Az erős kéz – táncoló láb tudora


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Berki Balázs fiatal kora ellenére máris sikeres pályát tudhat maga mögött. Példaértékű családi körben nőtt fel, szerető nagyszülei a mai napig is gondoskodnak róla. Ügyvédi hivatása mellett leginkább a pókernek él, több versenyen is részt vett, például a CompLex kupán is több alkalommal, nemrégiben pedig egy kereskedelmi televíziós műsorban láthattuk játszani. Meglepődött a lehetőségen, hogy az ÜgyvédVilágban szerepelhet, megtisztelőnek tartja a lehetőséget. – A Veszprém megyei Zircen születtem 1977-ben. Bakonyi gyerekként nőttem fel Tésen, ahol hétvégente a mai napig…

Dr. Berki Balázs fiatal kora ellenére máris sikeres pályát tudhat maga mögött. Példaértékű családi körben nőtt fel, szerető nagyszülei a mai napig is gondoskodnak róla. Ügyvédi hivatása mellett leginkább a pókernek él, több versenyen is részt vett, például a CompLex kupán is több alkalommal, nemrégiben pedig egy kereskedelmi televíziós műsorban láthattuk játszani. Meglepődött a lehetőségen, hogy az ÜgyvédVilágban szerepelhet, megtisztelőnek tartja a lehetőséget.

– A Veszprém megyei Zircen születtem 1977-ben. Bakonyi gyerekként nőttem fel Tésen, ahol hétvégente a mai napig is gyakran megfordulok. A település országos hírét egyedülálló, működőképes, de műemlékvédelmi felügyelet alatt álló hatlapátos szélmalmainak köszönheti, ami rengeteg turistát vonz kora tavasztól késő őszig. A veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában érettségiztem pénzügyi tagozaton, majd a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakára jártam, miközben az Államigazgatási Főiskolát is elvégeztem levelező tagozaton. 1999-től Vas megyében dolgoztam körjegyzőként, majd jegyzőként, ezt követően gazdasági területre kerültem, miközben 1999 és 2003 között jogász szakon elvégeztem a Pécsi Tudományegyetemet. Ezt követően Budapesten ügyvédjelöltként tevékenykedtem dr. Sóvágó Gizellánál, akinek nagyon sokat köszönhetek mind szakmailag, mind emberileg, büszke vagyok rá, hogy ő volt a principálisom.

Dr. Berki Balázsnak három éve egyéni ügyvédi irodája van az V. kerületben, leginkább polgárjogi, cégjogi, munkajogi és gazdaságjogi ügyekkel foglalkozik. 2008 óta a Pénz- és Tőzsdepiac mellett működő állandó választott bíróságnak is a tagja.

– Édesanyám rendkívüli asszony, akit 31 év pedagógusi pályát követően 4 évvel ezelőtt Tésen polgármesternek választottak. Húgom Győrben él, a legjobb testvér a világon és egy valódi „iparművész”. Édesapám az ország egyik legjobb autószerelője volt, születésemkor országos „ki minek a mestere” versenyt nyert, sajnos másfél éve nincs közöttünk. Nagymamáim és keresztanyám idős koruk ellenére még mindig rendkívül aktív életet élnek. Nagybátyám talán az ország egyik legjobb gyakorló közgazdásza.

A kártyajátékokat már gyerekkorában megszerette: 5-6 évesen snapszerozott, nagyszüleivel zsírozott, akik megtanították más táblajátékokra is. – A póker számomra a társasági kikapcsolódás egyik formája, és igen kedvelt tevékenység, hetente, kéthetente biztosan asztalhoz ülök. Eleinte a tv-ben néztem, aztán úgy három évvel ezelőtt gondoltam, hogy kipróbálom, mire vagyok képes az asztalnál. Hamar megtetszett, mert sokrétű, összetett, tudásalapú szerencsejáték. Izgalmas, a szerencsefaktornak is van szerepe benne, de alapvetően észjáték. Közben ügyelni kell, hogy ne add ki magad és meg kell próbálni jól olvasni az ellenfelek jeleiből. Mindezek miatt hasonlít a szakmámra, talán ezért is szerettem meg. Döntően tournamenteket játszom, mivel azok számomra izgalmasabbak, az egyenes kieséseket kedvelem inkább, és ha lehet a pénzzel is kalkulálni, mert nem az szabja meg a határokat. Időnként számítógépen is játszom, de az élő pókert sokkal jobban szeretem.

