Euronews: Lekapcsolták a Lockbit kiberbűnözői bandát


A legnagyobb zsarolóvírus-banda elfogása globális hírszerző ügynökségek közös akciója sikerre vezetett – írja az Euronews.

A műveletben a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az Europol és a nemzetközi rendőri szervek koalíciója vett részt.

„A LockBithez kapcsolódó szereplők világszerte jelentős károkat okoztak több ezer áldozatnak. Az elmúlt években a csoport válogatás nélkül célzott, kihasználva a kormányzati szervekhez, kórházakhoz, iskolákhoz kapcsolódó szervezeteket, egészen a legmagasabb szintű globális vállalatokig” – jelentette ki Brett Lederman, az FBI kiberműveleti illetékese az Euronews cikke szerint.


Kapcsolódó cikkek

2021. május 31.

Elektronikus bizonyítékok digitális cseréjével a kiberbűnözés ellen

A Kiberbűnözés Elleni Egyezmény Bizottságának 24. plenáris ülése, amely a Budapesti Egyezmény részes feleit képviseli, 2021. május 28-án jóváhagyta a Kiberbűnözés Elleni Egyezmény 2. kiegészítő jegyzőkönyvének tervezetét a fokozott együttműködésről és az elektronikus bizonyítékok közzétételéről.
2020. október 6.

Az Európai Bizottság új Digitális pénzügyi csomagja

Az eGov hírlevél oldalán megjelent információk szerint az Európai Bizottság nemrég új digitális pénzügyi csomagot fogadott el, benne a digitális pénzügyi szolgáltatási és a lakossági pénzforgalmi stratégiával, valamint a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozó jogalkotási javaslatokkal.
2023. február 1.

Az Európai Unió Tanácsa az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférés javításáról

Az uniós tagállamok állandó képviselői a mai napon megerősítették a Tanács elnöksége és az Európai Parlament között az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférésről szóló rendelettervezetről és irányelvtervezetről létrejött megállapodást. Az elfogadott szövegek lehetővé fogják tenni, hogy az illetékes hatóságok közvetlenül címezhessenek az elektronikus bizonyítékokra vonatkozó bírósági határozatokat másik tagállambeli szolgáltatóknak.