Szabadtéri találkozás a színházakkal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két színházi fesztiválnak is helyszíne lesz 2022 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol koncertek, humorestek, filmvetítések is gazdagítják a főváros kulturális nyarát.

Már 2022 június legelejétől találkozhatunk szabadtéren a színházak előadásaival. Ha a Városmajorba látogatunk el, kilenc hírneves, elsősorban vidéki produkció közül választhatunk. Június 1-jétől 8-áig ugyanis a Városmajori Szabadtéri Színpadon első alkalommal rendezik meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját.

Az első napon a Kőszegi Várszínház vendégjátékát láthatjuk: Az Öreghíd alatt című zenés vígjátékkal nyit a találkozó. Göttinger Pál nemcsak írta, hanem rendezte is a darabot, sőt színészként is megjelenik. Szerelem, sors, kötelesség, adott szó – minderről sok szó esik, a főszerepben Ullmann Mónikával, Grisnik Petrával, Epres Attilával, Trokán Annával, Kálid Artúrral.

Városmajori Szabadtéri Színpad 2022 - Dunakanyar c. előadás

Dunakanyar Szinetár Dóra és Makranczi Zalán Karinthy Ferenc egyfelvonásosában (Fotók: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Klasszikus mű a Dunakanyar, Karinthy Ferenc írása. A kétszemélyes egyfelvonásos két magányos ember véletlen találkozása. Szinetár Dóra és Makranczi Zalán a két főszereplő, a rendező Szinetár Miklós. Érdekesség, hogy a direktor 1971-ben már tévéjátékként is megrendezte, Sztankay Istvánnal és Hámori Ildikóval, Dóra édesanyjával.

Mi történik, ha Hamlet nem hal meg, hanem Lear királyként is uralkodik Britannia fölött? Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba paródiájába még a Bánk bán is belefér. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciójában a főbb szerepeket Nagy Ervin, Koltai Róbert, Vasvári Csaba és Papp János alakítják, Őze Áron rendezésében.

Grecsó Krisztián regényéből készült Grisnik Petra monodrámája, a Vera, melyet Göttinger Pál rendezett. Egy kislány családi drámája bontakozik ki a nyolcvanas évek Magyarországán. A Kőszegi Várszínház darabja a Városmajor kisszínpadán (éttermi részében) tekinthető meg.

Városmajori Szabadtéri Színpad 2022 - Dalok a kamrából c. előadás

Dalok a kamrából: új műfaj született

Mautner Zsófi gasztroblogger közreműködésével valósult meg a Dalok a kamrából című gasztrokoncert, mely a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkról szól. Kórus-színház, extrém divatbemutató és koncert egyszerre – ez a „catwalkkoncert”, mellyel új műfaj született. A Catwalk Concert Productions és a Városmajori Szabadtéri Színpad első közös produkciójának részeként az előadás a nézők számára borkóstolóval is társul.

Városmajori Szabadtéri Színpad 2022 - Karády zárkája c. előadás

Karády zárkája: néhány sötét nap az énekesnő életéből

Karády zárkája címmel írt művet Karády Katalinról Darvasi László, aki így vall: „Nem az életét írtam meg, hanem a Gestapo börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. Azt, amikor kilátástalan minden.” A harmincas–negyvenes évek legendássá vált énekesnőjét Bartha Boróka alakítja a Gyulai Várszínház 2021-es ősbemutatójában, Béres László rendezésében.

Ahogy teccik – nemtragédia: e parafrázis A Városmajori Szabadtéri Színpad szintén 2021-ben bemutatott saját előadása volt, mely most újra életre kel. Beck Zoltánnak, a 30Y zenekar alapítójának Shakespeare-átiratában 22 fiatal színészhallgató néz szembe saját ábrándjaival. A színpadon a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei tűnnek fel.

Június 8-án, szerda délelőtt Csukás István meséjében Süsü és barátai elevenednek meg, a Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány közös darabjában.

Gergye Krisztián Társulata Szinesztézia című munkája performance-etűdökből áll, a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház koprodukciójában.

Az előadások a 25 éve alakult Szabadtéri Színházak Szövetségének szervezésében valósulnak meg. A pontos dátumokról itt olvashatnak.

Városmajori Szabadtéri Színpad 2022 - Meg se kínáltak c. Bödöcs Tibor-monológ

Meg se kínáltak: Bödöcs Tibor monológját Thuróczy Szabolcs adja elő

A színházi találkozó egyhetes programját a nyár során további koncertek, zenés művek, humorestek, prózai darabok, sőt filmvetítések követik a Városmajor Színpadán, egészen augusztus végéig. Fellép többek között Falusi Mariann, Horgas Eszter, Palya Bea, Bíró Eszter, Kern András, Szalóki Ági, a Benkó Dixieland Band, a HoneyBeast, a Rutkai Bori Band, a Kaláka együttes. Megnézhetjük A szív hídjai, az Egy csepp méz, az Árvák, a Tartuffe, az Illatszertár című előadásokat, Kiss Ádám és Hadházi László estjét. Bödöcs Tibor Meg se kínáltak című monológja Thuróczy Szabolcs előadásában, Keresztes Tamás rendezésében tárul majd elénk.

Városmajori Szabadtéri Színpad 2022 - Szentivánéji álom c. előadás

Szentivánéji álom: a Budaörsi Latinovits Színház Nádasdy Ádám fordításában játssza a klasszikus művet

A nyár végén szintén a Városmajor ad otthont a Színházi Szemlének, ahol egy kivétellel a vidéki és határon túli magyar társulatok legjobb előadásai utaznak a fővárosba. Augusztus 27-étől egészen szeptember 10-éig tart a rendezvénysorozat.

A Miskolci Nemzeti Színházból Gogol: A revizor című darabja érkezik Görög László, Gáspár Tibor főszereplésével. Shakespeare: Szentivánéji álom című műve a Budaörsi Latinovits Színház játéka, Takács Katalinnal a címszerepben. A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház együttes színműve Csokonai Vitéz Mihálytól Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című műve.

Csehov Három nővére Szabadkáról jön, a Népszínház Magyar Társulata vendégjátékaként. Szolnokról, a Szigligeti Színházból láthatjuk, ugyancsak Csehovtól, a Sirályt.

Bódi Attila 2022-es Kortárs Magyar Dráma-díjas színműve a Lázadni veletek akartam, mely a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. (A Gyulai Várszínház és a Yorick Stúdió produkciója.)

Alföldi Róbert–Vári Bertalan: Frivol című játéka a fővárosi Átriumból költözik egy estére a Városmajor színpadára, együttműködésben a VARIDANCE Társulattal.

Az összes előadásról részletes infókat itt találhatnak.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.