Cégvilág

Munkavállalási célú tartózkodási engedély és annak ügyvédi kihívásai 
2023. november 23.

Munkavállalási célú tartózkodási engedély és annak ügyvédi kihívásai 

Magyarországon egy évben több mint 130 ezer tartózkodási engedélyt ad ki az idegenrendészeti hatóság. Ennek körülbelül a kétharmadát a munkavállalási célú tartózkodási engedélyek teszik ki. (kb. 85 ezer). Könnyen belátható, hogy ez az engedély típus nem csak a munkavállaló harmadik országbeliek és az őket foglalkoztató cégek életét befolyásolja közvetlenül, de hatalmas nemzetgazdasági jelentősége is van. 

2023. november 20.

Hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást

A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően a mai napon hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfőn.

A munkahelyi zaklatás közvetett részesei: szem- és fültanúk
2023. november 19.

A munkahelyi zaklatás közvetett részesei: szem- és fültanúk

A prevenciós irodalom a zaklatás témakörében kifejezetten hangsúlyozza a határsértő, emberi méltóságot sértő szituációk tanúinak szerepét. Azokét, akik jelen vannak, akik közvetve ugyan, de részesei ezeknek a helyzeteknek; látják, hallják a történéseket, mintegy kívülállóként nyugtázzák a látottakat, hallottakat. A nemzetközi szakirodalom ’bystander’-ek-nek hívja őket. 

2023. november 17.

Trenkwalder: Régiós összehasonlításban továbbra sem népszerű a távmunka Magyarországon

A munkaképes korú magyar munkavállalók 10,6 százaléka dolgozott otthoni vagy hibrid munkavégzés keretében tavaly az Eurostat adatai szerint. Ez az érték kevesebb mint fele az EU 27 országa 22,4 százalékos arányának. A lemaradást tovább növelheti, hogy idén – elsősorban hatékonysági okokra hivatkozva – a munkáltatók jelentős része kezdte visszarendelni (részben vagy teljesen) irodai munkavégzésre dolgozóit. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy megfelelő keretek mellett a távmunka – annak számos egyéb előnye mellett – nem okoz hatékonysági problémákat.

Decembertől emelkedhet a minimáelbér és a garantált bérminimum
2023. november 17.

Decembertől emelkedhet a minimáelbér és a garantált bérminimum

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között. A felek több pontban megegyezésre jutottak, köztük abban, hogy a legkisebb keresetek már 2023 decemberében emelkedhetnek: a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 000 forintra növekedhet – jelentette be Nagy Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében.

Parlament előtt az ESG-törvényjavaslat
2023. november 16.

Parlament előtt az ESG-törvényjavaslat

Új, a magyar gazdaság fenntarthatóságának javítását célzó követelményeket támaszt a nagyobb cégekkel szemben a parlament elé terjesztett ESG-törvényjavaslat – írja a telex.hu. Az ESG lényege, hogy a különféle tevékenységeket úgy is értékeljük, megfelelnek-e bizonyos fenntarthatósági szempontoknak.

Együtt a vállalati kultúráért – a compliance és az ombuds együttműködési lehetőségei
2023. november 16.

Együtt a vállalati kultúráért – a compliance és az ombuds együttműködési lehetőségei

A szervezeti ombuds és a compliance funkció közötti kapcsolódási pontok kialakítása fontos lépés lehet az szervezet hatékony működése szempontjából. Ezek a kapcsolódási pontok segíthetnek az átláthatóság növelésében, a konfliktusok megelőzésében és a jogi szabályozások betartásában; hozzájárulhatnak a compliance funkció hatékonyabb működéséhez, ezáltal egy tisztességes, etikus szervezeti működéshez.