Futballrajongóknak FIFA-streaming


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább népszerűsíti a labdarúgást a FIFA azzal, hogy több ezer mérkőzés élő közvetítésével és hatalmas archívumával útjára indította új weboldalát.

Johann Cruyffot egyszerre tekintik művésznek és látnoknak a világ labdarúgásában. Ő a futball egyik meghatározó személyisége. Technikája, eleganciája, mindig lenyűgözte a nézőket. A totális futballt játszó holland együttes egészen kivételes játékot képviselt a hetvenes években, melynek karmestere a vékony testalkatú, mégis erős, strapabíró, kiváló játékos volt. Ez mindenki számára egyértelművé vált 1974-ben a világbajnokságon is.

FIFA-streaming - labdarúgás - Johann Cruyff

(Illusztrációk: a FIFA+ weboldala)

Ő vezette ezüstéremig csapatát, mely futballtörténelmet írt, épp a döntőben: az ellenfél még labdához sem ért, amikor Hollandia már 1–0-ra vezetett Németország ellen. A középkezdést követően Cruyffhoz került a labda, aki átcselezte magát a német védőkön, akik buktatták a tizenhatoson belül. 11-es! A büntetőt Neeskens a kapu közepébe vágta.

A csaknem fél évszázada történtek most megelevenednek az Artist: Johann Cruyff című dokumentumfilmben, mely a vadonatúj streamingszolgáltató révén ingyen jut el a szurkolókhoz.

E szolgáltató nem más, mint Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Az 1904-ben alakult, a világ futballját irányító zürichi székhelyű szövetségnek 211 tagszervezete van. Legrangosabb eseménye a négyévente rendezett labdarúgó-világbajnokság. Weboldala eddig is népszerű volt, de a 2022 áprilisában elindított FIFA+ elnevezésű honlapjáról sok-sok mozgóképet indíthatunk el: nézhetünk dokumentumfilmeket, világbajnoki találkozókat összefoglaló formában, de akár teljes egészében is.

FIFA-streaming - labdarúgás - FIFA+ csatorna

Az ígéretek szerint a 2022-es katari FIFA-világbajnokság előtt az oldalon megtalálható lesz minden korábbi férfi és női foci-vb mérkőzése, melyet valaha kamera rögzített, a több mint kétezer órányi archív tartalom részeként. Ez az az archívum most először válik elérhetővé a szurkolók számára. Az 1950-es évektől már 2500-nál több video látható, és folyamatosan töltik fel a továbbiakat. Emellett naponta hírek olvashatók a sportág világából, és a rajongók 400 férfi és 65 női bajnokság futballadatai között is böngészhetnek.

Élőben pedig mérkőzések ezreit streamingelhetjük majd (lásd bővebben korábbi írásunkat: Beköszöntött a streaming korszaka); már 2022-ben legalább 40 ezret – ígéri a szövetség. Több mint 29 ezer férfi és 11 ezer női bajnoki mérkőzés lesz nézhető valós időben a világ hat kontinenséről, korábban sehol sem közvetített ifjúsági és egyéb versenyek is. (A legjelentősebb európai bajnokságok azért e közvetítéseknek minden bizonnyal nem lesznek részei, hiszen azok élő közvetítési jogait több évre előre dollár- és eurómilliókért vásárolták meg tévétársaságok.)

A FIFA az első sportági szövetség, amely ennyire széleskörű streaming- és egyben tartalmi élményt kínál szurkolóinak – állítja a szervezet, s ez – csak a számokat tekintve – minden bizonnyal így is van. Ezzel a FIFA a labdarúgás demokratizálódását szeretné elősegíteni – fogalmazott a szervezet elnöke, Gianni Infantino az oldal elindulásakor. Azt is kijelentette, hogy a FIFA+ a labdarúgás globálissá tételének újabb jelentős állomása, egyben pedig a kulturális fejlődés további része az, hogy a futballrajongók így is kapcsolatba léphetnek a világ legnépszerűbb játékával a 2022 novemberében kezdődő futball-világbajnokság előtt.

FIFA-streaming - labdarúgás - Ronaldinho

A szövetség a FIFA+ oldalán az élő közvetítések mellett prémiumkategóriás eredeti tartalmat, magával ragadó történetmesélést is ígér. Ennek része a már látható Eye of the World első évadának nyolcrészes dokumentumfilm-sorozata, melynek egyik húszperces epizódja Johann Cruyff labdarúgásban betöltött fontos szerepéről szól. A sorozatban egy-egy fejezet emlékezik meg többek között Zinedine Zidane-ról, Roberto Baggioról, Diego Maradonáról, vagy Brandi Chastainről, az amerikai női labdarúgás ikonjáról.

Egész estés, csak ezen az oldalon látható dokumentumfilmeket játszhatunk le, így már a nyitónaptól megtekinthető Ronaldinho: The Happiest Man of the World (Ronaldinho: A világ legboldogabb embere) című, csaknem kétórás alkotás, melyben megismerjük a cselfenomén élettörténetét, és láthatjuk legnagyobb cseleit, átadásait, góljait az FC Barcelonában, az AC Milánban, a brazil válogatottban.

Az Academies (Akadémiák) című sorozat a világ labdarúgásának néhány nagy tehetségkibocsátó iskoláját mutatja be, elsőként az RSC Anderlecht klubjának futballakadémiáját.

Az oldal egyelőre angol, francia, német, spanyol, portugál nyelven olvasható, de tervezik a nyelvek számának növelését, júniustól már további hat nyelven. A FIFA+ minden webes felületen és mobileszközön elérhető.


Kapcsolódó cikkek