Beszédhiba vagy beszédfogyatékosság?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos szakma képviselőinek – ide tartoznak például a jogászok is – a beszéd a kenyerük. Mégis akad beszédhibás ügyvéd, selypítő bemondó, hadaró, pösze riporter. Pedig ezek a beszédhibák már gyerekkorban érzékelhetőek, és ha akkor elkezdenek foglalkozni velük, felnőttkorra akár el is múlhatnak. Legtöbbünknek van emléke a logopédusról. Az óvodában sokan részt vettünk ilyen foglalkozásokon. Manapság is alapellátási feladat a logopédia, az óvodában elvileg hetente kétszer kellene hogy legyen logopédusi foglalkozás, de mivel kevés a szakember, így ez csak kevés helyen…

Számos szakma képviselőinek – ide tartoznak például a jogászok is – a beszéd a kenyerük. Mégis akad beszédhibás ügyvéd, selypítő bemondó, hadaró, pösze riporter. Pedig ezek a beszédhibák már gyerekkorban érzékelhetőek, és ha akkor elkezdenek foglalkozni velük, felnőttkorra akár el is múlhatnak.

Legtöbbünknek van emléke a logopédusról. Az óvodában sokan részt vettünk ilyen foglalkozásokon. Manapság is alapellátási feladat a logopédia, az óvodában elvileg hetente kétszer kellene hogy legyen logopédusi foglalkozás, de mivel kevés a szakember, így ez csak kevés helyen valósul meg, noha a beszédhibás gyerekek száma egyre nő.

Csabay Katalin, a Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ igazgatója úgy véli: a hétköznapokban sokan összekeverik a beszédhibát a beszédfogyatékossággal. Gyógyítható-e a pöszeség, a hadarás, mitől lesz valaki diszlexiás?

Beszédhibával már az ókorban is foglalkoznak, igaz, akkor még nem professzionális szinten. A híres görög szónok, Démoszthenész dadogását úgy próbálta „gyógyítani”, hogy követ tett a nyelve alá. A 19. század vége óta vannak szakképzett logopédusok. Roboz József, Kanizsai Dezső és Montágh Imre neve sokaknak ismerős lehet. A Beszédvizsgáló a Fővárosi Beszédjavító Intézet tagintézményeként 1981-ben jött létre, Meixner Ildikó vezetésével. Innen vált ki önálló országos hatáskörrel 1994-ben a Beszédvizsgáló Országos Szakértői Bizottság.

– A pöszeség, a hadarás és a dadogás olyan beszédhibák, amelyek korrigálhatóak, ha a szülő rögtön szakemberhez fordul – véli Csabay Katalin. – Felnőttkorban már nehezebb eredményt elérni. Azonban a beszédfogyatékosság életkor függvénye is. Például egy 6-7 éves gyerekre nem mondjuk, hogy diszlexiás, azaz olvasászavaros. Ilyen komoly kijelentést csak az általános iskola második osztálya után tehetünk, és akkor, ha a diszlexiának volt valamilyen előzménye a verbalitás szintjén. Tehát nem mindenki diszlexiás, akit annak hisznek. A súlyosabb problémák kezelése a kora gyerekkortól kezdődően eltarthat egészen a felnőttkorig. Fontos, hogy minél előbb forduljunk szakemberhez!

A Bizottság azért jött létre, hogy az életkor változásával összefüggő beszédhibákat és beszédfogyatékosságot szakszerűen kivizsgálják. A verbalitás szintjén (hangadás, hangképzés, szókincs, beszédmegértés) már kora gyermekkortól érezhető a probléma. Ha nem kezelik, akkor a gyerek iskolába kerülve az írott nyelv szintjén (betűvé alakítás, olvasás, írás) is nehézségekbe ütközik. Ha a korai életszakaszban az expresszív beszédben akadályozottság volt, akkor az írásbeliség is problémát fog okozni, nehezebben fog a gyerek megtanulni olvasni, írni. Mivel nem tud a „fülével írni”, a helyesírás is gondot okozhat számára. Kialakulhat a diszlexia, diszgráfia (írászavar) és a diszkalkulia (számolászavar), ez a tünetegyüttes a térbeli tájékozódás részképesség-zavarából is eredhet. A követelménycentrikus iskolarendszer nem kedvez az átlagtól eltérően (lassúbb ütemben) fejlődő diákoknak. Pedig a tolerancia, a kellő időráfordítás, a türelem és a megfelelő szakértelem elengedhetetlen ezen esetek kezelésekor. Fontos, hogy a beszédhibás gyerekekkel egyénileg is foglalkozzanak. Ám kevés a logopédus, a felsőoktatásban probléma van a képzésükkel, megszüntették a magas színvonalú gyakorló intézményt, az ELTE Logopédiai Intézetét, így nincs megfelelő gyakorlóterepük a leendő hallgatóknak. Emellett sok logopédus végzettségű fiatal nem is a szakmájában helyezkedik el.

A Beszédvizsgálóban évente kb. háromezer gyereket vizsgálnak meg. Harmaduk súlyos „diszes”. A vizsgáltak kétharmada új, egyharmaduk kontrollra érkezik. Valódi diszlexiás a fiatalok 3–4 százaléka, a beszédhibásak ennél jóval többen vannak. – Sajnos emelkedik a beszédproblémával küzdő gyerekek száma – meséli Csabay Katalin. – Ennek a családi struktúra megváltozása is oka. Keveset beszélgetünk a gyerekkel, nem vesszük észre, ha nehézsége van a hangadással, szóképzéssel. Sokuknak még a passzív szókincse sem elengedő. Élőszóban elhangzó mesét kellene mondani, olvasni nekik, ami fejleszti a fantáziájukat és a szókincsüket is. A Bizottság komplex pedagógiai-pszichológiai orvosi vizsgálatokat végez, team-munkában, ami 3–4 órát is igénybe vehet, s ha szükséges, szakemberekhez irányítjuk a gyermekeket, terápia céljából. Diagnosztizáljuk a beszédfogyatékosságot, azt, hogy mennyiben akadályozott a beszédfejlődés. Korai fejlesztőként a szülők közreműködésével terápiát is végzünk. Fontos tisztázni, hogy ezek a gyerekek ép hallással, ép látással és relatíve ép intellektussal rendelkeznek.

A dadogás nehezebben kezelhető, mert összetett problémára utal. A pöszeség, selypítés könnyebben orvosolható, időben és szakszerűen kezelve akár teljesen meg is szüntethető, de felnőttkorra a pöszeség és a hadarás annyira automatizálódik, hogy akkor már nehéz segíteni rajta. Ezért fontos, hogy minél hamarabb kezdjünk foglalkozni az ilyen problémákkal – javasolja a szakember. Beszédtechnikát lehet egyedül is gyakorolni, kiváló könyvek segítenek ebben (például a Montágh Imre által írtak vagy a részképességzavarok megelőzéséhez és az olvasás-írás játékos megtanításához használható Lexi-sorozat Csabay Katalintól). A helyes hangok kialakítása azonban minden eseteben logopédusi kompetencia.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!