Ellenőrzik a munkaerő-kölcsönzőket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április végéig tartó, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartására fókuszáló ellenőrzés-sorozatot tartanak a megyei kormányhivatalok munkaügyi szakigazgatási szervei a nagyobb – főként termelő – cégek körében. A munkaerő-kölcsönzési tevékenységre januártól alkalmazott fordított áfa bevezetését követően a jelenlegi ellenőrzések többek között az új rendelkezés kijátszására vonatkozó módszerek feltárására is irányulnak. A BDO Magyarország alábbi összegzése a leggyakoribb problémákat mutatja be.


A fordított áfa bevezetése – miközben megszüntette a szabályosan eljáró kölcsönző cégek komoly piaci versenyhátrányát – a tapasztalatok szerint máris komoly piactisztulást eredményezett. Számos, eddig munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég szüntette be tevékenységét, mások ugyanakkor színlelt megbízási vagy vállalkozási szerződéssel igyekeznek leplezni kölcsönzési tevékenységüket (ez utóbbi formák nem tartoznak a fordított áfás körbe).

„Az éves ellenőrzési terv alapján jelenleg zajló munkaügyi célvizsgálat többek közt e színlelt szerződések feltárását is célozzák – magyarázza Máriás Attila, a BDO Magyarország HR üzletágának vezető munkaügyi tanácsadó partnere. – Ezért, ha az alvállalkozó munkavállalói a megrendelő vezetőjének részletekbe menő utasítása és ellenőrzése mellett végzik a tevékenységüket a megrendelő munkaterületén, annak eszközeivel, akkor a társaság jó eséllyel számíthat egy részletes vizsgálatra. Ilyenkor a legtöbbször az derül ki, hogy a munkavállalókat munkaerő-kölcsönzési nyilvántartásba vétel és engedély nélkül engedték át ellenérték fejében történő munkavégzésre.”

A hatóság emellett az eleve bejelentett munkaerő-kölcsönzés esetében is vizsgálja a munkavállaló jogviszonyának rendezettségét, a munkaidő-beosztás és –nyilvántartás kérdéskörét is. Tipikus probléma ebben a körben, ha a munkavállalót részmunkaidős bejelentés mellett teljes munkaidőben foglalkoztatják.

A munka törvénykönyve három nyelven

Már előrendelhető az új Jogtár alatt (uj.jogtar.hu) „A munka törvénykönyve három nyelven” Jogtár-kiegészítés, mely a 2015. március 15-ével hatályos szöveget tartalmazza három nyelven, tükrös szerkezetben, kereshető és váltható nézetben.

További információ és megrendelés >>

Munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül Magyarországon jelenleg több mint 130 ezren dolgoznak, jellemzően nagy termelő cégeknél. Fenti hibák feltárása esetén éppen ezek a nagyobb, 250 főnél magasabb létszámot foglalkoztató és 50 millió eurónak megfelelő forintfőösszeg feletti árbevétellel rendelkező társaságok lehetnek kitéve a munkaügyi bírságnak, esetükben ugyanis eleve kizárt a kis- és közepes vállalatok első alkalommal történő bírságmentessége.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 18.

DLA Piper: a szállodaipar az ingatlanfejlesztések nyertese

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.

2024. június 18.

A kulcs te vagy – Szervezetten a kibercsalások ellen

A magyarországi Kiberpajzs Program bemutatása is szerepelt az idei, immár a VII. Alternatív Vitarendezési Konferencián, melynek részleteit dr. Fülöp Katalin, a Magyar Nemzeti Bank vezető compliance szakértője ismertette.

2024. június 17.

Kampányt indít az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala a sportvilág IP jogsértései ellen

Európai lakosok milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sporteszközöket, ami 850 millió eurós veszteséget okoz a gyártóknak – hívja fel a figyelmet az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) kampányában a sportesemények kapcsán felmerülő IP (szellemi tulajdon) jogsértésekre. A kampány emellett ösztönzi a sportrajongókat a legális sportcsatornák követésére és az eredeti sporttermékek vásárlására is – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal honlapján.