Dubaj: leg, leg, leg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenből a legnagyobbat, legegyedibbet, legkülönlegesebbet akarja megvalósítani a legek emírsége, Dubaj.

A világ szemében a legek legje akar lenni az Arab-félszigeten, a Perzsa-öböl déli partján fekvő Dubaj, a megegyező nevet viselő emírség és fővárosa. Aki korábban már járt a hárommillió lakót számláló településen, az is rácsodálkozik, hogy utolsó látogatása óta mennyi minden épült meg, készült el, nyílt meg a rohamléptekben fejlődő városban. Aki pedig először jár az Egyesült Arab Emirátusok leghíresebb emírségében, annak bizony alaposan meg kell terveznie ott tartózkodását, ha a lehető legtöbb „must see”, azaz kötelező látnivalóhoz szeretne eljutni és még meg is mártózna a meleg, tiszta tengerben.

Idén novemberi ott jártamkor is daruk százai magasodtak a városban. Sorra épülnek a felhőkarcolók, a belvárosi és tengerparti szállodák, a part menti promenádok, éttermek, kávézók. Pedig első látásra úgy tűnik, az elmúlt fél évszázad során már teljesen kinőtt egy világváros egy kis halász- és kereskedőfalu helyén: hatalmas építészeti csodákkal és kulturális teljesítményekkel, nagy nemzetközi repülőtérrel és széles, olykor kétszer hatsávos utakkal, bevásárlóközpontokkal, élmény-, vidám- és kalandparkokkal, múzeumokkal, szállodákkal, irodák tízezreit rejtő felhőkarcolókkal. De nem – van még hová fejlődni.

Dubaj - Burj Khalifa, a világ legmagasabb épülete

A belvárosban magasodik a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres Burj Khalifa (A szerző felvételei)

Kreratív kreatúrák

Könnyű az itt élőknek fejleszteni, mondhatja bárki, hiszen azzal, hogy a térségben a múlt század hatvanas éveiben olajat találtak, megalapozta a fejlődés gazdasági alapját a dubaji emírségnek, valamint a további hat emirátusnak is, mely 1971-ben lépett szövetségre egymással és hozta létre az Egyesült Arab Emirátusokat. A Dubajt irányító sejkek és tanácsadóik nagy kreativitással párosuló fejlesztési tervei, városfejlesztési koncepciói, és persze szabadkereskedelmi övezetek kialakítása is kellett ahhoz, hogy az emírség ide csalogassa a nemzetközi cégeket, beruházókat, s a képzett munkaerőt, neves mérnökökkel, építészekkel az élen. Mára már a kereskedelem, a pénzügyi szolgáltatások, az ingatlanberuházások, valamint a turizmus jelentik a gazdaság meghatározó erejét. Az emírségben az olajtermelés bevételei ma már csupán a GDP néhány százalékát adják, az iparággá fejlődött turizmus viszont már a GDP 30 százalékát teszi ki. Mivel számítások szerint a „fekete arany” húsz éven belül elapad a környéken, a gazdasági szakemberek és a politikusok már most készülnek az olaj utáni világra. Talán ezért is e nagy sietség.

A világ negyedik leglátogatottabb városává vált Dubaj, mely évről évre egyre több turistát fogad. Számuk évente már eléri a 16 milliót. A nagy cél, hogy 2020-ban 20 millió turistát lásson vendégül, akiket kényelmesen el is tudnak szállásolni, ki is tudnak szolgálni. Ekkor rendezik meg az EXPO2020 világkiállítást, mely 2020. október 20-ától csaknem hat hónapon át tart majd. Magyarországról 2017-ben 37304-en utaztak a városba, ez 24 százalékos növekedés az azt megelőző évhez képest. Budapestről két légitársaság is indít járatokat Dubajba, így a hét minden napján, bő öt óra alatt el lehet repülni télből a nyárba.

Dubaj - Dubai Mall, a világ legnagyobb bevásárlóközpontja

A világ legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Dubai Mallban 11,5 millió literes az akvárium; egy része ingyen is feltárul a vásárlók előtt

A városban található a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, egyben szórakoztató és szabadidő-komplexuma, a Dubai Mall. A 2018 novemberében éppen tízéves, egymillió négyzetméteres épületóriásba belefér egy jégkorongpálya, ezernél több üzlet, kétszáz étterem és kávézó. No és 33 ezer állattal egy 11,5 millió literes, csak több szinten elférő óriásakvárium.

A mall közvetlen közelében magasodik a világ legmagasabb felhőkarcolója, a 828 méter magasra felkúszó Burj Khalifa. A mellette fekvő mesterséges tóban pedig délutánonként és esténként lehet látni a Dubai Fountaint, a világ legnagyobb szökőkútrendszerének zenés, színes táncát.

Mesterséges szigeten áll a Burj al-Arab, a világ legmagasabb és első hétcsillagos szállodája. Szintén mesterséges a világ első, pálmát megformáló szigete, a Palm Jumeirah, melyet már csaknem beépítettek. De már elkészült a tengerben két nála nagyobb pálma is, vagyis van még hová építkezni. A számtalan furcsaság, érdekesség, már-már őrültség között kiemelkedik a világ legnagyobb, 21 karátos Guinness-rekordos aranygyűrűje, 2,2 méteres átmérőjével, csaknem 64 kilogrammjával…

Dubaj - a világ legnagyobb aranygyűrűje

Íme a világ legnagyobb aranygyűrűje egy gondosan őrzött kirakatban a Dubaj-öbölnél, az aranybazárban

A nagy keret

A sok-sok legből, már csak terjedelmi okokból is, ezúttal kettőt emelek ki. A legújabb varázslat a 2018-ban átadott Dubai Frame, a város hatalmas aranykerete. A Zabeel Parkban felállított épület két, százötven méter magas toronyból áll, melyet felül 93 méter hosszú fedett üveghíd köt össze. A Keretet 15 ezer négyzetméternyi aranyszínű rozsdamentes acél borítja. A téglalap alakú építmény megalkotását az aranymetszés híres arányszáma, a görög nagy Φ (nagy fí) betűvel jelölt 1,618 ihlette.

