Felfedezőúton, gyalogosan


Mely városokba utazzunk, ha a legkevesebbet szeretnénk gyalogolni, de a legtöbbet látni?

Ha turistaként városokat keresünk fel, általában jó előre megtervezzük, milyen nevezetességeket, látványosságokat, múzeumokat, egyéb érdekességeket akarunk megtekinteni, hová szeretnénk eljutni. Arra is szeretünk elég időt hagyni, hogy gondtalanul, látszólag céltalanul bolyonghassunk utcákon, tereken, tenger- és folyópartokon. És hogy elcsodálkozhassunk az épületek, parkok, szökőkutak szépségén, hogy felfedezhessünk kávézókat, fagylaltozókat, pékségeket, éttermeket, minket érdeklő üzleteket, piacokat.

Teljesítőképességünk és határai

Ha jól ismerjük magunkat, tisztában vagyunk teljesítőképességünkkel, tudjuk, naponta körülbelül hány lépést, métert vagy kilométert tudunk megtenni különösebb megerőltetés nélkül, vagy egy kis fáradozással hány kilométert vagyunk képesek megtenni, hogy estétől reggelig regenerálódhassunk, és újabb távolságok leküzdésére legyünk alkalmasak a vakáció alatt. Azt is be kell kalkulálnunk, vajon kánikulai napok idején vesszük hátunkra a várost, vagy kellemes, huszonfokok idején. Egyáltalán: bírjuk-e majd tüdővel, szuflával, izmokkal az előre eltervezett programok teljesítését, nem vállalunk-e túl sokat magunkra az élményszerzés érdekében? Nem merülünk-e ki idő előtt, ahelyett, hogy valóban örömöt jelentene egy város alapos megismerése?

Sevilla, turizmus, idegenforgalom, utazás, városlátogatás

Sevilla, Plaza de España: kétezer lépéssel elérhetjük a város öt legnépszerűbb látnivalóját (Fotók: Falus Tamás)

Erre is gondoltak a Preply nemzetközi online nyelviskolában, amikor tanárai, munkatársai 2023 nyarára összeállítást készítettek arról, mely európai, a turisták által kedvelt városokat a legkönnyebb, illetve a legnehezebb gyalogosan felfedezni. Elsőként összegyűjtötték azokat a településeket, amelyeket az interneten a leggyakrabban ajánlanak meglátogatni. Ez után az adott városokban felmérték az öt legfontosabb, legnépszerűbb, két lábbal bejárható látnivaló közötti távolságot, a lépések számát, s így rangsoroltak. Úgy vélik, igazán a gyaloglás a legjobb módja annak, hogy felfedezzünk egy új várost, mert akkor kicsit helyi polgárként is megélhetjük a mindennapokat, bepillanthatunk az ottani kultúrába. Ráadásul – nyelviskolaként ez a céljuk – a turista a nyelvtudását is felfrissíti, kamatoztatni tudja, ha szóba elegyedik az ott élőkkel: a segítségükkel tájékozódik, mi merre található, mikor van nyitva. Érdeklődhet a helybéli szokásokról, barátkozhat, jobban megismerheti életvitelüket.

Sevilla, Velence és Porto az élen

Bár Andalúzia fővárosa, Sevilla Spanyolország egyik legnagyobb városa, öt legnépszerűbb látnivalója bő másfél kilométernyi sétával, vagyis alig kétezer lépéssel elérhető. Más kérdés, hogy egy-egy nevezetességet, érdeklődésünktől függően, mennyi idő alatt nézünk meg, még hány plusz lépést megtéve. Az 1992-es világkiállításra épült a Plaza de España vonzza a turistákat épületeivel, csempézett fülkéivel és padjaival. Onnan pár percnyi sétával máris az Alcazarban, a királyi palotában és dús növényzetű kertjében lehetünk. A palotával szemben áll a világ legnagyobb gótikus temploma, harangtornyával, a híres Giraldával, melyet meg is mászhatunk. (Sevilla 2023-ban az intelligens turizmus egyik európai fővárosa, bővebben itt írtunk róla.)

