Karácsonyi receptek – Válogatás a Vacsorakódexből II.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két újabb ínycsiklandozó recept a Vacsorakódexből.

A tegnapi Pestós pulykával töltött fenyők és Mázas „zserbó” kocka után egy újabb sós és édes karácsonyi receptet hoztunk a Vacsorakódexből

Jó sütést és kellemes pihenést kívánunk!

Baconos csirkefalatok körtés zellerpürével, karamellizált fügével

(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 fej zellergumó
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 4 db füge
  • 1 evőkanál méz
  • 4 ág rozmaring
  • 2 db körte

ELKÉSZÍTÉS

  • A csirkemellet megmossuk, majd falatkákra vágjuk. Mindegyiket betekerjük baconbe, megtűzzük fogpiszkálóval. Egy tűzálló tálat enyhén zsírozunk, majd beletesszük a baconbe tekert csirkemellfalatokat.
  • 180 °C-ra előmelegített sütőben először alufólia alatt, majd azt levéve róla készre sütjük kb. 40 perc alatt.
  • Miközben sül a csirke, elkészítjük a zellerpürét. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk, majd vízben puhára főzzük 20 perc alatt. A fazekat ne fedjük le főzés közben, hogy a zeller erős illata elpárologjon.
  • A puhára főtt zellert aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, joghurtot, citromlevet, fokhagymaport, kevés sót és borsot, majd krémesre turmixoljuk.
  • A fügéket elfelezzük, rozmaringágra szúrjuk, lekenjük egy kevés mézzel, és sütőben (amiben a csirke sül) 10 percig sütjük.
  • A körtéket félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és mélyedést vágunk a körte húsába. Meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon be. A kikanalazott körtét a zellerpürébe forgatjuk, majd az így kapott körtés zellerpürét töltjük vissza a mélyedésekbe.
  • Egy-egy töltött körtét tányérra teszünk, mellérakjuk a karamellizált fügét és a megsült baconos csirkemellfalatokat. Zöldsalátát kínálhatunk mellé.

Mákos-almás zabpalacsinta

(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

  • 180 g zabpehely (gluténmentes)
  • 30 g darált mák
  • 2 db alma reszelve vagy pürésítve (a reszelt súlya 140–150 g)
  • 2 dl növényi tej (vagy víz)
  • 1 db nagyméretű tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

ELKÉSZÍTÉS

  • A zabpelyhet ledaráljuk vagy ugyanennyi zabpehelylisztet is használhatunk.
  • Az almát meghámozzuk, és kislyukú reszelőn lereszeljük vagy aprítóban pürésítjük.
  • A darált zabpehelyhez adjuk a sót, a mákot, a reszelt citromhéjat, a sütőport, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet (vagy vizet), almapürét, és simára keverjük.
  • Zsírral kikent serpenyőben kis halmokat rakunk a palacsintatésztából, és mindkét oldalát megsütjük.
  • Gyümölccsel tálaljuk. Azonnal fogyaszthatjuk.

Kapcsolódó cikkek