„ABBA-tár”-koncerttel tér vissza az ABBA


Két szám már meg is jelent az új albumról, májusban pedig minden eddiginél különlegesebb digitális koncerten lesz látható 40 év után a legendás zenekar.


1981 novemberében jelent meg a svéd ABBA együttes The Visitors című eddigi utolsó stúdióalbuma, s szinte 40 évre pontosan jön a formáció vadonatúj lemeze, a The Visitors. A kornak megfelelően napvilágot lát streamingen, letölthető formában, de CD-n, LP-n, sőt kazettán is, illetve Delux Boxban (CD-n poszterrel, matricával, kártyával), a Universal Music gondozásában.

Mindezt a zenekar tagjai 2021. szeptember elején jelentették be, s az új dalok közül kettőt – sajátos videóként – máris feltöltöttek a YouTube-ra. A Don’t Shut Me Down című audiofelvétel hallgatása közben a szerzemény szövegét látjuk különféle grafikai megoldásokkal, míg az I Still Have Faith in You dallamai alatt főként a csapat négy évtizeddel ezelőtti fotói és filmfelvételei tűnnek fel. (Ez utóbbi számot eddig már több mint 14 millióan nézték meg.)

A dallamvilág, a hangszerelés, a szólóének, a vokál, a hangzás a múltat idézi: mintha nem negyven, hanem csak egyetlen év telt volna el az eddigi utolsó, és a közelgő új lemez között. Mintha sohasem vált volna el a két egykori házaspár útja. Agnetha Fältskog és Björn Ulvaeus, illetve Anni-Frid Lyngstad és Benny Andersson már az ABBA feloszlása előtt felbontották házasságukat, és úgy tűnt, soha többé nem zenélnek együtt. Az is nagy feltűnést keltett, ha a nagy négyes találkozott egymással (például 2016-ban, a Mamma Mia! The Party rendezvényen).

Az ABBA 1979-ben, a Voulez-Vous című album borítóján

Popdalok, a régi stílusban

Tudatosan maradtak a négy évtizeddel ezelőtti, megszokott hangzásnál – árulta el a dalok szerzője, Benny Andersson 2021. szeptember 2-án, azon az egyórás élő YouTube-közvetítésen (livestreamen), melyen bejelentették az ABBA újjászületését. Mint mesélte, először csak két dal készült el – már három és fél évvel ezelőtt –, azután a „fiúk” megkérdezték a „lányoktól”: születhetne-e még pár szerzemény. Igen volt a felelet. Erre újabb kérdés hangzott el: És akkor miért nem csinálunk egy egész lemezt?

Így alkották meg sorra a z albumnyi, tizenkét számot, melyek között akad egy karácsonyi is, Little Things címmel. A kompozíciók a hagyományos hetvenes évekbeli ABBA-stílusban készült popdalok. Benny Andersson bevallotta, nem tudnak, de nem is akarnak napjaink stílusaival vetekedni, nem kívánnak semmit átvenni belőlük.

Björn Ulvaeus mindehhez hozzátette: Az ő korukban már van egy bizonyos mélység mind a zenéjükben, mind szövegükben, melyhez társul az a sok-sok évtizednyi tapasztalat is, ahogyan Agneta és Anni-Frid képesek előadni a szerzeményeket. Tudnak még énekelni – nyugtatott meg viccesen mindenkit Björn. Ahogy a feloszlásuk előtti időszakban már egyre inkább róluk, és szomorúságukról szóltak a dalok (The Winner Takes It All), ugyanúgy róluk fogalmazta meg új verseit Björn.

A leendő színpadkép 2022-ben (Részlet a YouTube közvetítéséből)

Avatár-koncertek Londonban

A feltámadással egy időben jelentettek be egy hihetetlennek hangzó koncertsorozatot is. Az ABBA tagjai úgy lépnek majd színpadra, hogy csak látszólag lesznek ott, avatárokként. (Avatár=valakinek a földi megtestesülése.) Egy kis szójátékkal ABBA-tárok tűnnek majd fel a közönség előtt 2022. május 27-től Londonban, a Queen Elizabeth Olympic Parkban található új, háromezer férőhelyes ABBA Arénában. Pár évvel ezelőtt még arról lehetett hallani, hogy hologramfigurákként láthatjuk a zenészeket, de a technika azóta meghaladta a korabeli elképzeléseket, és a livestream adásából kiderült: saját maguk digitális változatai jelennek majd meg esténként az arénában.