Nem meglepő, hogy a képzeletbeli dobogó második fokán Velence áll, megannyi sétálóutcájával. A Szent Márk tér, a székesegyház, a harangtorony, a Dózse Palota, a Canal Grande hídjai, a csatorna mentén húzódó épületek szinte karnyújtásnyi távolságra vannak egymástól. 2,1 kilométert, 2730 lépést kell megtennünk 27 perc alatt, és már szemrevételeztük is az öt legnépszerűbbet.

Porto, turizmus, idegenforgalom, utazás, városlátogatás

Porto jelképe az 1886-ban átadott I. Lajos-híd: 2,3 kilométer megtételével számos nevezetes helyre eljuthatunk

A felmérés szerint a harmadik helyen álló Porto sem nagyon marad le a sorban: 2,3 kilométer, azaz 2940 lépés a távolság gyalogosan az öt legnépszerűbb látnivaló között. A második legnagyobb portugál városban a székesegyház mellett meg kell nézni a Torre Clérigos barokk óratornyot, a São Bento vasúti pályaudvart nevezetes azulejo csempéivel, a Douro folyó fölött átívelő kétszintes I. Lajos-hidat (Ponte de Dom Luis I.), melynek tetején, 85 méter magasan húznak el a sárgára festett metrószerelvények.

Firenze, turizmus, idegenforgalom, utazás, városlátogatás

Firenze, Ponte Vecchio, az 1565-ben épült híres híd: a városban alig fél óra alatt is sokat láthatunk

Jó helyen áll a képzeletbeli versenyben Firenze is: 2,6 kilométer és 33 perc. Az ötödik helyen álló Athénban már 3,4 kilométert kell gyalogolnunk 43 perc alatt. De Amszterdamban, Kölnben, Milánóban, Veronában sem kell megtennünk 4–5 kilométernél többet, hogy egy órán belül elérjük a főbb nevezetességeket. Rómában és Isztambulban alig több mint egy órát kell barangolnunk a fontosabb látnivalókhoz. 5–7 kilométer gyaloglótávolságra vannak a népszerű helyek Madridban, Krakkóban, Berlinben, Reykjavíkban, Barcelonában, melyek két lábon másfél órán belül megközelíthetők.

Lisszabon, Zágráb, Hamburg – a legnehezebben bejárhatók

Európában a legkeményebb megpróbáltatások Lisszabonban várnak ránk, ha mind az öt legnépszerűbb látnivalót gyalog haladva szeretnénk megtekinteni. 24,1 kilométert, 31500 lépést kell megtennünk, ami kerek öt órát vesz igénybe, és akkor még sehová sem tettük be a lábunkat. Ha a tengerparton lévő Kereskedők terét (Praça do Comércio) és a Diadalívet tekintjük nulla kilométernek, akkor igencsak fárasztó út vár ránk a hét dombra épült portugál fővárosban. Dombra fel, dombra le: Szent György-vár, Sé-katedrális, Alfama történelmi negyed. Nehéz megállni, hogy ne szálljunk fel a híres 28-as villamosra, de mivel mindig tömött, valóban megteszi gyalog is. De ha végre felkapaszkodunk a sok közül valamelyik kilátóba, egyből elénk tárul a város megannyi híres épülete.

Lisszabon, turizmus, idegenforgalom, utazás, városlátogatás

Lisszabon, Belém-torony: a portugál fővárosban érdemes járműre is szállni, mintsem 24 kilométert gyalogolni…

De bármennyire is sportosak vagyunk, érjük el inkább HÉV-vel vagy busszal Lisszabon Atlanti-óceán felé eső negyedét, melynek jelképe a Tejo-folyóba épített Belém-torony. A közelében áll a csipkézett Szent-Jeromos-kolostor, ahová a toronytól már tényleg csak el kell sétálni.

A nyelviskola listáján a horvát főváros, Zágráb foglalja el hátulról a második helyet 19 kilométerrel, két és fél órányi gyaloglási idővel. A sorban Hamburg következik (16,3 kilométer 204 perc alatt), majd jön München (15,1 kilométer 189 perc).

E városokban tehát nem árt olykor tömegközlekedési eszközre pattanni. Attól még kellően elfáradhatunk egy-egy nap után.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.