A lengyel elnök megvétózta a médiatörvény módosítását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megvétózta a lengyel elnök a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását. Andrzej Duda a jogszabály által kiváltott negatív bel- és külpolitikai visszhangra hivatkozott.

„Osztom honfitársaim többségének aggodalmait, hogy nincs szükségünk újabb nyugtalanító, megosztó ügyre” – jelentette ki a lengyel államfő. Döntésében a Lengyelország szövetségesei iránti kötelezettségeire is hivatkozott – írja az MTI.

Duda újságíróknak elmondta: osztja a szólásszabadsággal kapcsolatos aggodalmakat a módosítással kapcsolatban. A törvényjavaslat aláírása, törvénybe iktatása árthat országa és legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok közti kapcsolatoknak – hangsúlyozta.

A december 17-én a szejmben megszavazott, most megvétózott előírásokat többen az amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú TVN24 hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője akkori nyilatkozatában közölte:

Az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el egy olyan törvény elfogadása, amely aláássa a véleménynyilvánítás szabadságát, gyengíti a média szabadságát és a külföldi befektetők tulajdonjogokba és a szerződések szentségébe vetett bizalmát Lengyelországban.

médiatörvény

Duda most arra hívta fel a parlamenti képviselőket, hogy „megfelelő” és „rendezett” megoldásokat fogadjanak el a külföldi tulajdonú médiáról.

Az államfő, aki a Kaczynski-féle konzervatív kormánypárt, a PiS politikusa, már korábban is azt mondta, hogy a külföldi tulajdonú médiacsoportok felvásárlására piaci feltételek mellett, nem pedig „kényszermegoldásokkal” kell sort keríteni. Ezzel is jelezte, hogy vétót emelhet a törvényjavaslat ellen.

Erre szólították fel őt egyébként azok a tüntetők is, akik egy héttel ezelőtt több, mint száz városban demonstráltak a törvény módosítása ellen.

„Itt nem csak egy csatornáról van szó. Cenzúráznák az internetet és kísérletet tennének minden független információforrás megszüntetésére. Ezt nem fogjuk hagyni” – mondta akkori beszédében Rafal Trzaskowski varsói polgármester, korábbi ellenzéki elnökjelölt.

Az Európai Bizottság is úgy vélekedett a törvényjavaslatról, hogy az újabb negatív jelzést küld a jogállamiságról és a demokratikus értékek tiszteletben tartásáról Lengyelországban.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.