50. Szentendrei Teátrum

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. június 13.
Rovat:

A már befutott művészek közül bizonyára vonzza majd a közönséget önálló estjével Csányi Sándor, Szűcs Nelli és Kollár-Klemecz László, továbbá Hernádi Judit és Kern András kettőse a Valódi hamisítvány című amerikai vígjátékkal, Szulák Andrea koncertjével, Rezes Judit és Szabó Győző Loveshake – Az élet összeráz című színházi duettjével.


1969 nyarán alakult át először a festői kisváros házaktól körülölelt Fő tere, hogy színházi és operaelőadásoknak ideiglenes otthonává váljon. Zsámbéki Gábor rendező akkoriban még a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma már egyetem) hallgatójaként vetette fel diáktársaival, milyen érdekes és különleges lenne a szabad ég alatt, évszázados polgári házacskák természetes díszletei között, az Angyali üdvözlet-templom tövében játszani. Az ötletet felkarolta az Operaház rendezője, a főiskola tanára, Békés András, s így született meg a Szentendrei Teátrum. A csillagok alatt – Psota Iréntől Básti Lajosig, Sztankay Istvántól Hegedűs D. Gézáig – megannyi hazai csillag és ifjú tehetség lépett fel a következő években, évtizedekben. Az esti előadásokat követően Békés András rendszeresen meginvitálta művészkollégáit közeli nyaralójába, így Boldogtanyán, a Gyopár utcában, éveken át színész- és operahírességektől voltak hangosak a hétvégi éjszakák.

2018-ban a Figaro házasságát játsszák a Fő téren (Fotó: Szentendrei Teátrum)

2018-ban, az ötvenedik nyári évadban, július 6-tól augusztus 17-ig öt helyszínen várja a kultúra iránt fogékony nézőket a Városháza, a Ferenczy Múzeum, a Dunaparti Művelődési Ház és a Barcsay Múzeum udvara, valamint a Fő tér. Ma már nem lehet egész nyáron elfoglalni a Fő teret – magyarázta az eseményt beharangozó májusi budapesti sajtótájékoztatót követően a Jogászvilág.hu-nak Vasvári Csaba, a rendezvénysorozat igazgatója. A város, a környező vendéglátóhelyek, az odalátogató turisták nem látnák szívesen, ha több hónapon át a színpad és a nézőtér állványerdeje torzítaná a Fő tér megkapó látványát, egyben akadályozva is a nagy gyalogosforgalmat. Egy hét türelmet azért idén is kérnek mindenkitől, hogy bemutathassák július 27-én és 28-án, pénteken és szombaton Mozart Figaro házasságát Szabó Máté rendezésében, a Co-Operával közös előadásban.

Idén Tompos Kátya a Teátrum háziasszonya (Fotó: Szentendrei Teátrum)

A sajtóeseményen több művész is mesélt nyári produkciójáról. A Szentendrei Teátrum háziasszonyi tisztét felvállaló Tompos Kátya például több műfajban is fellép. A Ferenczy Múzeum udvarán július végén Leonyid Zorin Varsói melódia című kamaradarabjában Adorján Bálinttal játszik párban (az Orlai Produkciós Iroda gondozásában), augusztus 11-én a Borbély Műhellyel lép fel koncerten, ahol többek között balkáni dalokat, jazz örökzöldeket énekel.

Vasvári Csaba is kettős szerepben lesz jelen, hisz egyrészt a Teátrum igazgatójaként hárul rá jelentős szervezői feladat, másrészt színészként lép fel Florian Zeller A kulisszák mögött című vígjátékában, július 20-án, amelyről korábban nálunk is olvashattak

Orlai Tibor producer (balján Kováts Adél, jobbján Vilmányi Benett) (Fotó: Szentendrei Teátrum)

