50. Szentendrei Teátrum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A már befutott művészek közül bizonyára vonzza majd a közönséget önálló estjével Csányi Sándor, Szűcs Nelli és Kollár-Klemecz László, továbbá Hernádi Judit és Kern András kettőse a Valódi hamisítvány című amerikai vígjátékkal, Szulák Andrea koncertjével, Rezes Judit és Szabó Győző Loveshake – Az élet összeráz című színházi duettjével.


1969 nyarán alakult át először a festői kisváros házaktól körülölelt Fő tere, hogy színházi és operaelőadásoknak ideiglenes otthonává váljon. Zsámbéki Gábor rendező akkoriban még a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma már egyetem) hallgatójaként vetette fel diáktársaival, milyen érdekes és különleges lenne a szabad ég alatt, évszázados polgári házacskák természetes díszletei között, az Angyali üdvözlet-templom tövében játszani. Az ötletet felkarolta az Operaház rendezője, a főiskola tanára, Békés András, s így született meg a Szentendrei Teátrum. A csillagok alatt – Psota Iréntől Básti Lajosig, Sztankay Istvántól Hegedűs D. Gézáig – megannyi hazai csillag és ifjú tehetség lépett fel a következő években, évtizedekben. Az esti előadásokat követően Békés András rendszeresen meginvitálta művészkollégáit közeli nyaralójába, így Boldogtanyán, a Gyopár utcában, éveken át színész- és operahírességektől voltak hangosak a hétvégi éjszakák.

2018-ban a Figaro házasságát játsszák a Fő téren (Fotó: Szentendrei Teátrum)

2018-ban, az ötvenedik nyári évadban, július 6-tól augusztus 17-ig öt helyszínen várja a kultúra iránt fogékony nézőket a Városháza, a Ferenczy Múzeum, a Dunaparti Művelődési Ház és a Barcsay Múzeum udvara, valamint a Fő tér. Ma már nem lehet egész nyáron elfoglalni a Fő teret – magyarázta az eseményt beharangozó májusi budapesti sajtótájékoztatót követően a Jogászvilág.hu-nak Vasvári Csaba, a rendezvénysorozat igazgatója. A város, a környező vendéglátóhelyek, az odalátogató turisták nem látnák szívesen, ha több hónapon át a színpad és a nézőtér állványerdeje torzítaná a Fő tér megkapó látványát, egyben akadályozva is a nagy gyalogosforgalmat. Egy hét türelmet azért idén is kérnek mindenkitől, hogy bemutathassák július 27-én és 28-án, pénteken és szombaton Mozart Figaro házasságát Szabó Máté rendezésében, a Co-Operával közös előadásban.

Idén Tompos Kátya a Teátrum háziasszonya (Fotó: Szentendrei Teátrum)

A sajtóeseményen több művész is mesélt nyári produkciójáról. A Szentendrei Teátrum háziasszonyi tisztét felvállaló Tompos Kátya például több műfajban is fellép. A Ferenczy Múzeum udvarán július végén Leonyid Zorin Varsói melódia című kamaradarabjában Adorján Bálinttal játszik párban (az Orlai Produkciós Iroda gondozásában), augusztus 11-én a Borbély Műhellyel lép fel koncerten, ahol többek között balkáni dalokat, jazz örökzöldeket énekel.

Vasvári Csaba is kettős szerepben lesz jelen, hisz egyrészt a Teátrum igazgatójaként hárul rá jelentős szervezői feladat, másrészt színészként lép fel Florian Zeller A kulisszák mögött című vígjátékában, július 20-án, amelyről korábban nálunk is olvashattak

Orlai Tibor producer (balján Kováts Adél, jobbján Vilmányi Benett) (Fotó: Szentendrei Teátrum)

Kováts Adél Nórát játssza Lucas Hnath Nóra II. rész című drámájában. Az Orlai Produkciós Irodával együtt megvalósuló mű nagy érdeklődéssel várt magyarországi premierje július 6-án, a Városháza udvarán lesz, kőszínházba csak ősztől kerül az előadás. Ibsen klasszikusának hőse másfél évtized után tér vissza. Megérte-e kivívnia függetlenségét? E kérdésre kapunk választ.  A színésznő szavait idézve: „biztosan okozunk majd meglepetést”. Nóra lányával való újbóli találkozásakor két teljesen különböző vágyakozás és világnézet ütközik. A rendező Galgóczy Judit. A New York-i Broadway tavalyi nagy sikere volt a 32 éves amerikai író drámája, melyet eddig már huszonnyolc ország vett meg – tette mindehhez hozzá a sajtótájékoztatón Orlai Tibor. Ha már nála volt a szó, azt is elmesélte, hogy ifjú kora óta szoros szállal fűződik Szentendréhez és a Teátrumhoz: kamaszkorában, nyaranta gyakran ott lebzselt a Fő téren és nagy ámulattal figyelte az ország nagy színészeit, az előadások próbáit.

Az Ódry Színpadról költözik a Városháza udvarára a Pájinkás János című darab 

(Fotó: Szentendrei Teátrum)

FRISS címmel a Teátrum tavaly indította el előadás-sorozatát, amellyel a közönség a gimnazistákat, az egyetemistákat, a fiatal felnőtteket, azaz a közönség „friss” rétegeit kívánja megnyerni. A kezdeményezés idén is folytatódik: a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész- és rendezővizsgáikat, új szellemű fiatal társulatok jelentkeznek munkáikkal. Tárnoki Márk egyetemi hallgató az Ódry Színpadon bemutatott vizsgaelőadásával debütál a Városháza udvarán július 19-én, csütörtökön a Pájinkás János című darabbal. Kárpáti Péter Álom és forradalom alcímet viselő műve az ember és a hatalom viszonyáról szól.

Vilmányi Benett és László Lili a főszereplője Carly Wijs Mi is ők című művének a Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda közös megvalósításában. A 2004-es beszláni túszdráma emlékképei elevenednek meg egy fiú és egy lány visszaemlékezései alapján.

Hernádi Judit és Kern András a Valódi hamisítvány című vígjátékban (Fotó: Szentendrei Teátrum)

A már befutott művészek közül bizonyára vonzza majd a közönséget önálló estjével Csányi Sándor, Szűcs Nelli és Kollár-Klemecz László, továbbá Hernádi Judit és Kern András kettőse a Valódi hamisítvány című amerikai vígjátékkal, Szulák Andrea koncertjével, Rezes Judit és Szabó Győző Loveshake – Az élet összeráz című színházi duettjével.

A gazdag program pontos helyszínei és időpontjai a Szentendrei Teátrum weboldalán találhatók meg.          


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.