Vessel – New York kilátója acélhálós védelemmel nyit újra
Még idén újra látogatható lesz Manhattan tragikus sorsú, sajátos építménye.
Kapcsolódó termékek: Jogi kiadványok, Ügyvéd Jogtár demo
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Új állomásához érkezett a Magyarországon régóta dúló kultúrharc. Ezúttal azonban nem a politikai szekértáborok csaptak össze, hanem a gasztronómia világában ropognak a fegyverek. Szabad-e Budapesten disznótort rendezni, avagy mindenevők és vegetáriánusok húsba vágó küzdelme a tudományosság vértezetében.
„Vega vagyok már kilenc éve, most hétvégén viszont egy nagy disznóvágás lesz, na, ilyen helyzetben mit lehet tenni? (…) Nincs kedvem végignézni az egész procedúrát, valami elfogadható kamu indoknak nagyon örülnék!” Az iménti segélykiáltást a népszerű gyakorikerdesek.hu internetes oldalon tette közzé egy kétségbeesett vegetáriánus. Problémájában alighanem sokan osztoznak; mindazon „növényevők”, akik táplálkozási szokásaikkal nem tudnak belesimulni a többségi társadalomba.
Undorító gyrosszag
Sőt, mára mintha fordult volna a kocka, és egyre többen vannak, akik, megelégelve sanyarú helyzetüket, ellentámadásba lendültek. Ennek ékes példájaként idén januárban több tiltakozó akcióról is hír érkezett egy ősi, s hagyományokban bővelkedő magyar szokás: a disznóvágás ellen. A sort a budapesti Fogasház nevű kulturális központ kezdte, amikor az új esztendő második hétvégéjére vidám, zenés-táncos, egész napos disznóvágást hirdetett, késő éjszakáig tartó, diszkóba torkolló disznóvágással. A Facebookon azonban hamarosan – Virtuális tiltakozás a Fogasházban rendezendő disznóvágás ellen címmel – csoport szerveződött, hogy így tiltakozzanak a sertés leölése ellen.
„A Fogasház rendszeres vagy alkalmi vendégeiként eddig azért jártunk a helyre, hogy találkozzunk a barátainkkal, igyunk, táncoljunk, új emberekkel ismerkedjünk, pingpongozzunk – egyszóval, hogy jól érezzük magunkat. Számunkra mindez összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy állatot öljenek meg a hely falai közt” – fogalmaztak vegetáriánusok, hozzátéve: bár számukra már az is valóságos kínokkal ér fel, hogy gyros-szagban kell bulizniuk, azt még valahogy elviselik. „Kérjük ezért a Fogasház vezetését, hogy tartsa tiszteletben a morális meggyőződését azon vendégeinek, akik ellenzik az állatok leölését, és törölje a disznóvágást a szombati nap programjából” – állt a petíciójukban.
A helyzet pikantériája, hogy, miként kiderült, a szórakozóhely tulajdonosa maga sem eszik húst; a tiltakozásra reagálva mindene-setre igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: az állatot nem a helyszínen pusztítják el. Emellett a Facebookon közzétett válaszukban felhívták a figyelmet a tényre, hogy a farsang eleji disznóvágás ősi magyar szokás. „A disznóvágás családi és rokonsági ünnepnek számított, amikor a munkák végeztével, az est beálltával »tort« tartottak: az ekkorra elkészült orjalevesből, töltött káposztából, hurkából és kolbászból bizony jól belaktak, majd énekeltek, táncoltak is akár. A hétköznapok dolgos munkái között sem az ételekből, sem a mulatságból nem vehették ki részüket. Tekintsünk úgy a szombatra meghirdetett eseményünkre, mint emlékezetre és emlékeztetőre, a közelmúlt előtti tisztelgésre, amikor még sokunk nagy-, déd- és ükszüleinek ez volt az esztendő egyik legfontosabb eseménye” – írták, majd kijelentették: húsvét előtt egy vegetáriánusoknak szóló rendezvényt is meghirdetnek, de már most kérik a húsevőket, hogy ha egy mód van rá, ne szervezzenek tüntetést az alkalom ellen.
A kívülállónak persze nehéz megőriznie a komolyságát egy ilyen „húsba vágó” vita hallatán – pláne, hogy a sokat látott emberben még az is megfogalmazódik, netán nem egy mesterien kivitelezett gerillamerketing-húzásról van-e szó. Az egész felhajtás ugyanis, melynek hullámaival bőven foglalkozott a hazai sajtó, leginkább arra volt jó, hogy hírverést csapjon az eseménynek, anélkül, hogy a szórakozóhelynek egy fillért is kellett volna költenie hirdetésre. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a városi folklór eme legújabb kezdeményezése hamar követőkre talált, hiszen január végén az ugyancsak fővárosi Bálna nevű, frissen átadott kulturális központ teraszára szerveztek hasonló eseményt.
Vegán erőember
A vegák és húsevők vitája régi múltra tekint vissza, s alighanem a mára hitvitává fajuló küzdelemben még jó ideig nem lehet kizárólag tudományos alapon igazságot tenni. Az egyik oldalon ugyanis a növényekkel való táplálkozás egyoldalúságára, az emberi szervezet számára szükséges vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok bevitelének hiányára hívják fel a figyelmet, a másikon pedig az állati eredetű étkek egészségkárosító hatására.
