Cégvilág

2024. március 8.

Nem csökken a nemek közötti bérszakadék, de már bátrabban váltanak a nők munkahelyet

Az idén 12. alkalommal megjelent PwC Women in Work Index adataiból kiderül, hogy a jelenlegi ütemben több mint 50 évre lesz szükség ahhoz, hogy az OECD mind a 33 tagországában megszűnjön a nemek közötti átlagos bérszakadék, ami a 2021-ben mért 13,2%-ról 2022-ben 13,5%-ra emelkedett. Az Egyesült Királyságban nőtt a bérszakadék, Magyarország bekerült a top15-be.

Cégkapunyitás új cég számára
2024. március 7.

Cégkapunyitás új cég számára

A cég vezető tisztségviselője saját Ügyfélkapu-hozzáférésével regisztrálhatja a vállalkozás Cégkapuját a Cégkapu honlapján.

A munkaügyi perek határmezsgyéjén
2024. március 7.

A munkaügyi perek határmezsgyéjén

A bírósági hatáskör kérdésében, vagyis a megfelelő – általános hatáskörű vagy munkaügyi – bíróság kiválasztásában annak van jelentősége, hogy a keresetlevélben megjelölt, érvényesítendő jog a munka- vagy a polgári jog területére tartozik-e. Ám előfordulhatnak határesetek, ahol még ez az elv sem ad kellő eligazítást.

2024. március 6.

Megfojthatja a magyar innovációt az amerikai kettős adóegyezmény felmondása?

A technológia, a tudás a modern gazdaság féltve őrzött kincse. Gondoljunk csak arra, hogy mekkora tudás összpontosul a használati tárgyainkban például egy modern autóban, egy számítógében, egy telefonos applikációban, vagy akár az IKEA-ban vásárolt bútorban. Ezeknek a megalkotása elképesztő tudást és gyakran nagy tőkét igényel. E tudás birtokosa ma jellemzően a gazdaságilag fejlett világ: az Egyesült Államok, Nyugat-Európa, Japán, Kína, Dél-Korea – olvasható a DLA Piper Hungary jogi blogján, az Advocatuson, Torma Levente tollából. 

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság (3. rész): az új hazai ESG szabályozás lényeges szereplői
2024. március 4.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság (3. rész): az új hazai ESG szabályozás lényeges szereplői

A hazai ESG szabályozás új mérföldkövének számító 2023. évi CVIII. törvény rendelkezéseit feldolgozó cikksorozatunk harmadik és egyben utolsó részében a törvény által létrehozott intézményi struktúra legfontosabb szereplőit, azok feladatköreit, valamint az ESG keretrendszerhez kapcsolódó nyilvántartások legfontosabb szabályait mutatjuk be.

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. február 29.

Egyszeri amnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.