Bejegyzések munkáltató kártérítési felelőssége címkével

A főnök sosem hibázik…vagy mégis? – avagy a munkáltató joggyakorlásával összefüggő kártérítési kérdések
2023. augusztus 7. Cégvilág

A főnök sosem hibázik…vagy mégis? – avagy a munkáltató joggyakorlásával összefüggő kártérítési kérdések

A munkáltató kárfelelőssége olyan klasszikus munkajogi témának mondható, amely soha nem veszít fényéből, mivel a gyakorlat és az élet által kreált helyzetek mindig új megvilágításba tudják helyezni a munkáltató kártérítési felelősségével kapcsolatban felmerült kérdéseket. Jelen cikkünkben a munkáltató kártérítési felelősségnek kissé árnyékba húzódott oldalát igyekszünk megvilágítani. A kártérítés oldalai közül írásunk a legfontosabb pontokat tárgyalva, röviden a munkáltató joggyakorlásával összefüggő kártérítési felelősség témakörét fogja bemutatni.

2022. október 25. Szakma

A munkáltatói kártérítési felelősség lehetséges alternatívája – a kötelező felelősségbiztosítás

A XIX. Magyar Munkajogi Konferencián tartott szemináriumon dr. Nádasné dr. Rab Henriett egyetemi docens moderálásával dr. Nádas György egyetemi docens, dr. Ikanov Gábor ügyvéd és dr. Dudás Katalin ügyvéd osztotta meg gondolatait a munkáltatóval szembeni igényérvényesítés lehetőségeiről és a munkavédelmi felelősségről. Cikkünkben röviden beszámolunk a szemináriumon elhangzottakról.

A munkáltató kártérítési felelőssége
2022. június 30. Szakma

A munkáltató kártérítési felelőssége

A munkáltató kártérítési felelőssége akkor áll fenn, ha a munkavállaló bizonyítja a munkaviszony fennállását, a kárát, továbbá a kárnak a munkaviszonnyal való okozati összefüggését – a Kúria eseti döntése.

Dr. Orosz Andrea : A kártérítési felelősség az újabb ítélkezési gyakorlatban II. rész
2022. május 5. Szakma

Dr. Orosz Andrea : A kártérítési felelősség az újabb ítélkezési gyakorlatban II. rész

A munkáltatói kártérítési felelősség megítélését hosszú évtizedekre meghatározta a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: 1992-es Mt.) 174. §-ához kapcsolódó MK 29. számú állásfoglalás. Az előbbi állásfoglaláson alapuló bírói gyakorlathoz képest a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szabályai teljes szemléletváltást követelnek a munkaügyeket tárgyaló bíráktól. Ebben a témakörben – szubjektív szempontok alapján – választottam ki a legjelentősebb változásokat, bemutatva egyrészről a kártérítési igények elbírálásakor érvényesülő változatlan értelmezést, másrészről néhány új jogi terminológiát, mindezekhez felhasználva a korábbi és a hatályos szabályozásra épülő bírói gyakorlatot.

Jogszabályfigyelő 2019 – 41. hét
2019. október 14. Szakma

Jogszabályfigyelő 2019 – 41. hét

Alábbi cikkünkben, tekintve, hogy a 2019/164–165. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a Kúria legfrissebb döntései közül válogattunk.