Katinka elégedett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tehetség, szorgalom, vasakarat – ez tette a világ egyik legjobb úszójává Hosszú Katinkát, akiről egy őszinte, meglepetésekkel teli dokumentumfilm született.

Kicsit kínzásnak tartja, hogy száz percen át szinte csak magát látja a filmben, de a mondanivalója miatt neki is megéri, mert épp azt szerette volna elérni, amit az alkotás kifejez. Hosszú Katinka mondja ezt a címében nevét viselő, Katinka című vadonatúj magyar életrajzi dokumentumfilmről, melynek 75 tényleges fogatási napja volt, de valójában több mint két és fél éven át formálódott.

Katinka c. életrajzi dokumentumfilm - Hosszú Katinka a nagypapával

Hosszú Katinka a nagypapájával, Bakos Lászlóval, akinek hatására kezdett el úszni (Fotó: Lábady István)

Pálinkás Norbert rendező eredetileg kilenc hónap alatt szerette volna az előkészületektől az utolsó vágásig elkészíteni a művet, de az élet és a világjárvány közbeszólt. 2020 márciusában bezáródtak a kapuk, s egy olyan sportoló, aki egy évből vagy kétszázötven napot külföldön él és versenyez, most beszorult a négy fal közé, és alig jutott el az uszodáig. Katinkának újra kellett terveznie egész életét, mert a tokiói olimpiai játékokat is elhalasztották egy évvel. Az edzési terveket át kellett szabni, miközben egy csapásra elillant a motiváció, eltűnt a nagy cél. Így a forgatókönyvet is újraírta az élet, mely talán az előnyére is vált. Hiszen erről az időszakról is őszintén szól a film, mint ahogy őszinte a teljes alkotás is: egyaránt szól sikerekről és kudarcokról, az örömök mellett bánatokról, küzdelmekről, szenvedésekről.

Katinka c. életrajzi dokumentumfilm - Hosszú Katinka

Katinkát szinte éjjel-nappal operatőrök kísérték (További képek: jelenetek a filmből, melyet az InterCom forgalmaz)

Nehéz úgy élni a hétköznapokat, hogy a nyomodban van egy egész forgatói stáb, kamerákkal és egyéb felszerelésekkel, hogy követik minden lépésedet. Sőt, néha még meg is kell szólalnod, hogy mit, miért csinálsz, és hogy miként, hogyan élted át az olykor dicső, olykor fájdalmas múltat. Lajos Tamás producernek és a rendezőnek sikerült meggyőznie Katinkát, hogy ne vegye figyelembe az őt hajnaltól késő estig követő kamerákat, cserébe viszont elfogadták az úszónő kérését: vétójoga van, ő mondhatja meg, mi kerülhet be a végső változatba, és mi nem. Ez is hozzásegíthette őt ahhoz, hogy ne érezze feszélyezve magát, s egy idő után már hozzászokott ahhoz, hogy mindenhová követik. Esténként, olykor végignézve a felvett jeleneteket, ő gondolkodott el a legjobban, milyen szavak is hangzottak el a szájából a nap során. Amikor pedig látta a vágott, teljes változatot, már érezte: jó film született.

Nem egy átlagos sport-, portré- vagy dokumentumfilm, hanem egy különleges életrajzi mű, a maga szépségeivel, drámáival.

Katinka c. életrajzi dokumentumfilm - Hosszú Katinka a vízben

Kamerák kereszttüzében éjjel és nappal, víz alatt, víz felett

A száz percben a világ közeli és távoli pontjaira juthatunk el: nevelkedésének helyszínére, Bajára, egyetemi éveinek fontos színhelyére, Los Angelesbe, vagy felkészülésének egyik napsugaras helyszínére, Tenerifére. Archív családi VHS-felvételeken láthatunk bájos gyerekkori pillanatokat, melyekből vízszeretete már akkor is nyilvánvalóvá válik. Ott hallgatja az úszóedző nagypapa tanácsait – aki felfedezte Katinka tehetségét –, akit évtizedekkel később látunk a televízió képernyője előtt is, amint egy világversenyt végigizgulva, unokájának szurkol. Megszólal mama és papa, egykori osztálytárs és edző, versenytárs és sportvezető, személyi és erőnléti edző, valamint Gelencsér Máté, a jelenlegi edzője – és egyben férjjelöltje.

