A lengyel elnök megvétózta a médiatörvény módosítását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megvétózta a lengyel elnök a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását. Andrzej Duda a jogszabály által kiváltott negatív bel- és külpolitikai visszhangra hivatkozott.

„Osztom honfitársaim többségének aggodalmait, hogy nincs szükségünk újabb nyugtalanító, megosztó ügyre” – jelentette ki a lengyel államfő. Döntésében a Lengyelország szövetségesei iránti kötelezettségeire is hivatkozott – írja az MTI.

Duda újságíróknak elmondta: osztja a szólásszabadsággal kapcsolatos aggodalmakat a módosítással kapcsolatban. A törvényjavaslat aláírása, törvénybe iktatása árthat országa és legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok közti kapcsolatoknak – hangsúlyozta.

A december 17-én a szejmben megszavazott, most megvétózott előírásokat többen az amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú TVN24 hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője akkori nyilatkozatában közölte:

Az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el egy olyan törvény elfogadása, amely aláássa a véleménynyilvánítás szabadságát, gyengíti a média szabadságát és a külföldi befektetők tulajdonjogokba és a szerződések szentségébe vetett bizalmát Lengyelországban.

Duda most arra hívta fel a parlamenti képviselőket, hogy „megfelelő” és „rendezett” megoldásokat fogadjanak el a külföldi tulajdonú médiáról.

Az államfő, aki a Kaczynski-féle konzervatív kormánypárt, a PiS politikusa, már korábban is azt mondta, hogy a külföldi tulajdonú médiacsoportok felvásárlására piaci feltételek mellett, nem pedig „kényszermegoldásokkal” kell sort keríteni. Ezzel is jelezte, hogy vétót emelhet a törvényjavaslat ellen.

Erre szólították fel őt egyébként azok a tüntetők is, akik egy héttel ezelőtt több, mint száz városban demonstráltak a törvény módosítása ellen.

„Itt nem csak egy csatornáról van szó. Cenzúráznák az internetet és kísérletet tennének minden független információforrás megszüntetésére. Ezt nem fogjuk hagyni” – mondta akkori beszédében Rafal Trzaskowski varsói polgármester, korábbi ellenzéki elnökjelölt.

Az Európai Bizottság is úgy vélekedett a törvényjavaslatról, hogy az újabb negatív jelzést küld a jogállamiságról és a demokratikus értékek tiszteletben tartásáról Lengyelországban.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. június 7.

„A meztelenség nem emberi jog” – vagy mégis?

Meztelenül napozni az erkélyen, pőrén kirándulni, bikinifelső nélkül az uszodában – aki mindent megmutat magából, hamar bíróság előtt végzi. Németországban, ahol hagyománya van a nudizmusnak, rendszeresen születnek groteszk ítéletek. Már az Emberi Jogok Európai Bírósága is foglalkozott a meztelenséggel, ám az Strasbourg szerint nem emberi jog.