Hogyan érkezik a hatodik hullám? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem árt felkészülni a koronavírus-járvány várható legújabb hullámára, bárhogyan is érkezzen – javasolják a szakemberek.

Szerencsére 2022 nyár végére folyamatosan csökkent Magyarországon a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma. A kormány vakcinainfó oldalára 2022. augusztus 31-én feltöltött adatok szerint az azt megelőző héten hivatalosan 12 157 új fertőzött volt, és 100, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Ez az előző héthez képest 18, illetve hét százalékos csökkenés. Jelenleg 978 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen (22, illetve 15 százalékos a mérséklődés).

A beoltottak száma 6 416 363, közülük 6 202 522 ember a második, 3 894 442 a harmadik, 334 870 pedig már a negyedik oltását is felvette. A beoltottak száma egy hét alatt mindössze 584-gyel emelkedett. A második oltást csupán 553-mal, a harmadikat 1220-szal, a negyediket 3083-mal kapták meg többen hét nap alatt. Pedig az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, és elérhető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalás nélkül is lehet menni.

Ezek a hivatalos adatok, ám a szakemberek szerint legalább nyolccal lehet megszorozni a számokat, hogy a ténylegesen megfertőződtek számát meg lehessen becsülni. Ennek oka, hogy a járvány enyhébb lefolyása miatt sokan már nem is fordulnak háziorvoshoz, otthon vészelik át a betegséget. Házi antigénteszttel állapítják meg magukról, hogy elkapták-e a vírust vagy sem, de vannak, akik még ezt a tesztet sem végzik el magukon. Egy részük így nem is tudja meg, vajon a koronavírus okozta betegségen esett-e át, vagy a megfázásos tüneteinek az oka valóban megfázás volt. De ha a beteg háziorvosához fordul, a tapasztalatok szerint akkor is csak súlyos esetben küldik el PCR-tesztre.

Koronavírus-járvány - vakcina - MTI, Bús Csaba

(Fotó: MTI, Bús Csaba)

Jönnek az újfajta oltóanyagok

Szerencsére Európában, így Magyarországon, is jelenleg a vírus omikron BA.4-es és BA.5-ös alváltozata van jelen, ami ugyan a korábbi variánsoknál gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos, náthaszerű megbetegedéssé szelídült. Az omikron gyors terjedéséhez különben éppen az is hozzájárulhat, hogy a fertőzöttek fele észre sem veszi, elkapta a koronavírust. Ez kiderül a neves Los Angeles-i orvosi központ, a Cedars-Sinai Medical Center legfrissebb kutatásából is.

Az orvosok és a virológusok továbbra is felhívják a figyelmet az oltás fontosságára, bár egyöntetűen megállapítják, hogy a jelenleg hozzáférhető oltások még a vírus eredeti változata ellen készültek, így hatásosságuk az új omikronvariánsok ellen nem éri el az 50 százalékot. A jelentős gyártók ezért is fejlesztettek új vakcinákat.

A Pfizer és a BioNTech amerikai és német gyógyszeripari cégek kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen készítették el legújabb oltóanyagukat, s az engedélyezés iránti kérelmüket augusztusban be is adták az Egyesült Államok illetékes szervezetéhez, a szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA). A Moderna újonnan kifejlesztett oltása is hatásosnak bizonyult az omikron variánsai ellen, és a gyógyszergyár kérelme Amerikában egy nappal követte a Pfizer/BioNTechét. Hasonló a helyzet Európában, az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), így a tervek szerint 2022 szeptemberében és októberében meg is kezdődhet az új vakcinák szállítása az EU tagországaiba is.

A szakemberek egy része azt javasolja, hogy aki már túlesett az első vakcinát követő két emlékeztető oltáson, és nem tartozik valamilyen betegség miatt vagy hatvan éven felüliként a nagyobb kockázatnak kitett emberek sorába, annak érdemes megvárnia az őszt, amikor a negyedik, újabb emlékeztetőt már e legújabb oltással kérheti. Aki viszont még csak két oltást kapott, feltétlenül kérje a harmadikat, mert az alapimmunizáció után keletkező magas védettségi szint 120–180–240 nap után jelentősen csökken.