Dubaj - Dubai Frame, a város hatalmas aranykerete

Az aranymetszés arányai szerint építették meg a Dubai Frame-et

Ha alulról nézünk át a Kereten, akkor észak felé a „régi” Dubaj látható, míg déli irányban az új városrész felhőkarcolói tárulnak elénk. Az épületbe az alsó keret közepén jutunk be, s mielőtt elérünk a lifthez, a földszinten 3D-s látványos kiállítás mutatja be, hogyan éltek errefelé az emberek az elmúlt évszázadokban kereskedőként, halászként, miből állt az otthonuk.

Dubaj - a Dubai Frame kiállítóterme

A belépés után egy kiállítás vár ránk Dubaj múltjáról

A várospanorámát a legjobban a kilátóként is szolgáló felső keretrészből látjuk, ahová 75 másodperc alatt ér fel a lift. Fenn, a Sky Bridge-nek nevezett égi hídon nemcsak előre, hanem a lábunk alá is tekinthetünk, mert 25 négyzetméternyi felületen lefelé is átlátszó üveggel borították a padlózatot. A bátrak és nem szédülősek így maguk alatt másfélszáz méter mélyre tekinthetnek le. Miután a másik toronyból leliftezünk a magasból, interaktív tárlat láttatja velünk azt a forradalmi változást, melyet a város az elmúlt fél évszázadban elért.

Dubaj - a Dubai Frame Sky Bridge kilátója

150 méter a lábunk alatt

A Dubai Frame egyben metafora. Jelképezi a múltat és a jövőt is sejtető jelent. Valóban élmény kívülről-belülről megismerni, mint építészeti különlegességet, valamint az általa nyújtott panorámát. Dubajban abban bíznak, hogy az új látványosságot évente legalább kétmillióan keresik majd fel.

Dubaj - Az óváros panorámája

Az óváros panorámája felülről

Dubaj - Dubai Frame, kilátás

Dél felé pillantva a jelen, a belváros felhőkarcolóinak sziluettjei tárulnak elénk

Burj Khalifa: látvány fél kilométer magasról

Dubajban járva nem lehet kihagyni a világ jelenlegi legmagasabb, 160 emeletes épületét. A Burj Khalifa fokozatosan vékonyodó óriásteste egész nap ezüstösen csillog a Nap sugarában, uralva környezetét. Négymilliárd dollárból több mint öt éven át építették, 2010 januárjában adták át. Alsó szintjeit az ötcsillagos Armani Hotel foglalja el, fölötte luxus magánapartmanok találhatók, majd irodák következnek. A turista a szomszédos Dubai Mall alagsorán keresztül juthat át az épület legalsó szintjére. Itt egy röpke kiállításon haladunk át, amely képben-szövegben meséli el az építkezés történetét. Ez után jutunk el a liftekig. Több mint negyven személyesek, és egyikükkel egy percen belül, szinte észrevétlenül suhanunk fel a 124. és 125. emeleti, 360 fokos kilátókig. Legfeljebb a kijelző számnövekedéséből tudjuk, hány emeletet is tettünk meg. A több mint 450 méter magasan lévő kilátószintről valóban páratlan panorámában lehet részünk. Alattunk sorakoznak a lentről óriásinak tűnő felhőkarcolók, kirajzolódnak a széles utak és egy mesterséges tó. Közben azt érezzük, hogy mintha nem állna annyira stabilan a lábunk alatt a talaj… Igen, itt már kileng az épület, ám nem annyira, mint a legtetején, ahol állítólag ez az 1,2 métert is elérheti.

Nagy élmény, nem szabad kihagyni.

Dubaj - kilátás a Burj Khalifából

Kilátás a 124. emeletről

Dubaj - 360 fokos kilátás a Burj Khalifából

360 fokban élvezhetjük a panorámát

Aki pedig esetleg 2019 elejére tervezi dubaji utazását, az a kikötőben már felülhet a még átadásra váró óriáskerékre, mely 210 méterével természetesen a világ legmagasabbja lesz.


Kapcsolódó cikkek

2016. december 2.

A világ legszebb nemzeti parkjai

Kiváló karácsonyi ajándék lehet ez az impozáns album, mellyel képzeletben beutazhatjuk a Föld legszebb tájait – és kiválaszthatjuk, hová utazzunk legközelebb…

2017. március 31.

35. Magyar Sajtófotó Kiállítás: öt és fél milliárd minőségi pixel

Az idei tárlat nem szenzációkról, hanem sorsokról, emberségről szól. A képek alkotói a világban az emberit keresték, a fotókról nem a vér ömlik, azok olyan emberi pillanatokat ábrázolnak, amelyek a nézőhöz közel hozzák és átélhetővé teszik a történéseket.

2017. január 31.

Madrid: a klubfutball világfővárosa

A világ két meghatározó futballklubja is a spanyol fővárosban található. Mindkettőjük történetében fordulópont a 2017-es év.