Gaia a felhőben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Franciaország és Németország csütörtökön bejelentette, hogy olyan felhőalapú számítástechnikai rendszer létrehozását tervezik, amely csökkenti Európa függőségét a Szilícium-völgy óriásvállalataitól, az Amazon-tól, a Microsoft-tól és a Google-től.


A Gaia-X nevű projekt keretében olyan közös szabványokat hoznak létre az adatok szervereken való tárolására és feldolgozására, amelyek megfelelnek az GDPR rendelkezéseinek.

Peter Altmaier, német gazdasági miniszter, a Gaia-X-et „holdraszállásként” jellemezte, amely segíthet megerősíteni Európa technológiai szuverenitását, és az EU többi országát és cégeket is felkért, hogy csatlakozzanak a programhoz.

„Nem Kína vagyunk, és nem is az Egyesült Államok, mi olyan saját értékekkel és gazdasági érdekekkel rendelkező európai országok vagyunk, amelyeket meg akarunk védeni” – tette hozzá, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a közös video-konferencián.

Franciaország és Németország fokozza a gazdasági együttműködést a koronavírus-járvány hatásának ellensúlyozására, amelynek ez a kezdeményezés is része. Mindketten támogatták az egész EU-ra kiterjedő gazdaságvédelmi tervet, Berlin pedig nemrég jelentette be a pénzügyi ösztönzőprogramja elindítását.

A kezdetekben 22 francia és német társaság részvételével hoznak létre egy nonprofit alapot a Gaia-X üzemeltetésére, amelyet nem az USA felhőszolgáltatóinak közvetlen versenytársának szánnak, hanem egy közös szabályokon alapuló európai rendszert kívánnak létrehozni.

„Egy európai alternatíva létrehozása csak akkor lehetséges, ha közösen teszünk érte” – mondta Michel Paulin, a független francia felhőszolgáltató, az OVHcloud vezérigazgatója.

A Gaia-X egyik alapvető elve a „változtathatóság”, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen válthassák szolgáltatót. A szolgáltatás megindulását 2021-re tervezik.

A Gartner elemzői szerint már túl késő belépni a piacra, az előrejelzések szerint a nyilvános felhőalapú szolgáltatások globális piaca csak idén 17%-kal, 228 milliárd dollárra fog növekedni. „A vezető felhőszolgáltatók gyorsan kiépítették a piacukat” – tette hozzá Rene Buest, a Gartner elemzője.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 25.

Alakíthatnak-e szakszervezetet kényszervállalkozók?

Összességében a munkavállalók és a vállalkozások közötti terület szürke zóna, de a trendek arra mutatnak, hogy az önfoglalkoztatók és a kényszervállalkozók egyre inkább szervezkedhetnek és felléphetnek közösen érdekeik védelmében – mondta Dr. Fejes Gábor. A Wolters Kluwer Hungary által szervezett XVIII. Magyar Munkajogi Konferencián elhangzott előadáson szó volt arról is, hogy lehet-e versenykorlátozó egy kollektív szerződés, és szervezkedhetnek-e a munkáltatók.

2021. október 21.

Egy kellékhiányos váltó sorsa a váltóperben

Az Országgyűlés a genfi váltójogi egyezmény szabályait kiegészítő magyar specifikus rendelkezésekkel együtt alkotta meg a váltójog egységes rendszerét, melyet a 2017. évi CLXXXV. törvény tartalmaz.

2021. október 19.

Hogyan előzhető meg a munkatársak kiégése?

A munkavégzés átalakulóban van, amely miatt a jogi vezetők és teamek sok bizonytalansággal és megválaszolatlan kérdéssel szembesülnek. A példátlan változások és a sok ügyvédi iroda gyors növekedése miatt az ügyvédi irodák vezetőinek proaktívan kell tervezni a munkahelyi környezetet annak érdekében, hogy megakadályozzák a munkavállalók kiégését és növeljék a munkavállalók motivációját.