Katinka c. életrajzi dokumentumfilm - Hosszú Katinka erőgéppel

Robotüzemmódban élő, kemény versenyzővé vált

De feltűnik az egykori házastárs és edző, az amerikai Shane Tusup is, aki bár hozzájárult a róla szóló archív felvételek közreadásához, nyilatkozni nem akart a produkció számára. A 2016-os riói olimpia előtt ő volt az, aki felemás viselkedésével kivívta a szakmabeliek, a versenyzőtársak és a szurkolók csodálatát – vagy ellenszenvét. De az eredmények, a három olimpiai arany- és egy ezüstérem talán őt igazolták. Az edzőférj szenvedélye, fanatizmusa elvezetett az úszócsúcsokra, igaz, Katinka filmbéli vallomása szerint nem nő volt akkoriban, hanem sportoló. Egy robotüzemmódban élő, mindent feláldozó kemény versenyző, akinek saját személyiségét el kellett nyomnia. Amerikai egyetemi edzője ma a kamerák előtt elárulja: akkoriban egy embertől óvta legféltettebb úszóját, hogy vele randevúzzon: Shane-től… Amikor Katinka mostani párjáról mesél neki, az edző látatlanban is úgy érzi, egykori tanítványa most bölcsebb döntést hozott. De fontosabb, ahogy visszaemlékezik a hozzájuk érkező, nyelvet alig beszélő diáklányra, aki rövid idő alatt vált igazi csapattaggá, sőt egy idő elteltével már ő formálta csapattá az egyetemi úszótársakat.

Katinka világéletében szeretett versenyezni, de a pandémia alatti leállás elbizonytalanította – vallja be. Fejben már nem volt úgy ott a tokiói olimpián, mint korábbi versenyein, ám talán megtanulta jobban tisztelni, becsülni az életet. Tudatosan életmódot is váltott. Párjával Szentendrén önálló otthonba költöztek, és az esküvőt tervezik. (Nyár végén várható a jeles esemény, ahogy azt hallhattuk az Uránia Filmszínházban, a 2022. május 9-ei sajtóvetítést követő beszélgetés során.)

Katinka c. életrajzi dokumentumfilm - Hosszú Katinka úszás közben

100 érem megszerzése a cél: 2022 májusában 96-nál tart, de jön a júniusi budapesti úszó-világbajnokság…

A 33 esztendős, háromszoros olimpiai bajnok, 96 felnőttverseny-érem birtokosa még nem tudja, mit hoz a jövő, meddig szeretne aktívan úszni, csak azt tudja, hogy 100 éremig nem szeretne megállni. Érzi, hogy túl minden nehézségen, ismét élvezi a felkészülést, különösen annak tudatában, hogy 2022 júniusában, az újabb budapesti világbajnokságon ismét magyar közönség előtt úszhat. De bármeddig is versenyez – árulta el a sajtóbeszélgetésen –, már képes elképzelni az életét úgy is, hogy többet nem áll rajtkőre. Azt követően is ott marad számára az Iron Lady névvel fémjelzett úszóegyesülete, ahol végre több ideje lesz foglalkozni a porontyokkal. Hogy miként, abból, némi ízelítőt a filmből is kaphatunk.

Katinka c. életrajzi dokumentumfilm - Hosszú Katinka gyerekekkel

Lesz hová visszavonulnia: úszóegyesületében várják őt a gyerekek

Katinka örül, hogy vállalkozott erre a különleges szerepre, mert jól emlékszik, annak idején, gyermekkorában „ezerszer” látta az Egerszegi Krisztináról készült kiváló alkotást. Minden jelenetét kívülről fújta, ahogy úszógenerációjának többi tagja is. Úgy gondolja, ha „Egér” ilyen inspiráló műre vállalkozott, akkor annyi idő után igazán lehet egy újabb, hasonlóan motiváló dokumentumfilm, amely erőt adhat, utat mutathat a mai fiataloknak.

Ami pedig a Katinka című produkció útját illeti, arról Káel Csaba, a Nemzeti Film Intézet filmügyi kormánybiztosa és Lajos Tamás producer számoltak be a sajtótájékoztatón: az alkotást 2022. május 12-étől játsszák a magyar mozik, majd a filmklubok, és iskolások számára is rendeznek vetítéseket. Mivel témája, tartalma, megvalósításának színvonala, világszerte ismert főszereplője révén a mű nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, május második felében Cannes-ban, a Filmmarketen már eladósorban lesz a nagyvilág számára is.

A Nemzeti Filmintézet félmilliárd forintos támogatásával, a Szupermodern Stúdió gyártásában, az InterCom forgalmazásában látható dokumentumfilm előzetese itt nézhető meg.

A film a közösségi médiában:

Facebook,

Instagram.


Kapcsolódó cikkek