Létezik egy szakma, amiben a mesterséges intelligencia jóval gyengébb az embernél


A ChatGPT megjelenése után szóba került, hogy a mesterséges intelligencia átveheti többek közt az írók, a zenészek, a művészek és a programozók munkáját is, ellenben van egy szakma, melynek képviselői a jövőben is biztonságban érezhetik magukat, ez a szakma pedig nem más, mint a könyvelés.

Az amerikai Brigham Young University (BYU) tanulmánya szerint a könyvelők egyelőre jobban teljesítenek a szakmájukkal kapcsolatos teszteken, mint a ChatGPT. A tanulmánynak 327 szerzője van, ők 14 ország 186 oktatási intézményét képviselik, és összesen 25.181 számviteli vizsgakérdéssel járultak hozzá a tanulmány elkészítéséhez.

A kérdések a számviteli információs rendszerekre, a könyvvizsgálatra, a pénzügyi számvitelre, a vezetői számvitelre és az adózásra fókuszáltak, nehézségük és típusuk is változó volt,

  • akadt benne igaz-hamis kérdéssor,
  • feleletválasztós
  • és röviden megválaszolandó kérdés is.

A ChatGPT jól teljesített, ami aligha meglepő azok után, hogy korábban jogi vizsgákat is tett. A könyvelői vizsgán 47,4 százalékos eredményt ért el, a diákok azonban összességében jobban voltak, átlagjuk ugyanis 76,7 százalék volt.

David Wood, a BYU számviteli professzora, és egyben a tanulmány vezető szerzője közölte, hogy azért végezték a felmérést, hogy segítsék a mesterséges intelligencia nyelvi modelljeinek fejlesztését, és hogy azokat miként kellene használni az oktatásban.

A kutatók szerint az eredmények alapot adhatnak olyan fejlesztésekhez, mellyel a számvitel területén jobbá teszik a tanítás és a tanulás módját.

A tanulmány néhány más érdekes megállapításra is rávilágított, többek közt arra, hogy a ChatGPT nem mindig ismeri fel, hogy mikor végez matematikai feladatokat, és hibákat ejt egy-egy alapműveletben, sőt helytelenül megmagyarázza, hogy miért csinálta.

A kutatók szerint a kísérlet legígéretesebb eredménye, hogy a chatbot segíthet a tanítás és a tanulás során, de megjegyzik: bolondság kizárólag a ChatGPT használatával próbálkozva megtanulni a tananyagot.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 29.

Nem csak Magyarország korlátozza a stratégiai cégekben való külföldi tulajdonszerzést

Magyarországi ügyvédként könnyen szembesülhetünk azzal, hogy külföldi ügyfelünk magyarországi cégfelvásárlását a GVH engedélyezésén túlmenően még legalább egy további magyar hatósággal is engedélyeztetni kell. Első ránézésre egy ilyen szabályozás a tőke szabad mozgásának az uniós alapelvébe ütközik. Közelebbről megvizsgálva a kérdést azonban megállapítható, hogy ez korántsem így van, sőt, uniós rendelet van hatályban ebben a kérdésben és nem egy európai uniós államnak van a magyaréhoz hasonlóan szigorú engedélyezési rendszere. Jelen cikkben röviden bemutatjuk az uniós szabályozást, rövid áttekintést adunk az uniós tagállamok szabályozási trendjeiről, és végül röviden összefoglaljuk a magyar szabályozás leglényegesebb jellegzetességeit.

2023. május 26.

GVH vizsgálat indult, mert országszerte rögzíthették egyes üdítőitalok árait

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapos gyanúja szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal – többek között az Aldival, a CBA-val, egyes COOP partnerekkel és a Tescóval – együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait – közölte a GVH