Karácsonyi receptek – Válogatás a Vacsorakódexből II.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Két újabb ínycsiklandozó recept a Vacsorakódexből.
A tegnapi Pestós pulykával töltött fenyők és Mázas „zserbó” kocka után egy újabb sós és édes karácsonyi receptet hoztunk a Vacsorakódexből.
Jó sütést és kellemes pihenést kívánunk!
Baconos csirkefalatok körtés zellerpürével, karamellizált fügével
(M. Szabó Éva receptje)
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
- 50 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg szeletelt bacon
- só ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 fej zellergumó
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 4 db füge
- 1 evőkanál méz
- 4 ág rozmaring
- 2 db körte
ELKÉSZÍTÉS
- A csirkemellet megmossuk, majd falatkákra vágjuk. Mindegyiket betekerjük baconbe, megtűzzük fogpiszkálóval. Egy tűzálló tálat enyhén zsírozunk, majd beletesszük a baconbe tekert csirkemellfalatokat.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben először alufólia alatt, majd azt levéve róla készre sütjük kb. 40 perc alatt.
- Miközben sül a csirke, elkészítjük a zellerpürét. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk, majd vízben puhára főzzük 20 perc alatt. A fazekat ne fedjük le főzés közben, hogy a zeller erős illata elpárologjon.
- A puhára főtt zellert aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, joghurtot, citromlevet, fokhagymaport, kevés sót és borsot, majd krémesre turmixoljuk.
- A fügéket elfelezzük, rozmaringágra szúrjuk, lekenjük egy kevés mézzel, és sütőben (amiben a csirke sül) 10 percig sütjük.
- A körtéket félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és mélyedést vágunk a körte húsába. Meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon be. A kikanalazott körtét a zellerpürébe forgatjuk, majd az így kapott körtés zellerpürét töltjük vissza a mélyedésekbe.
- Egy-egy töltött körtét tányérra teszünk, mellérakjuk a karamellizált fügét és a megsült baconos csirkemellfalatokat. Zöldsalátát kínálhatunk mellé.
Mákos-almás zabpalacsinta
(M. Szabó Éva receptje)
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
- 180 g zabpehely (gluténmentes)
- 30 g darált mák
- 2 db alma reszelve vagy pürésítve (a reszelt súlya 140–150 g)
- 2 dl növényi tej (vagy víz)
- 1 db nagyméretű tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
ELKÉSZÍTÉS
- A zabpelyhet ledaráljuk vagy ugyanennyi zabpehelylisztet is használhatunk.
- Az almát meghámozzuk, és kislyukú reszelőn lereszeljük vagy aprítóban pürésítjük.
- A darált zabpehelyhez adjuk a sót, a mákot, a reszelt citromhéjat, a sütőport, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet (vagy vizet), almapürét, és simára keverjük.
- Zsírral kikent serpenyőben kis halmokat rakunk a palacsintatésztából, és mindkét oldalát megsütjük.
- Gyümölccsel tálaljuk. Azonnal fogyaszthatjuk.