Balatoni, dunai hűsölések


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Forró napok, meleget enyhítő vizek.

Íme a legjobb balatoni strandok

Lássuk, melyek 2022-ben a legjobb minőségű strandok a magyar tengernél! 45 balatoni fürdőhely vállalta, hogy kitárja kapuit a Balatoni Szövetség által felkért szakemberek előtt, és megméretteti magát, hogy elnyerje a Kék Hullám Zászlót.

A sorrendben 19. alkalommal kiírt verseny során is számos olyan szempontot vettek figyelembe, melyek javíthatják a vendégek közérzetét. Ilyen volt a külalak, a gyep minősége, a sportterületek kialakítása, a fürdőhely árnyékoltsága, az akadálymentesítés, a virágosítás. Számítottak a vízbejutási feltételei, a játszóterek, a vízi eszközök, de az is pontokat ért, van-e a strandon baba-mama szoba, családi öltöző. A minőségi vendéglátóhelyek, de a jó parkolási feltételek is növelték a pontszámokat.

Balatoni strandok

Pontokat értek a játékok, a családi öltözők is (A szerző felvétele)

Csaknem harminc strand lett ötcsillagos; közülük a vonyarcvashegyi Lidó érte el a legmagasabb pontszámot, így az év legjobb balatoni strandjának bizonyult. A legzöldebb minősítést a gyenesdiási Játékstrand érdemelte ki. A györöki a gasztronómiai kínálatával emelkedik ki, míg az alsóörsi családbarát szolgáltatásaival nyújt kimagaslót.

Érdemes felsorolni az ötcsillagos minősítést és egyben Kék Hullám Zászlót kapott strandokat, hogy ha van választási lehetőségünk, őket részesítsük előnyben: a vonyarcvashegyi Lidó, a keszthelyi Városi és a Libás strandok, a györöki, az ábrahámhegyi, a szigligeti, a füredi Kisfaludy és az Esterházy, a csopaki, az alsóörsi községi, az almádi Wesselényi, a révfülöpi Napfény Camping strandja, a fűzfői Fövenyfürdő és a Tobruk strand, a berényi községi, a berényi naturista strand, a gyenesdiási Lidó- és a Játékstrand, a máriafürdői, a zamárdi Nagystrand, a szárszói, az akali Mandulavirág, a fonyódi Panoráma, a földvári Keleti, a fenyvesi központi, a lellei Napfény Strand és Élményfürdő.

Zászlót és négy csillagot kapott a keszthelyi Helikon, az örvényesi Legisly Beach, az udvari Fövenyes, a révfülöpi Szigeti és Császtai strandok, az almádi-káptalanfüredi, a fenyvesi Alsó és a Csalogány, a fonyód-bélatelepi, a földvári nyugati, a badacsonytomaji Városi, a boglári Platán, valamint a szántódi Rigó utcai strand.

Vízminőség, algásodás

A strandok azért akkor az igaziak, ha a tó kiváló vízminőségével csábítja a nyaralókat. A szárazság miatt a Balaton magassága 2022 július derekán 90 centiméter körül alakult, ami azért lehetne több is, de a csapadékban szegény szezon végéig be kell érnünk ennyivel, sőt, várhatóan tovább fog csökkenni. A tó vízminőségét 2022-ben is kiválónak ítélik a szakemberek, annak ellenére, hogy az egymást követő forró nyári napok miatt előfordulhat az egészségre veszélytelen – bár enyhe bőrirritációt okozó – fonalas kékalga a Balaton egyes területein. Június második felében Szigligetnél, Balatongyöröknél, Keszthelynél, majd a tó délnyugati partja közelében lehetett tapasztalni cianobaktérium-burjánzást. Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai egyszerre nyugtatták meg és figyelmeztették a fürdeni vágyókat: a szél június végére ugyan feloszlatta az algafelhőket, de ha változnak az időjárási körülmények, ez a jelenség még megismétlődhet.

Balatoni strandok

Balaton: 90 centiméter mély, kiváló minőség (A szerző felvétele)

Az Európai Unió értékelési rendszerében különben a magyar szabadvízi fürdőhelyek döntő többsége (229) kiváló vagy jó besorolásúnak számít. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, 4 esztendő legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés figyelembe veszi a vízminőség ingadozását is, ennek alapján megállapítható, mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, de a kifogásolt vizekben sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) weboldalán olvasható összegzés szerint az NNK tavalyi vizsgálatai alapján a 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést.

