Compliance by design – A megfelelés új dimenziója a digitális piacokon – összefoglaló a workshopról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutatóközpont szervezésében májusban tartották a workshopot, ahol a szakma kiemelt szakértői beszéltek mesterséges intelligenciáról, digitális piacok szabályozásáról, a versenyjogi fogyasztóvédelem új irányairól az online piacokon és az alkalmazott viselkedéstudományok, különösen a felhasználói élménytervezés etikai/jogi vonatkozásairól.

Napjainkban, amikor a digitalizáció egész életünkre kiterjedő hatása, az adatközpontúság és adatvezéreltség, valamint a mesterséges intelligencia forradalma szinte közhelynek számítanak, azt tapasztaljuk, hogy a digitális termékekkel kapcsolatos fogyasztói tudatosság még gyerekcipőben jár. Természetesen az vita tárgyát képezheti, hogy adott időpontban és tájékoztatási szinten mi várható el a fogyasztóktól/felhasználóktól az online világban, különböző tudományterületek pedig eltérő következtetésre juthatnak ezzel kapcsolatban, azonban a jogbiztonság szempontjából elemi érdek, hogy a jogalkotó és a jogalkalmazó konzekvens és releváns koncepciót alakítson ki ennek kapcsán.

A fentebb említett tendenciát mind a jogalkotás, mind a jogalkalmazás – fókuszunkat tekintve elsősorban az uniós és magyar versenyhatóság – lereagálni látszik: számos jogszabálytervezet, közlemény, iránymutatás, jogeset és piackutatás látott napvilágot, vagy éppen lépett hatályba/vált alkalmazandóvá a közelmúltban. Ezeket a tendenciákat a szektorban érintett cégek sem hagyhatják figyelmen kívül, fontos a párbeszéd, a tájékoztatás.

Ennek megfelelően Compliance by design – A megfelelés új dimenziója a digitális piacokon c. workshopunk a szakma, a jogalkalmazó, és az egyetemi kutatás közti párbeszédre összpontosított 2022. május 25-én, elsődleges fókuszában a fogyasztókkal.

A témaválasztás apropójául az szolgált, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban tette közzé a főbb fogyasztóvédelmi irányelvek értelmezésével kapcsolatos közleményeit, melyek ugyan soft-law dokumentumok, de a hatóságok számára egyértelmű iránymutatásként szolgálnak a jogalkalmazásban. Ezek a közlemények a New Deal For Consumers projekt részét képezik, melynek célja az európai fogyasztóvédelem hozzáigazítása az új évezred elvárásaihoz, különösen a zöld- és digitális gazdaság kihívásaihoz. Az új iránymutatások rendelkezései 2022. május 28-án váltak alkalmazandóvá, és várhatóan jelentős hatással lesznek a hatóságok döntéshozatalára.

A workshop fókuszában tehát a fogyasztók álltak, de nem csak a fogyasztóvédelmi irányelvek értelmezésével kapcsolatos közlemények vonatkozásában. Célunk a téma komplex kezelése, egy, a fogyasztókat érintő compliance minél teljesebb spektrumát lefedő szakmai párbeszéd volt, ami – tekintettel az előadásokat követő kifejezetten izgalmas diskurzusra – álláspontunk szerint el is indult.

Az eseményt dr. Szilágyi Pál, a Versenyjogi Kutatóközpont igazgatója nyitotta meg, aki már felvezetője keretében „in medias res” beszélt a versenyjog, a versenyjogi fogyasztóvédelem és az alkalmazott viselkedéstudományok alkalmazásáról, valamint ezek kapcsolatáról a digitális szektorban.

A téma átfogó szemléltetése, a témából adódó sci-fi elemek kizárása és a fogalmi megalapozás, továbbá a szakma szempontjainak megjelenítése érdekében a workshop első előadója Werschitz Ottó, a Neuron Solutions Kft. társalapítója a mesterséges intelligencia jelenéről, alkalmazási irányairól tartott izgalmas előadást. (A workshopon megtartott prezentációjának diái elérhetők itt.)

Ezt követően dr. Dömötörfy Borbála, a Versenyjogi Kutatóközpont kutatója beszélt a termékdesign és alkalmazott viselkedéstudományok etikai és jogi aspektusairól. Az előadás a közvélemény által egyelőre kevésbé ismert, de fontos témákat tárgyalt úgy, mint hogy menyire szabad vagy befolyásolt a fogyasztói döntéshozatal, hol van az alkalmazott viselkedéstudományok helye a terméktervezés folyamatában, hogyan kapcsolódik ez a ma slágertémának számító sötét mintázatokhoz, mik az etikus döntés irányai, mit tehetünk fogyasztóként, és melyek a szabályozás főbb irányai. (A diái elérhetők itt.)

A versenyjogi szempontok dr. Zenisek Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Irodájának irodavezetője és dr. Szoboszlai Izabella, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja előadásaiban jelentek meg hangsúlyosabban. Dr. Zenisek Andrea a vizsgálat szempontjait vette sorra, és előadásából nem csak azt tudhattuk meg, hogy hogyan jutott el a GVH a Kalocsai Paprikától az Almáig (Apple ügy), de a GVH jogalkalmazási eszközeinek a közelmúltbeli vonatkozó eljárásoknak, és a szektorban is előremutató közelmúltbeli kötelezettségvállalások bemutatása minden compliance szakember, céges jogász, illetve a szakma számára is hasznos lehet. (A diái elérhetők itt.) Dr. Szoboszlai Izabella a döntéshozatal oldaláról közelítette meg a témát. Előadásából az ügyleti döntés és a megfelelési törekvések alapvető szempontjai mellett azt is megtudhattuk, miért különösen aktuális napjaink fogyasztói társadalmában Aldous Huxley vagy éppen Madách. (A diái elérhetők itt.)

Dr. Firniksz Judit, a Vodafone szenior szabályozási tanácsadója és a Versenyjogi Kutatóközpont kutatója komplex térképet tárt elénk a témát érintő szabályozási törekvésekről, különös tekintettel a legújabb fogyasztóvédelmi fejleményekre a digitális környezetben. Vitaindító gondolatai körében a szigorú értelemben vett jogszabályokon túlmenve többek között az önszabályozás szerepét is hangsúlyozta, miszerint talán annak rugalmassága és szakmaközelisége növeli a jogkövetési hajlandóságot is. (A diái elérhetők itt.)

Az előadásokat egy intenzív diskurzus követte, melynek során külön hangsúlyt kaptak az önszabályozási törekvések és a szektort érintő megfelelési/szabályozási/jogalkalmazási kihívások. A workshop egyértelműen rámutatott a szakmai párbeszéd fontosságára, és a fogyasztói tájékoztatás szükségességére a témában.

A cikkszerzők ebben a témában „Protecting consumers by design” címmel tartanak előadást az NKE ingyenes nemzetközi konferenciáján június 23-án, 11.45-kor. További információ és regisztráció a konferenciára itt: https://legaltechconf.uni-nke.hu


Kapcsolódó cikkek

2022. február 24.

Az etikus design egyben jogi védelmet is biztosít?

Nem egyszerű a digitális termékfejlesztés rögös útján a kanyarokat bevenni, azonban a rendkívül intenzív verseny ellenére is mindenkor etikus elvek és megfontolások mentén kell a fejlesztőknek a tervezés során eljárniuk.