Bejegyzések EUB címkével

Az európai büntetőjog gyakorlata 4.
2023. november 7. Szakma

Az európai büntetőjog gyakorlata 4.

Alábbi cikksorozatunk betekintést ad a Wolters Kluwer Hungary kiadásában megjelent Az európai büntetőjog gyakorlata – Bűnügyi együttműködés a bírósági eljárásban című kiadványának egyes részleteibe.

Jogszabályfigyelő 2023 – 42. hét
2023. október 23. Szakma

Jogszabályfigyelő 2023 – 42. hét

Alábbi cikkünkben tekintettel arra, hogy a 2023/147–148. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg a Hivatalos Értesítő 2023/54. számának tartalmából és a Kúria honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.

Az egyenlő díjazás és az átlátható bérezés szabályai a 2023/970/ EU irányelv alapján
2023. szeptember 25. Cégvilág

Az egyenlő díjazás és az átlátható bérezés szabályai a 2023/970/ EU irányelv alapján

2023. május 17.-én kihirdetésre került a 2023/970/EU irányelv, amely a férfiak és nők egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó egyenlő díjazása elve alkalmazásának a bérek átláthatósága és végrehajtási mechanizmusok révén történő megerősítéséről szól. Az irányelv tartalma egyértelműen követi az uniós jogfejlődést, így számos olyan rendelkezést tartalmaz, melyet az Európai Unió Bíróságának (továbbiakban: EuB) gyakorlata az elmúlt években kimunkált. Az irányelvet a tagállamok 2026. június 7-ig kötelesek átültetni, azaz esetünkben a hazai jogalkotás is eddig köteles meghozni az idevonatkozó rendelkezéseket. Az előbbi implementációs határidőtől függetlenül a következetes EuB gyakorlat értelmében a tagállamoknak már most tartózkodniuk kell minden olyan rendelkezés meghozatalától, amely „komolyan veszélyeztetné” az irányelvben foglalt célok elérését. Az irányelv céljai és főbb tartalmi rendelkezéseit a jelen cikkben kerül összefoglalásra.

Kikkel közölhetők a személyes adatok?
2023. augusztus 31. Világjogász

Kikkel közölhetők a személyes adatok?

Egy újabb, a személyes adatok kezelésére vonatkozó kérdésben döntött az Európai Unió Bírósága. Az ítélet egy magánszemély és az Österreichische Post AG között zajló jogvitában született.

Kúria: Érvényessé nyilváníthatóak a devizahitel-szerződések
2023. augusztus 23. Szakma

Kúria: Érvényessé nyilváníthatóak a devizahitel-szerződések

Az Európai Unió Bírósága (EuB) előzetes döntéshozatali eljárás keretében foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás hiánya vagy nem megfelelősége miatt érvénytelen devizahitel-szerződések érvényessé nyilvánításának a Kúria által meghatározott módszerei összeegyeztethetők-e az uniós joggal. A C-705/21. számon folyamatban volt eljárásban az EuB a fenti kérdésre nemleges választ adott, azonban a Kúria egy előtte lévő ügyben rögzítette, hogy az érvénytelen devizahitel-szerződések továbbra is érvényessé nyilváníthatóak, egyben meghatározta a jövőben alkalmazandó, az érvényessé nyilvánításra vonatkozó metódust.