Kissé csökkent a munkanélküliség az EU-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztusban 10,1 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya a júliusi 10,2 százalékról az Európai Unióban (EU) az unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi közleménye szerint.


A 18 országból álló eurózónában nem változott a munkanélküliségi arány, 11,5 százalék volt augusztusban és júliusban is.

Az Eurostat becslései szerint 24,64 millió munkanélküli volt augusztusban az EU-ban, közülük 18,32 millió az eurózónában. 2014 júliusához képest 134 ezerrel csökkent az EU-ban az állástalanok száma, 2013 augusztusához képest 1,745 millióval.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

Augusztusban a tagállamok közül Ausztriában (4,7 százalék) és Németországban (4,9 százalék) volt a legkisebb a munkanélküliség, míg Görögországban (27 százalék még a júniusi adatok szerint) és Spanyolországban (24,4 százalék) a legnagyobb.

Az elmúlt egy évben 22 tagállamban csökkent a munkanélküliség, 4 országban nőtt, 2 országban nem változott. Az Eurostat számításai szerint egy év alatt Magyarországon csökkent legjobban a munkanélküliségi arány, 2014 júliusában 7,8 százalék volt, 2013 júliusában még 10,2 százalék.

A 25 évnél fiatalabbak körében a munkanélküliség augusztusban 21,6 százalékos volt az EU-ban és 23,3 százalékos az eurózónában. A fiatal állástalanok száma 4,989 millió volt az EU-ban.

A fiatalkorú munkanélküliség augusztusban Németországban volt a legkisebb (7,6 százalék) és Spanyolországban a legnagyobb (53,7 százalék). Magyarországon a legfrissebb, júliusi adat szerint a 15-24 évesek körében 20,9 százalék volt a munkanélküliség, az ország ezzel a középmezőnybe tartozott.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Megfelel a Microsoft 365 a GDPR előírásainak?

Az európai adatvédelmi biztos szerint felmerülhetnek aggályok a GDPR és az uniós adatvédelmi előírások kapcsán a Microsoft 365 szoftver használatával összefüggésben.

2024. június 12.

Tavaly is aktív volt a GVH

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.