A Tanács elfogadta a társasági jog digitális eszközeinek fejlesztésére vonatkozó álláspontját


A Tanács elfogadta álláspontját (tárgyalási megbízását) a társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatának további kiterjesztését és korszerűsítését célzó módosító irányelvről. Az új szabályok révén könnyebben hozzáférhetővé válnak a vállalatok adatai, növekedik a gazdasági társaságok iránti bizalom és az átláthatóság a tagállamokban, a közigazgatás nagyobb mértékben összekapcsolttá válik, és csökkennek a gazdasági társaságok és más érdekelt felek bürokratikus terhei a határokon átnyúló helyzetekben.

Az irányelv ezáltal hozzájárul a gazdasági társaságok számára egy integráltabb és digitalizáltabb egységes piac létrehozásához. „Ha felgyorsul a digitális átállás a társasági jog alkalmazása terén, azzal növelni tudjuk a vállalatok versenyképességét. A digitalizálás révén olcsóbbá, gyorsabbá és kevésbé megterhelővé válnak az adminisztratív folyamatok” – mondta Paul Van Tigchelt belga miniszterelnök-helyettes, igazságügyi és az Északi-tengerért felelős miniszter.

Egyszerűbb és digitálisabb cégadatok

A Bizottság javaslata az üzleti nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszer (BRIS) révén uniós szinten több információt fog nyilvánosan hozzáférhetővé tenni a gazdasági társaságokról. Az irányelv azt hivatott biztosítani, hogy a cégnyilvántartásokban szereplő cégadatok pontosak, megbízhatóak és naprakészek legyenek.

Az új szabályok célja továbbá csökkenteni a bürokratikus terheket azokban az esetekben, amikor a gazdasági társaságok határokon átnyúló helyzetekben vesznek igénybe cégnyilvántartásokból származó cégadatokat. A javaslat egyrészt megszüntet például olyan alaki követelményeket, mint a társasági okiratok esetében az apostille, másrészt az egyszeri adatszolgáltatás elvének alkalmazására ösztönöz abban az esetben, ha egy gazdasági társaság egy másik tagállamban hoz létre leányvállalatot vagy fióktelepet. A javaslat bevezeti továbbá a határokon átnyúló helyzetekben alkalmazandó többnyelvű uniós cégbizonyítványt.

A tanácsi megbízás

A Tanács tárgyalási megbízása tartalmazza a javasolt irányelv főbb célkitűzéseit, ugyanakkor javításokat vezet be egyes eljárások egyszerűsítése, valamint a gazdasági társaságok és a nemzeti hatóságok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében.

Meghatározza például az egyszeri adatszolgáltatás elvét a gazdasági társaságok információcseréje és az információkhoz való hozzáférése tekintetében abban az esetben, ha a társaság határokon átnyúló leányvállalatokat vagy fióktelepeket hoz létre. Annak érdekében, hogy mind a cégnyilvántartások, mind a társaságok számára csökkenjenek az adminisztratív terhek, a továbbiakban nem lesz szükség a vállalatcsoportokra vonatkozó adatokra. A tanácsi megbízás a személyes adatoknak az uniós cégbizonyítványban való rögzítésével kapcsolatos különböző nemzeti hagyományokat is védi.

A digitális uniós meghatalmazás tekintetében a Tanács álláspontja néhány technikai kiigazítást vezet be annak érdekében, hogy növelje annak felhasználóbarát jellegét, mégpedig azáltal, hogy csökkenti az Unió-szerte nem interoperábilis párhuzamos rendszerek kialakításának kockázatát.

Végezetül a kompromisszumos szöveg hat hónappal meghosszabbítja az átültetési időszakot, hogy segítse a vállalkozásokat az új követelményekhez való alkalmazkodásban.

(consilium.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

A digitális megoldások már a spájzban vannak

A digitális megoldások terén exponencialitásról beszélhetünk, ismerősünkké vált a mesterséges intelligencia, a szabályozásnak és a vállaltok complience kötelezettségének pedig egyre növekvő kihívásokkal kell szembenéznie. Többek között ezekről is szó esett a Portfolio Digital Transformation 2023 konferenciáján.