Könnyebben találnak új munkát a magyar álláskeresők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom az elmúlt évben – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci felméréséből. Az adatok alapján továbbra is a budapestiek és a diplomások a legbizakodóbb társadalmi csoportok, az átlag magyar álláskereső pedig egyre könnyebben talál új és testhezállóbb munkahelyet.


A tavalyi év azonos időszakához és az előző negyedévhez képest is 3 ponttal nőtt, ezzel 64 pontos értéket vett fel 2016 utolsó negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe.

A mérőszám azt vizsgálja, hogy egy 100 pontos skálán a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új állást.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 ponttal, utánuk 65-65 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók, a legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők pedig 51 ponttal zárják a sort.

Korcsoport alapján enyhe emelkedés tapasztalható minden szegmensben: 67 pontot regisztráltak a 40-49 éves korosztályban, őket követik 65-65 ponttal 30-39 és a 18-29 évesek. Az előbbiben 3 pontos növekedést, míg az utóbbi két csoportban 1, illetve 2 pontos enyhe emelkedést mértek az előző év hasonló időszakához képest.

Ami a karrier jövőképet illeti, a válaszadók 15%-a érzi úgy, hogy legfeljebb 3 évig maradna meg a munkahelye, az ő körükben csaknem minden harmadik munkavállaló a cég esetleges megszűnésével magyarázta félelmeit.

 

Majdnem minden ötödik munkavállaló (18%) viszont kifejezetten a saját pozícióját érzi fenyegetve 3 éven belül, közülük 32% a leépítéstől tart, míg 29%-uk azt gondolja, hogy át fogják alakítani a céget és megszüntetik azt a részleget, amelyen dolgozik, így megválnak tőle.

Az újbóli elhelyezkedés esélyének megítélése egyértelműen pozitív irányba változott az elmúlt két évben: míg 2014, illetve 2015 novemberében átlagosan 30, illetve 36 pontos értéket, addig idén már 43-at vett fel a skála.

„Általánosságban elmondható, hogy a magyar munkavállalók hónapról-hónapra jobban bíznak az állásukban, emellett a foglalkoztatottak úgy érzik, hogy egyre könnyebben is találnak a képzettségüknek megfelelő munkát. Ugyanakkor a mutató értéke jelentősen elmarad a közepes értéktől” – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A szektorok szerinti bontás tekintetében nem figyelhető meg érdemi különbség, jelenleg a közigazgatási dolgozók a legbizakodóbbak 67 ponttal, közvetlenül őket követik az iparban és a kereskedelemben dolgozók 66, illetve 65 ponttal. A lista végén hagyományosan a mezőgazdaságban dolgozók állnak 51 ponttal. 

Lakóhely szerint a falvakban és a városokban élők körében egyaránt 64-64 pontra nőtt a stabilitási index a tavalyi 58 és 62 után, ugyanakkor a továbbra is a budapestiek a legbizakodóbbak 67 ponttal. A régiók szerinti bontásnál az tapasztalható, hogy továbbra is a Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon élők a legoptimistábbak 66-66 ponttal.

A férfiak és nők között egyáltalán nem mértek különbséget, mindkét nemnél 64 pontot regisztráltak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.