Egy-egy verseny pszichés hadviselés is, rengeteg készség és sok képesség kell hozzá, hogy az ember sikeres tudjon lenni. Úgy gondolom, hogy a játék talán a reál-beállítottságú versenyzőknek jobban kedvez, mivel számolni sem árt tudni egy-egy kérdéses szituációban. A CompLex Kiadó által rendezett második versenyen a 100 indulóból a 8. lettem, a legutóbbin a 3. helyen végeztem, amit akár meg is nyerhettem volna, de a végjátékban nem volt szerencsém. Az Omega freeroll kupát tavaly decemberben viszont megnyertem 35 indulóból. A versenyeken sorozatosan kell jó döntéseket hozni, csak úgy, mint a tárgyalóteremben. Minél kevesebb információt szabad megosztani magadról, viszont a lehető legtöbbet kell megtudni a többiekről. Hasonlóság, hogy pókerarcot kell vágni a játék közben és a tárgyalások során is. A jó döntéseket csak magadon kérheted számon, mivel azok kizárólag rajtad múlnak. Természetesen a döntések között sokszor minőségi különbségek vannak és leginkább ezek határozzák meg, hogy kiből lesz gyenge, jó, jobb vagy esetleg profi pókeres. Sokszor persze a nehéz helyzetekben nem könnyű nyugodtnak maradni, de nagyon törekszem rá a munkám és a játék során is.

Dr. Berki Balázs az egyik kereskedelmi televíziócsatornán most futó pókerműsorban szerepelt, ahová úgy jutott be, hogy a selejtező online döntőjében 25 játékosból ő bizonyult a legjobbnak. A hat elődöntő felvétele már lezajlott, a tv-ben azonban mostanság követhető nyomon. – 20 ezer indulózseton volt és rövid vakszintek, így inkább szerencsejáték jellegű volt. Nyilván a nézettség szempontjai is ezt követelték meg, és ezért is szerepeltek a profi játékosokon kívül ismert és csinos hölgyek az egyes részekben. Én például – mások mellett – Szilasi Viktóriával és Polgár Krisztával ültem egy asztalnál. Roppant tanulságos volt visszanéznem az adásokat és felfedeznem, hogy időnként vakargattam az orrom vagy a fülem, amik mind árulkodó jelek lehettek. Persze a többiek is adtak hasonló jelzéseket magukról tudtukon kívül. Az egyik hölgy például állandóan a haját igazgatta. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a legőszintébb testrészünk a lábunk. Erős kézhez táncoló láb párosul, azaz, ha jó lapok vannak nálunk, akkor a lábunk hajlamos „táncolni”. Ez is árulkodó jel, amit tudni kell észrevenni is. Fontos, hogy olvassunk a testbeszédből és figyeljünk magunkra is, ám mindez eléggé kimerítő és fárasztó tevékenység egy többórás verseny során. Alapszabály számomra, hogy a lapok helyett először a többiek arcát nézem és a mozdulataikat figyelem. Rengeteget elárul az is, hogy például a zsetonhoz hogyan nyúlnak, vagy a lapokat magukhoz húzzák-e vagy inkább eltartják. A pókerben benne van maga az élet, talán ezért is annyira népszerű világszerte. Bátorság, kockázat, taktika, szerencse, mentális erősség, matematika, pszichológia, agresszió, blöff és nagy pénz. Nehéz abbahagyni, pláne, ha sikeres vagy. A hölgyek közül kevesebb a jó játékos, mert a természet rendjéből adódóan nem elég agresszívak, viszont ez elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres legyen bárki is a játékban.

Az MKB Veszprém kézilabda csapatának nagy drukkere, gyakori látogatója a meccseknek. Gyerekkorában rengeteget pingpongozott, rövid ideig versenyszerűen is, de emellett kipróbálta az összes labdajátékot is. – Tíz évvel ezelőtt kezdtem el rendszeresebben futni és az elmúlt években lefutottam hat félmaratont, ősszel talán a teljes maratont is teljesítem. Szeretem a chivas-gyömbért, a magyaros, olaszos ételeket és imádom az apai nagymamám káposztás rétesét. Jelenleg főként autós ügyeken (hibás teljesítés, jótállás), valamint nyomdaipari pereken dolgozom, de nem tagadom, hogy lassan a családalapítás gondolata is foglalkoztat. A munkámban alapvetően a megegyezés híve vagyok, próbálom a pert megelőzni, de nem esem akkor sem kétségbe, ha tárgyalóteremben végződik az ügy, mivel a munkám szerves része a peres eljárás is. Életfilozófiám, hogy a világgal szerves és elkerülhetetlen kölcsönhatásban állunk, a csillagok, bolygók hatnak ránt. Olykor érzem is a hatásukat: teliholdkor például zaklatottabb vagyok.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek