Íme a világ legbiztonságosabb légitársaságai Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyedülálló lista a légitársaság biztonságáról: meglepő „mélyrepülés” az élről, miközben már a Covid-protokoll betartása is része a vizsgált szempontoknak.

Idén az Air New Zealand számít a világ legbiztonságosabb légitársaságának a 2021-es működésük alapján. Ez az AirlineRatings.com weboldal összesítésének megállapítása. A kilenc esztendeje elindult honlap a világ egyetlen biztonsági, termék- és a Covid–19 elleni védekezés minősítő honlapja, mely a légitársaságok biztonságát és szolgáltatásait értékeli egyedülálló, hétcsillagos minősítési rendszerével. Az összegzést 195 ország több millió utasa veszi számításba utazásai során, s gyakorlatilag minősítési szabvánnyá vált.

Air New Zealand - A világ legbiztonságosabb légitársaságai 2022 (AirlineRatings.com), 1. helyezés

(Fotók: Pixabay)

Az AirlineRatings.com az általa megfigyelt 385 légitársaság közül a húsz legbiztonságosabb légitársaság és a tíz legbiztonságosabb fapados légitársaság 2022-re érvényes listáját tette közzé az új év januárjában. A szakemberek az értékelési szempontok között figyelembe veszik, hogy az egyes légitársaságnál milyen balesetek és incidensek fordultak elő az elmúlt öt, illetve két évben, mit állapítottak meg a légiközlekedést irányító és az iparági szervezetek ellenőrzései, valamint a kormányzati ellenőrzések. Emellett vizsgálják, mennyire alkalmazzák az iparág vezető biztonsági kezdeményezéseit. Beleszámít az összegzésbe a flotta kora, de újabban már az is, hogy a társaság miként tartja be a COVID–19 miatti biztonsági protokollokat. Mindezek alapján íme a legújabb sorrend

A világ legbiztonságosabb légitársaságai 2022-ben az AirlineRatings.com értékelése alapján (zárójelben az előző évi helyezés az első húszban) a következők:

 1. (3.) Air New Zealand
 2. (7.) Etihad Airways
 3. (2.) Qatar Airways
 4. (4.) Singapore Airlines
 5. (–) TAP Air Portugal
 6. (16.) SAS
 7. (1.) Qantas
 8. (8.) Alaska Airlines
 9. (6.) EVA Air
 10. (11.) Virgin Australia/Virgin Atlantic
 11. (9.) Cathay Pacific Airways
 12. (12.) Hawaiian Airlines
 13. (15.) American Airlines
 14. (18.) Lufthansa
 15. (17.) Finnair
 16. (19.) KLM
 17. (10.) British Airways
 18. (14.) Delta Air Lines
 19. (20.) United Airlines
 20. (5.) Emirates

A 2021-es is kemény esztendő volt a légitársaságok számára, hiszen a koronavírus továbbra is visszavetette az utazási kedvet, ráadásul az életüket megnehezítette a szigorú járványügyi szabályok betartása és betartatása mind a repülőtereken, mind a fedélzeten. A IATA, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség legfrissebb adatai szerint 2021 novemberében a világ légiközlekedése iránti kereslet a felét sem érte el a 2019-esnek, az „utolsó békeévnek”, igaz, az egy hónappal korábbi adatokhoz képest már némi növekedés volt tapasztalható. A szakértők azonban az omikron viharos terjedése miatt 2022 első hónapjaira némi visszaesést vetítenek előre.

Etihad Airways - A világ legbiztonságosabb légitársaságai 2022 (AirlineRatings.com), 2. helyezés

Az eredményeket összegző listából könnyen megállapítható, hogy gyakorlatilag évek óta ugyanazok a társaságok tartoznak a legbiztonságosabbak, legmegbízhatóbbak közé, legfeljebb helyezésük változik lefelé vagy felfelé az első húsz között. 2022-re egyedül az amerikai Southwest Airlines esett ki az első húszból, és a TAP Portugal repült be a legjobbak közé, mindjárt az ötödik helyre. Ennek egyik oka az időközben állami kezekbe került légitársaság flottájának radikális megfiatalítása.

A lista érdekessége, hogy az ausztrál Qantas elvesztette első helyét, pedig 2014 és 2021 között mindig az élen állt. Ennek magyarázata lehet, hogy 2021 októberében Nyugat-Ausztráliában, a Perth–Adelaide közötti járatának kényszerleszállást kellett végrehajtania. A Boeing 737-800-as típusú utasszállító gépen üzemanyag-egyensúlyhiány lépett fel, ezért a pilóták elővigyázatosságból leállították a bal oldali hajtóművet, és így szálltak le egy közeli repülőtéren.

Az új-zélandi légitársaság évről évre az élmezőnyben szerepel. Ezúttal a biztonságos repülések mellett pilótafülke-innovációi, a pilótaképzés magas színvonala, flottájának alacsony életkora miatt érdemelte ki az első helyet.

Singapore Airlines - A világ legbiztonságosabb légitársaságai 2022 (AirlineRatings.com), 4. helyezés

Az AirlineRatings.com elkészítette a világ legbiztonságosabb fapados légitársaságainak top 10-es összesítését is, melyet azonban csak ábécé-sorrendben publikált. Szerepel benne a Magyarországon a legnépszerűbbek közé tartozó Ryanair, a Wizzair és az easyJet is.

Íme a 10 legbiztonságosabbnak tartott fapados társaság: Allegiant Air, easyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet, Wizz Air.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.