Az ÁSZ digitalizációs tapasztalatai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ÁSZ eddigi tapasztalatai összességében azt mutatják, hogy egy-egy digitalizációs fejlesztésnek jelentős pozitív következményei lehetnek.

Az Állami Számvevőszék fontosnak tartja, hogy támogassa a bürokrácia csökkentését érintő jogalkotási folyamatot, különös tekintettel arra, hogy a közelmúltban több olyan elemzés is készült, amelyek tanulságai hasznosíthatóak – emelte ki Holman Magdolna, az ÁSZ alelnöke a törvényjavaslat október 19-i általános vitája során.

A digitalizáció együtt jár a folyamatok szükségszerű felülvizsgálatával, ez egyúttal lehetőséget teremt a felesleges folyamatok beazonosítására, korszerűsítésére, mellyel egyúttal növelhető az állam működésének hatékonysága is – mutatott rá az alelnök.

Ismertette, hogy „A digitális eszközök adózásban történő alkalmazása” című elemzésben az ÁSZ elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az adózás területén az elmúlt évek során bevezetett digitalizációs fejlesztések javították az adóbevételek beszedésének hatékonyságát, amelyet a nemzetközi tapasztalatok is alátámasztanak. Az új, online rendszerek bevezetése növelte az állampolgárok adófizetési hajlandóságát, megduplázódott az áfabevétel és csökkent az áfarés, előmozdítva ezzel a gazdaság fenntartható kifehérítésének folyamatát. Jól látható tehát, hogy az adózás területén a digitalizációs fejlesztéseknek milyen széles pozitív következményei vannak – összegezte az ÁSZ alelnöke.

digitális állam

Az Állami Számvevőszék folyamatban lévő ellenőrzései között jelenleg is fontos szerepet tölt be a digitális állam fejlődése érdekében tett intézkedések ellenőrzése – hangsúlyozta Holman Magdolna. Ennek keretében az ÁSZ azt vizsgálja, hogy a digitális állam kiépítettsége érdekében végrehajtott intézkedések eredményesen hozzájárultak-e az infokommunikációs stratégiákban megfogalmazott célok megvalósulásához. ÁSZ ellenőrzése érinti azt a kérdéskört is, hogy a digitális közszolgáltatások, valamint az e-közigazgatás hatékonyan támogatták-e a lakosságot és a vállalkozásokat az ügyek intézése során, hozzájárultak-e az életminőségük javulásához.

Hozzátette, hogy az új digitális megoldásoknak fontos hozadéka az is, hogy ez növelheti az állampolgárok elégedettségét, az állam működésébe vetett bizalmat. Az emberek általában a lehető legkevesebb időt kívánják a közigazgatási, közszolgáltatási ügyintézési feladatokkal tölteni, mely igényüket az állam a digitalizáció eszközével is támogatni tudja. Ennek kiemelt szerepe lehet egy pandémiás helyzetben, amely elősegítheti a személyes érintkezés számának csökkentését.

Az ügyintézési idő rövidülésével, vagy rugalmas ügyintézési lehetőségek megteremtésével az ügyintézés színvonala is tovább növelhető, elősegítve ezáltal a közügyek jobb átláthatóságát és az esélyegyenlőség előmozdítását. Fontos, hogy az állampolgárok ezekhez egyenlő esélyekkel férjenek hozzá lakhelytől és digitális tudástól függetlenül – húzta alá Holman Magdolna.

A digitalizáció összességében tehát képes az állampolgárok életét megkönnyíteni, így növelni a társadalmi elégedettséget és az állampolgároknak a jól irányított állam működésébe vetett bizalmát.

(aszhirportal.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 11.

Várható-e fordulat 2024-ben a cégvezetéstől eltiltott személyek számában?

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.

2024. július 10.

Megjelentek a nyári extra adóváltozások – tette közzé a Magyar Közlöny

A Magyar Közlöny 2024. július 8-án megjelent 74. számában három kormányrendelet került kihirdetésre, amelyek az adózás rendjét, a szociális hozzájárulási adót, valamint az extraprofitadókat illetően vezetnek be változásokat, illetve újabb adókötelezettségeket. A Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szakértői a következőkben összefoglalják a három rendeletben bevezetett legfontosabb szabályokat és segítséget nyújtanak a rendeletek értelmezésében.