Koronavírus-járvány - vakcina - MTI, Bús Csaba

(Fotó: MTI, Bús Csaba)

Harmadik oltás: ne Sinopharmot, ne Janssent!

Magyarországon a Moderna-vakcinák elfogytak az oltópontokon, így a Pfizer, a Sinopharm és Janssen közül lehet választani. De akinek két Sinopharm-oltása van, feltétlenül mRNS-technológiával gyártott Pfizert kérjen! A korábban szerzett csaknem 100 százalékos védettség a Sinopharm és a Janssen vakcinájával ugyanis nem érhető el. Egy húsz magyar szakember – köztük Müller Cecília, Szlávik János és Kásler Miklós – által jegyzett tanulmány szerint, ha valaki harmadik oltásként is Sinopharmot kapott, annak csak 55,3 százaléknyira állt vissza a védettsége, a Janssennel 86,8 százalékosra. (A HUN-VE nevű kutatócsoport megállapításait a Frontiers tudományos lapcsalád tagja, a Frontiers In Immunology publikálta; itt olvasható!)

Viszont a szakértők abban egyetértenek, hogy az oltásnak köszönhetően a koronavírus legsúlyosabb hatásait meg tudjuk előzni vagy át tudjuk vészelni. Abban is összhang van, hogy további emlékeztető oltásokra is szükség van. Negyedikre, idővel pedig ötödikre. Mert nagy az esély, hogy 2022 őszére a koronavírus-járvány felerősödhet, elérkezhet a hatodik hullám – remélhetően csak az omikron-variánsokkal. Az pedig kezelhető lesz, s nem lesz veszélyesebb, mint bármely korábbi felső légúti megbetegedés, ahhoz hasonló tünetekkel (fejfájás, váladékozás gyakori orrfújással, torokfájás, köhögés, fáradékonyság). De az átoltottság hatására a fertőzések száma évről évre csökkenhet és szezonális jellegűvé válhat, hasonlóan, mint az influenza, melynek téli, kora tavaszi jelenlétéhez már hozzászoktunk.

Hatezer haláleset megelőzhető lett volna

A védőoltások fontosságára egy hiánypótló magyar tanulmány is felhívja a figyelmet, mely nemrégiben jelent meg a Népegészségügy című print folyóiratban „A védőoltások jelentősége a 18 éven felüli népesség COVID–19-cel összefüggő megbetegedési és halálozási kockázatának csökkentésében Magyarországon, 2021. augusztus 16. és 2022. február 6. között” címmel. A Portfolio weboldalon szemlézett, hét magyar szakértő által jegyzett tanulmányból kiderül, hogy ha az oltatlanok teljesen beoltatják magukat a vizsgált időszakban – és az életkoron túl más eltérésük nincs a jellemzőikben –, akkor 6626 haláleset helyett csupán 529 haláleset fordult volna elő a vizsgált körben. Ebben 365 670 regisztrált fertőzött volt, s adataik elemzése alapján állapították meg a kutatók: a koronavírussal összefüggő halálozás kockázatát a teljes oltottság a delta-hullám idején 90–95, míg az omikron-hullámnál 80 százalékkal csökkentette.

A vizsgálat szerzői is azt javasolják, hogy a várható hatodik járványhullámra való felkészülést időben érdemes elkezdeni, melybe beleértendő az immunizációs stratégia és az oltásokra való ösztönzés módszertanának átgondolása is.

Koronavírus-világjárvány - Pixabay

(Fotó: Pixabay.com)

Maszkot fel!

Érdekesség, hogy amikor még nem volt ellenszere a koronavírusnak, és távolságtartással, maszkkal védekeztünk terjedése ellen, szinte teljesen eltűnt az influenza. Ez is igazolja, mennyire szükség lenne Magyarországon is a beltéri maszkviselés (kötelező) használatára, melyre nem egy virológus figyelmeztet 2022 őszéhez közeledve. A vírus ugyanis beltérben terjed a legkönnyebben.

Magyarországon nyáron, a várható hatodik hullámra készülve nem jelent még meg semmiféle iránymutatás, nem úgy, mint az Egyesült Államokban, melyről itt (Covid–19: Fordulat az amerikai járványügyi központ ajánlásában!) írtunk.


Kapcsolódó cikkek