Gaia a felhőben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Franciaország és Németország csütörtökön bejelentette, hogy olyan felhőalapú számítástechnikai rendszer létrehozását tervezik, amely csökkenti Európa függőségét a Szilícium-völgy óriásvállalataitól, az Amazon-tól, a Microsoft-tól és a Google-től.

A Gaia-X nevű projekt keretében olyan közös szabványokat hoznak létre az adatok szervereken való tárolására és feldolgozására, amelyek megfelelnek az GDPR rendelkezéseinek.

Peter Altmaier, német gazdasági miniszter, a Gaia-X-et „holdraszállásként” jellemezte, amely segíthet megerősíteni Európa technológiai szuverenitását, és az EU többi országát és cégeket is felkért, hogy csatlakozzanak a programhoz.

„Nem Kína vagyunk, és nem is az Egyesült Államok, mi olyan saját értékekkel és gazdasági érdekekkel rendelkező európai országok vagyunk, amelyeket meg akarunk védeni” – tette hozzá, Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a közös video-konferencián.

Franciaország és Németország fokozza a gazdasági együttműködést a koronavírus-járvány hatásának ellensúlyozására, amelynek ez a kezdeményezés is része. Mindketten támogatták az egész EU-ra kiterjedő gazdaságvédelmi tervet, Berlin pedig nemrég jelentette be a pénzügyi ösztönzőprogramja elindítását.

A kezdetekben 22 francia és német társaság részvételével hoznak létre egy nonprofit alapot a Gaia-X üzemeltetésére, amelyet nem az USA felhőszolgáltatóinak közvetlen versenytársának szánnak, hanem egy közös szabályokon alapuló európai rendszert kívánnak létrehozni.

„Egy európai alternatíva létrehozása csak akkor lehetséges, ha közösen teszünk érte” – mondta Michel Paulin, a független francia felhőszolgáltató, az OVHcloud vezérigazgatója.

A Gaia-X egyik alapvető elve a „változtathatóság”, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen válthassák szolgáltatót. A szolgáltatás megindulását 2021-re tervezik.

A Gartner elemzői szerint már túl késő belépni a piacra, az előrejelzések szerint a nyilvános felhőalapú szolgáltatások globális piaca csak idén 17%-kal, 228 milliárd dollárra fog növekedni. „A vezető felhőszolgáltatók gyorsan kiépítették a piacukat” – tette hozzá Rene Buest, a Gartner elemzője.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

A Tanács elfogadta a társasági jog digitális eszközeinek fejlesztésére vonatkozó álláspontját

A Tanács elfogadta álláspontját (tárgyalási megbízását) a társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatának további kiterjesztését és korszerűsítését célzó módosító irányelvről. Az új szabályok révén könnyebben hozzáférhetővé válnak a vállalatok adatai, növekedik a gazdasági társaságok iránti bizalom és az átláthatóság a tagállamokban, a közigazgatás nagyobb mértékben összekapcsolttá válik, és csökkennek a gazdasági […]