Újabb leépítéssel a Metánál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Meta további 10 000 embert bocsát el, és további befagyasztásokat eszközöl a „hatékonyság évének” nevezett terv keretében – jelentette be Mark Zuckerberg vezérigazgató keddi Facebook-bejegyzésében.

A szerkezetátalakítás, amelynek során további 5.000 betöltetlen állást is megszüntetnek, kevesebb mint hat hónappal azután indult, hogy a vállalat már bejelentett egy 11.000 fős elbocsátást.

A 2022-es csúcson a Metának világszerte 87.000 alkalmazottja volt, a leépítés a COVID után kezdődött. „Ez nehéz lesz, és ezt nem lehet elkerülni” – írta Zuckerberg egy blogbejegyzésében.

„A következő néhány hónapban a szervezet vezetői szerkezetátalakítási terveket fognak bejelenteni, amelyek a szervezet egyszerűsítésére, az alacsonyabb prioritású projektek megszüntetésére és a munkaerő-felvétel csökkentésére irányulnak.”

A Meta technológiai csoportjaiban április végén, az üzleti csoportokban pedig május végén várhatók átalakítások és elbocsátások. Az átalakítás végső célja „a szervezeti hatékonyság javítása, a fejlesztők termelékenységének és hatékonyságának drámai növelése, a munka optimalizálása és a felesleges folyamatok megszüntetése” – fogalmazott Zuckerberg.

Kiemelte, hogy többek között az a probléma, hogy kevés emberrel működő vezetők és projektek vannak, amelyek nem indokolják a támogatást.

„Egy karcsúbb szervezet gyorsabban teljesíti a legmagasabb prioritásokat” – tette hozzá. „Az emberek produktívabbak lesznek, munkájuk szórakoztatóbb és tartalmasabb lesz. Még nagyobb vonzerő leszünk a legtehetségesebb emberek számára. Éppen ezért a hatékonyság évében arra összpontosítunk, hogy töröljük a párhuzamos vagy alacsonyabb prioritású projekteket, és minden teamet a lehető leghatékonyabbá tegyünk.”

Zuckerberg bejegyzésében arra is utalt, hogy a vállalat home officeba küldte a mérnököket, akik bárhonnan dolgozhatnak.

„A teljesítményadatok korai elemzése azt sugallja, hogy azok a mérnökök, akik személyesen csatlakoztak a Metához, akik távmunkásként dolgoztak majd utána visszatértek az irodai munkavégzéshez, átlagosan jobban teljesítettek, mint azok, akik csak távolról dolgoztak” – tette hozzá. „A mérnökök karrierjük elején átlagosan jobban teljesítenek, ha hetente legalább három napot az irodában a csapattársaikkal együtt dolgoznak. Zuckerberg mindenkit arra biztatott, hogy találjon több lehetőséget a kollégáival való személyes együttműködésre.”

A bejelentés után a Meta részvényei meredek emelkedésbe kezdtek. Az elbocsátások hírére, 5,82%-kal emelkedtek a nyitáshoz képest, annak ellenére, hogy a múlt héten három tech-központú bank csődje miatt felfordult a piac.

A Jeffries elemzői egy feljegyzésében a hónap elején több elbocsátást javasoltak a Metának. „Úgy gondoljuk, hogy további létszámleépítésre van szükség ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az elmúlt két év munkaerőtöbbletét” – áll a közleményben.

A TechCrunch által készített összefoglaló szerint 2023 első három hónapjában több mint 100 000 techipari dolgozót bocsátottak el, ebből 12 ezret az Alphabet által tulajdonolt Google, 2 ezret a PayPal, 18 ezret az Amazon és 10 ezret a Microsoft. A Twitter is több ezer alkalmazottól vált meg a folyamatos elbocsátások során, amelyet a cég Elon Musk általi októberi felvásárlása után léptek meg a cégnél.

Egyelőre semmi jele nem volt annak, hogy Zuckerberg irányt váltott volna az elmúlt évek egyik legvitatottabb döntése kapcsán: évente dollármilliárdokat invesztált a „metaverzumba”, egy homályosan meghatározott virtuális világba, amely annyira központi szerepet játszik a jövőképében, hogy átnevezte a Facebookot is Metára.

„A metaverzum felépítésében és a számítástechnikai platformok következő generációjának kialakításában végzett vezető munkánk továbbra is központi szerepet játszik a társadalmi kapcsolatok jövőjének meghatározásában” – fogalmazott Zuckerberg az elbocsátásokat bejelentő blogbejegyzésében. Nem sokkal a cég általi novemberi leépítés előtt a Meta néhány legnagyobb részvényese Zuckerberget kérte, hogy szüntessen meg projektet, mert még az optimista előrejelzések szerint sem térül meg semmilyen befektetés a cégnél több mint egy évtizedig. Ehelyett Zuckerberg tavaly ragaszkodott ahhoz, hogy „hosszú távú jövőképünk a metaverzum” amely „kiemelt prioritású növekedési terület”.

A mostani elbocsátási hullámmal azonban az alapító és a vezérigazgató kissé meghajolt a nyomás előtt, áthelyezve a metaverzumot a számos befektetés közül, és ehelyett a technológiai szektor jelenlegi trendjére, a mesterséges intelligenciára összpontosít.

„Legnagyobb befektetésünk a mesterséges intelligencia fejlesztése és beépítése lesz minden termékünkbe. Rendelkezünk az infrastruktúrával, hogy ezt soha nem látott mértékben tegyük meg, és úgy gondolom, hogy az MI által nyújtott élmények csodálatosak lesznek” – mondta.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.