Kováts Adél Nórát játssza Lucas Hnath Nóra II. rész című drámájában. Az Orlai Produkciós Irodával együtt megvalósuló mű nagy érdeklődéssel várt magyarországi premierje július 6-án, a Városháza udvarán lesz, kőszínházba csak ősztől kerül az előadás. Ibsen klasszikusának hőse másfél évtized után tér vissza. Megérte-e kivívnia függetlenségét? E kérdésre kapunk választ.  A színésznő szavait idézve: „biztosan okozunk majd meglepetést”. Nóra lányával való újbóli találkozásakor két teljesen különböző vágyakozás és világnézet ütközik. A rendező Galgóczy Judit. A New York-i Broadway tavalyi nagy sikere volt a 32 éves amerikai író drámája, melyet eddig már huszonnyolc ország vett meg – tette mindehhez hozzá a sajtótájékoztatón Orlai Tibor. Ha már nála volt a szó, azt is elmesélte, hogy ifjú kora óta szoros szállal fűződik Szentendréhez és a Teátrumhoz: kamaszkorában, nyaranta gyakran ott lebzselt a Fő téren és nagy ámulattal figyelte az ország nagy színészeit, az előadások próbáit.

Az Ódry Színpadról költözik a Városháza udvarára a Pájinkás János című darab 

(Fotó: Szentendrei Teátrum)

FRISS címmel a Teátrum tavaly indította el előadás-sorozatát, amellyel a közönség a gimnazistákat, az egyetemistákat, a fiatal felnőtteket, azaz a közönség „friss” rétegeit kívánja megnyerni. A kezdeményezés idén is folytatódik: a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész- és rendezővizsgáikat, új szellemű fiatal társulatok jelentkeznek munkáikkal. Tárnoki Márk egyetemi hallgató az Ódry Színpadon bemutatott vizsgaelőadásával debütál a Városháza udvarán július 19-én, csütörtökön a Pájinkás János című darabbal. Kárpáti Péter Álom és forradalom alcímet viselő műve az ember és a hatalom viszonyáról szól.

Vilmányi Benett és László Lili a főszereplője Carly Wijs Mi is ők című művének a Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda közös megvalósításában. A 2004-es beszláni túszdráma emlékképei elevenednek meg egy fiú és egy lány visszaemlékezései alapján.

Hernádi Judit és Kern András a Valódi hamisítvány című vígjátékban (Fotó: Szentendrei Teátrum)

A már befutott művészek közül bizonyára vonzza majd a közönséget önálló estjével Csányi Sándor, Szűcs Nelli és Kollár-Klemecz László, továbbá Hernádi Judit és Kern András kettőse a Valódi hamisítvány című amerikai vígjátékkal, Szulák Andrea koncertjével, Rezes Judit és Szabó Győző Loveshake – Az élet összeráz című színházi duettjével.

A gazdag program pontos helyszínei és időpontjai a Szentendrei Teátrum weboldalán találhatók meg.          


Kapcsolódó cikkek:


Audi TT RS – Erősebb, hangosabb és nagyon gyors
2018. augusztus 10.

Audi TT RS – Erősebb, hangosabb és nagyon gyors

Mély benyomást keltő menetteljesítményekkel támad a második generációs TT RS. Szíve egy teljesen újonnan fejlesztett öthengeres motor alumíniumból, amely kereken 60 lóerővel erősebb az elődjénél.

Síron túli titkok
2018. augusztus 3.

Síron túli titkok

Nem borzongani kell, hanem ismereteinket bővíteni: a világ legnagyobb múmiagyűjteménye érkezik Magyarországra.

Peugeot 5008 Allure 2.0 BlueHDi 150 – Olyan, mint az öcskös
2018. július 27.

Peugeot 5008 Allure 2.0 BlueHDi 150 – Olyan, mint az öcskös

Változatlan névvel, más szegmensben érkezett az új 5008, amely a hétszemélyes, nagy szabadidő-autók között mutatkozik be. Valóban, a modell minden porcikájában a tavaly az Év Autójának választott kis öccsére, a 3008-asra hasonlít. Egyetlen dolog, amiben kiérdemli a bátyus szót, az a hétszemélyes utastér.

Olajregény
2018. július 24.

Olajregény

Egyszerre áldás és átok a fekete arany, melynek izgalmas történetét magyar szerző tollából olvashatjuk el.