Perelhető a munkáltató a munkahelyi koronavírus megfertőződésért? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kaliforniai édességgyártól kártérítést követel egy alkalmazottja, aki azt állítja, hogy munkahelyén kapta el a koronavírust és azzal megfertőzte a férjét, aki belehalt a szövődményekbe.

A kaliforniai fellebbviteli bíróság most hagyta helyben azt az elsőfokú ítéletet, amely lehetővé tette egy hasonló per megindítását.

A kaliforniai fellebbviteli bíróság (második fellebbviteli körzet) elutasította a South San Francisco-i székhelyű See’s Candies érvelését, miszerint az alkalmazottnak, Matilde Ek-nek munkaügyi perben kell kártérítést követelnie, nem pedig polgári bíróságon, mert férje halála az ő munkahelyi megbetegedése miatt következett be.

A Berkshire Hathaway Inc. tulajdonában lévő cég ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott és Ek ügyvédjét sem sikerült még elérnie a sajtónak, valamint az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája sem nyilatkozott, amely a See’s Candies álláspontját támogatta az ügyben.

kártérítés

Ek és három lánya tavaly perelte be a See’s-t, mert szerintük Ek, azért kapta el a koronavírust, mert a cég nem tudta biztosítani a munkahelyi biztonságot. Férje, Arturo Ek otthon lábadozás közben kapta el tőle a betegséget, amelybe végül belehalt – mondta.

A See’s azt válaszolta, hogy Arturo Ek halála Ek munkahelyi megbetegedésének járulékos következménye volt. Ez azt jelentette volna, hogy a munkavállalóknak járó ellátást kellett volna Ek-nek igénybe venni és nem perelhetett volna kártérítésért a bíróságon – közölte a cég.

Az eljáró bíróság ennek ellenére engedélyezte az ügy folytatását. A See’s Candies a fellebbezés során azzal érvelt, hogy a határozat eltért a kialakult gyakorlattól és más bíróságok, amelyek hasonló koronavírussal kapcsolatos ügyeket vizsgáltak, elutasították azokat.

A Fellebbviteli Bíróság azonban kijelentette, hogy Arturo Ek halálát nem felesége megbetegedéséből fakadóan, hanem közvetlenül okozta a koronavírus, amelyhez a felesége volt a kontakt személy.

A szövetségi fellebbviteli bíróság egy korábbi határozatára hivatkozott, amelyben engedélyezte a hepatitis fertőzés miatti hasonló esetben a munkáltatótól való kártérítés követelését.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.