Mindennek vulgáris példája a Fogasház-rendezvény elleni Facebook-csoport oldalára beírt komment, illetve a rá adott válasz. „Csak ha vega/vegán vagy: végzel nehéz fizikai munkát? Ha igen, írd a kommentbe, mit” – érdeklődött egy nyilván húspárti hozzá-szóló, mire feleletként egy újságcikk linkjét kapta a következő címmel: „A vegán erőember – Patrik Baboumian”. Az írás szerint „a 29. torontói Vegetarian Food Festivalon idén szeptemberben a német vegán erőember volt a legnagyobb sztár. (…) Baboumian, aki régóta állatbarát, 2005-ben lett vegetáriánus. (…) 2011-ben, miután elnyerte a Németország legerősebb embere címet, tisztán etikai, állatvédelmi okokból vegán lett. (…) Nem tudta, hogy az átállás milyen hatással lesz a teljesítményére, ennek ellenére bevállalta. A várt negatív hatásokkal szemben csökkent a testtömeg-indexe, és még erősebb lett. Fő fehérjeforrásává a szójatej, a szója-fehérje por, a tofu, a magvak és a hüvelyesek váltak. A szénhidrátot rizsből, burgonyából, zabból, sok gyümölcsből és zöldségből nyeri.”
Falafel – a vegetáriánus gyros
Miként a fenti példa is mutatja, a vegetarianizmusnak több irányzata is létezik, melyek képviselőit aszerint különböztetjük meg, hogy a növényi ételek mellett milyen állati eredetű élelmiszereket fogyasztanak. Ennek megfelelően az úgynevezett szemivegetarianizmus hívei minden további nélkül magukhoz vesznek például baromfihúst és halat; az ovo-lakto vegetáriánusok az állati eredetű termékek sorában ki vannak békülve a tojással (latinul ovum) és a tejjel (latinul lac), valamint a tejtermékekkel. (Az ovo-, illetve laktovegetarianizmus követői csak az egyiket, illetve másikat veszik magukhoz.) A legszigorúbb irányzat a veganizmust követőké: ők kizárólag növényi ételekkel élnek, olyannyira, hogy még a mézet is száműzik az étrendjükből, és hadat üzennek minden olyan terméknek – például a bőrből, szőrméből készült ruháknak –, amelyeket az ember állatok úgymond kizsákmányolásából nyer.
Ártalmas növények
Akármelyik irányzat képviselője is valaki, jó, ha tisztában van a vegetáriánus táplálkozás előnyeivel és hátrányaival. Az előnyök viszonylag közismertek: a húsmentes életvitel csökkenti egyes krónikus megbetegedések gyakoriságát (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, epekő, vesekő, cukorbetegség, vastagbélrák, emlőrák, tüdőrák), de a jó oldalai közé tartozik még az alacsonyabb energia- és vitaminbevitel, az értékesebb zsírsavösszetétel is.
Amint pedig a vegaclub.hu honlapon dr. Jakab Csilla tanulmányából kiderül, az étrend egyik veszélye az alacsony fehér-jefogyasztásban rejlik. Hosszabb ideig tartó fehérjehiányos táplálkozás következtében vérszegénység, gyengeség, étvágytalanság és testsúlyveszteség jelentkezik. Minél nagyobb viszont az étrend hüvelyesekből, főleg szójából összeállított részaránya, annál kisebb a fehérjehiány veszélye. Megfelelő kombinációval (például kukorica és szója fehérjéinek elegyítésével) kellő fehérjeellátást lehet elérni, de ehhez elegendő mennyiség fogyasztása szükséges. Másik veszély a vashiányos állapot kifejlődése. A vasfelszívódáshoz ugyanis jó minőségű fehérjékre van szükség, s bár a növényi eredetű élelmiszerek vastartalma nem kisebb, mint az állatiaké, felszí-vódásuk gátolt. További probléma a B12-vitamin-hiány és ennek következménye, a vérszegénység, illetve a kalcium- és D-vitamin-ellátás hiánya.
Emellett a „vegáknak” tudniuk kell, hogy a kizárólag növényi eredetű táplálékok mérgező anyagokat is tartalmaznak, me-lyek vegyes táplálkozáskor általában nem fejtik ki hatásukat, hiszen ritkábban, s egyszerre kevesebb kerül belőlük az asztalra. Az olykor túlzottan egyhangú növényi táplálkozás során viszont ezek az ártalmas összetevők – elsőként is a rákkeltő nitrózaminok előanyagaként ismert nitrát – megbetegedéseket idézhetnek elő. „A vegetáriánus étkezés egyes típusai, illetve vegetáriánus életmód mellett bizonyos megbetegedések ritkábban fordulnak elő, de ugyanilyen eredményre vezet a jól megtervezett vegyes étrend is, megfelelő életvitellel. E tételnek a fordítottja is igaz: vegetáriánus étkezési formák, illetve vegyes táplálkozás esetén a rosszul összeállított ételsorok hosszabb-rövidebb idő után károsíthatják az egészséget” – összegez a szerző.
Még idén újra látogatható lesz Manhattan tragikus sorsú, sajátos építménye.
Világszerte a vállalatok évente 825 millió munkaórát töltenek el a munkavállalók éves értékelések előkészítésével és lebonyolításával. A visszajelzés – a munkahelyi éves értékelésen túl is – elkerülhetetlen része társas életünknek, még akkor is, ha sokszor nem visszajelzésnek hanem megjegyzésnek, jó tanácsnak vagy baráti beszélgetésnek hívjuk.
Bő tíz évvel az első, lisszaboni gasztro-látványosság megjelenését követően, Budapesten is megnyílik az első, kulináris örömöket kínáló Time Out piactér.
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
Kérem, pipálja be a captchát elküldés előtt
Ha egy másik hírlevélre is fel szeretne iratkozni, vagy nem sikerült a feliratkozás, akkor kérjük frissítse meg a böngészőjében ezt az oldalt (F5)!
Kérem, válasszon egyet hírleveleink közül!