Drámai a munkaerőhiány a szállodáknál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kivándorlás miatt a hazai szállodák 93 százalékánál van munkaerőhiány. A megoldás a szállásáfa csökkentése lenne.


Egy, a  Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által készített felmérés szerint a hazai hotelek 93 százaléka alig talál munkaerőt. Az ok az kivándorlás – idézi a Világgazdaság cikkét az Index. 

A felmérés szerint a kivándorlás azért sújtja az ágazatot, mert az átlagkereset itt 25 százalékkal alacsonyabb a nemzetgazdasági átlagnál. Ezért a hazai szállodák alig találnak takarítót, mosogatót, szakácsot, recepcióst és pincért. 

 

A szállodák arra számítanak, hoyg a minimálbér emelése miatt az eddig maradó munkaerő is hajlandóbb lesz az itthoni mukavégzésre, de a vidéki hoteleknél gondot okozhat majd a minimálbér kigazdálkodása. A szállodák egy része a hiányt gyakornokok felvételével próbálja majd megoldani jövőre. 

A szövetség szerint a munkaerőprobléma megoldására nem elegendő a járulékcsökkentés és a vendéglátás áfájának csökkentése, a szállásáfa csökkentésére is szükség lenne – írja az Index


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken.

2024. június 13.

Megfelel a Microsoft 365 a GDPR előírásainak?

Az európai adatvédelmi biztos szerint felmerülhetnek aggályok a GDPR és az uniós adatvédelmi előírások kapcsán a Microsoft 365 szoftver használatával összefüggésben.