A magyar munkaadók ötöde bővítene


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar munkaadók 19 százaléka létszámbővítést, 4 százalékuk elbocsátást tervez, 73 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül 2017 első negyedévében – derül ki a ManpowerGroup munkaerő piaci szolgáltató cég 750 munkaadó bevonásával készített legfrissebb Munkaerő-piaci felméréséből, amit kedden jutattak el az MTI-nek.


A munkaerő piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 17 százalék. A felvételi szándék enyhén emelkedett az előző negyedévhez és az előző év azonos időszakához képest. 

A felmérés szerint a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet az építőiparból jelentették, ahol a mutató értéke elérte a plusz 26 százalékot, valamint jelentős bővülés várható a kereskedelemben is. Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor plusz 21 százalékos mutatóval rendelkezik. A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9 százalék), a mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10 százalék) területéről és a közüzemi szolgáltatások (3 százalék) szektorából jelezték.

A munkaadók munkaerő felvételi kedve az előző negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hétben emelkedett, a legnagyobb mértékben, 17 százalékponttal az építőiparban, míg 12 százalékponttal a kereskedelemben. Ugyanakkor két ágazatban: a gyártás, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területein romlottak a kilátások. 

A közlemény idézi Horváth Miklóst, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetőjét, aki kifejtette: az építőiparban és a kereskedelemben a legjelentősebb a munkaerő felvételi kedv a vállalkozók körében, amely az iparágakat sújtó munkaerő hiányból adódik. Mindez az érintett szektorokban továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani – tette hozzá. 

 

A területi összehasonlításban a munkaerő felvételi kedvet tekintve a következő három hónapban a legnagyobb mértékű bővülést az észak-alföldi régióban várják 22 százalékos értékű mutatóval, ahol az előző negyedévhez képest 21 százalékpontos növekedés történt. A legkisebb mértékű bővülésre a közép-magyarországi régióban számítanak a munkáltatók 8 százalékkal.

A kutatásban résztvevő munkaadókat 4 kategóriába sorolták: a mikro vállalkozások kevesebb, mint 10 alkalmazottal, a kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállalóval dolgoznak, a közepes méretű cégeknél 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak – ismertették.

A felmérés szerint 2017 első negyedévében mindegyik kategóriában létszám bővülésre számítanak a munkaadók, a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (plusz 22 százalék), a legkisebb mértékben (plusz 14 százalék) pedig a mikro vállalkozásoknál.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken.

2024. június 13.

Megfelel a Microsoft 365 a GDPR előírásainak?

Az európai adatvédelmi biztos szerint felmerülhetnek aggályok a GDPR és az uniós adatvédelmi előírások kapcsán a Microsoft 365 szoftver használatával összefüggésben.