Így néz ki Anni-Frid avatárja (Részlet a YouTube közvetítéséből)

A technikai hátteret az egykoron George Lucas alapította Industrial Light & Magic (ILM) speciális effektekkel foglalkozó cég adja, annak több mint száz digitális munkatársa és technikusa dolgozott a megvalósításon. 160 kamera előtt öt héten keresztül készítettek aprólékos felvételeket a zenekar tagjairól, akik 22 dalt adtak elő a színpadon, speciális, érzékelőkkel ellátott, testhez simuló öltözetben. A show-t Wayne McGregor, a londoni Royal Ballet művésze koreografálta, Baillie Walsh filmes rendezte, aki David Bowie utolsó videóin is dolgozott. Számítógépen rögzítették a muzsikusok összes mozdulatát, arcrezdülését. Ennek alapján digitális technológiával változtatták át külsőjüket digitális karakterekké, melyek az 1979-es arcvonásaikkal jelennek meg. A felvételeken egy 850 tagú technikai csapat dolgozott, és animálta élethű alakokká az avatárokat.

Agnetha és Anni-Frid digitális újjáéledése (Részlet a YouTube közvetítéséből)

Azért választották ezt az esztendőt, mert a zenekar talán ekkor, a hetvenes évek végén élte fénykorát. Sokat köszönhet így az együttes a technikai varázslatnak, mert a közönség átélheti a zenekar fiatalságát, hamvasságát, s az ABBA ma nem válik önmaga paródiájává. Hisz’, valljuk meg, Agnetha Fältskog ma 71, Benny Andersson 75, Anni-Frid Lyngstad és Björn Ulvaeus 76 évesek. Ráadásul igencsak megterhelő lenne másfél órán át estéről estére a színpadon énekelniük, zenélniük, teljes erőbedobással.

Az ABBA-dalok az avatárok mellett egy tíz tagú élő zenekar kíséretében csendülnek majd fel a rendhagyó koncerteken. Amolyan Greatest Hits lesz – ígéri Benny. Szerepel benne a Dancing Queen, de néhány olyan kompozíció is, melyek ugyan a maguk idejében nem voltak hatalmas slágerek, de a muzsikusok szeretik őket. És elhangzik az a két új szám is, melyeket ezekben a napokban, 2021 szeptemberében ismerhettünk meg.

Az előadásokra a jegyeket már árusítják, s a díszbemutatót követő naptól, 2022. május 28-tól szinte mindennap lesz koncert az új ABBA Arénában. Jelenleg 131 időpontra lehet belépőt váltani, egészen 2022. október elejéig.

Íme a saját magukról, visszatérésükről is szóló Don’t Shut Me Down (Ne állíts le!) című vadonatúj ABBA-dal refrénjének szövege magyarul és angolul:

És most egy másik énemet látod, újratöltődtem,

Szenvedélyre lobbantam, ne állíts le

Olyan vagyok, mint egy álom a megfejtett álomban

Szenvedélyre lobbantam, forró vagyok, ne állíts le

Nem az vagyok, akit ismertél

A jelen és a múlt vagyok egyszerre

És arra kérlek, legyél nyitott (és én sem leszek ugyanolyan)

Már nem ugyanaz vagyok

Szenvedélyre lobbantam, forró vagyok, ne állíts le

 Az angol eredeti:

And now you see another me, I’ve been reloaded, yeah

I’m fired up, don’t shut me down 

I’m like a dream within a dream that’s been decoded

I’m fired up, I’m hot, don’t shut me down

I’m not the one you knew

I’m now and then combined

And I’m asking you to have an open mind (And I won’t be the same)

I’m not the same this time around (Ooh)

I’m fired up, don’t shut me down
Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Katinka elégedett

Tehetség, szorgalom, vasakarat – ez tette a világ egyik legjobb úszójává Hosszú Katinkát, akiről egy őszinte, meglepetésekkel teli dokumentumfilm született.

2022. május 6.

Szabadtéri találkozás a színházakkal

Két színházi fesztiválnak is helyszíne lesz 2022 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol koncertek, humorestek, filmvetítések is gazdagítják a főváros kulturális nyarát.