Az NNK-nál javasolják, hogy nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódnunk a weboldalukon, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatuk eredménye.

(Az uniós fürdőhelyekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján található részletes információ.)

Új hajóútvonalak a Balatonon

Tizenhét kikötőből összesen tizenkét útvonalon indította el a 2022 júliusi–augusztusi főszezonban menetrendszerinti hajójáratait a Balatonon a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt.). Több mint négyezer járat között válogathatunk. Az egyik legnépszerűbb a Szántódrév és Tihanyrév között közlekedő kompjárat. A déli partról akár már 6.40-kor elindulhatunk az északira, míg este a 23.20-ast feltétlenül el kell érnünk, ha át akarunk jutni a túlpartra, mert aznap ez az utolsó. Tihanyrévből reggel 7 órakor indul az első komp, az utolsó 23.40-kor. Napközben, forgalomtól függően, folyamatosan közlekednek a járatok, így nem kell az órát nézni, melyiket akarjuk elérni.

Balatoni Hajózási Zrt. - Bahart új útvonalai 2022

Tizenhét kikötőből indulnak főszezonban a menetrendszerinti hajójáratok (A szerző felvétele)

Érdekesség, hogy idén meghosszabbították a Balatonföldvár–Tihany útvonalat, egészen Balatonfüredig. Siófokról pedig Tihanyba közvetlen járat is indul. A menetrendi hajókon balatoni borászok és sörfőzdék nedűivel bővítették a büfék választékát. Több mint kétezer alkalommal pedig a kikötőkből séta-, buli és nosztalgiahajók is indulnak.

Éljen a tiszta Duna!

Az évről évre tisztuló Duna is kiváló lehetőséget ad arra, hogy hűsítsen a nyári forróságban. De persze csak a kijelölt, nem veszélyes szakaszokon. Például Budapesten, a Római-parti Plázson, mely 2022. július 15-én nyitotta meg kapuit és augusztus 21-éig várja jó időben a strandolni, hűsölni vágyókat.

Római-parti Plázs

A Római-parti Plázs, drónmagasságból (Fotó: Óbuda.hu)

Először tavaly, július végén, csaknem fél évszázad elteltével vált ismét lehetővé, hogy természetes környezetben, kulturált körülmények között, kiépített infrastruktúrával, legálisan, szabadon strandoljanak a fővárosiak, Budán, a III. kerületben. Aki 10 és 19 óra között idelátogat, azt gondozott partszakasz várja színes napágyakkal, ivóvízzel, mosdó- és zuhanyhasználattal, pelenkázóval. A tiszta és gondozott partszakasz, a kiépített infrastruktúra kényelmes és egyedülálló pihenést nyújt a Duna partján.

A főváros mellett a Dunakanyar és az odavezető néhány partszakasz is kínál ideális fürdőzőhelyeket. Egyikük Dunakeszi kavicsos strandja, mely 250 méteren húzódik. A parton játszótér fogadja a gyerekeket, öltözők, büfék, mobilvécék állnak rendelkezésre, a vízben bójákkal jelölik a biztonságos fürdőzés határát.

A Gödi szabadstrandra könnyen megérkezhetünk bringával is, mert a Duna mentén húzódó kerékpárút szinte odavezet a háromszáz méter hosszan elnyúló kavicsos strandhoz.

Hat évvel ezelőtt nyitott meg a Postás-strand Szentendrén, ahol 150 méteres a partszakasz. Kicsit északabbra, Dunabogdányban homokos strandszakaszt alakítottak ki, sportpályákkal, játszótérrel.

strandolás

A Szigetcsúcs Kisoroszi határában: csúcs… (Fotó: Csodálatos Magyarország.hu)

Megmártózhatunk Verőcén és Kisorosziban is. Itt a Szigetcsúcs 2021-ben, szerencsére, megmenekült a tervezett, természetromboló hotelberuházástól.

Még feljebb, a túloldalon, a nagymarosi strand homokos is, kavicsos is, füves is, kétszáz méter hosszan. A partról és a vízből egyaránt fenséges a panoráma Visegrádra.


Kapcsolódó cikkek