Karácsonyi receptek – Válogatás a Vacsorakódexből I.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Egy kellemes karácsonyi receptválogatás a Vacsorakódexből azoknak, akik még sütnének valamit a bejglin felül is.
Kedves Olvasóink!
Köszönjük, hogy ebben az évben is velünk tartottak. Ez az év sok kihívással, nehézséggel volt teli, mind magánéleti, mind munkahelyi szempontból. Idén a veszélyhelyzeti jogalkotás, jogalkalmazás, a járványügyi készültség és a digitális munkavégzés olyan plusz terheket rótt a jogászokra is, melyek embert próbálóak voltak.
A szerkesztőségben célunk volt, hogy minden veszélyhelyzetet érintő jogszabályról szinte a megjelenéssel egy időben hírt adjunk Önöknek már cikként, feldolgozott formában – ezzel segítve a legfrissebb, hiteles, pontos tájékozódást a sokszor napról-napra változó körülmények között. Reméljük, hogy az egészségügyi helyzet hamarosan rendeződik – mi továbbra is várjuk Önöket színvonalas szakmai cikksorozatainkkal, napi hírekkel, interjúkkal, céges kitekintőkkel.
Bár valószínűleg már kellő sütésen-főzésen vannak túl, ha még van kedvük, olvassák el, és készítsék el az alábbi recepteket, melyek a Vacsorakódex kiadványunkban jelentek meg.
Békés, meghitt, örömteli karácsonyi ünnepeket kívánunk Önöknek!
A Jogászvilág szerkesztősége
Pestós pulykával töltött fenyők
(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (4 személyre)
- 1 db fagyasztott levelestészta
- 200 g darált pulykahús
- 20 g reszelt parmezán sajt
- 15 g kesudió
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 30 g petrezselyem
- 20 g bazsalikom
- 100 ml olívaolaj
- 2 evőkanál olaj a sütéshez
- só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- A pestóhoz a petrezselymet, bazsalikomot, kesudiót, fokhagymát és olívaolajat egy kisebb aprítóba tesszük, és krémesre turmixoljuk. Belekeverjük a reszelt sajtot és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
- A darált pulykahúst forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.
- A levelestésztát kinyújtjuk és 8 db egyenlő részre vágjuk. Mindegyikből fenyőfaformát vágunk.
- 4 lapra teszünk a darált pulykahúsból, meglocsoljuk pestóval, majd befedjük a maradékot lapokkal. A széleit alaposan lenyomkodjuk egy villa segítségével.
- A tésztákat megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Pestóval tálaljuk.
Mázas „zserbó” kocka
(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (6 személyre)
- 250 g darált keksz
- 100 g darált dió
- 80–100 g baracklekvár (sűrűségtől függ)
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g étcsokoládé
- 1 evőkanál kókuszzsír
ELKÉSZÍTÉS
- A darált kekszet, a diót, a lekvárt és a citromhéjat alaposan összekeverjük. Jól formázható masszát kell kapnunk. Ha úgy érezzük még morzsalékos a süteménymassza, akkor lekvárral javíthatunk az állagán.
- Egy kisebb négyszögletes formát kibélelünk folpack fóliával és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Fagyasztóba tesszük egy órára.
- A csokoládét a kókuszzsírral gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd ebbe megmártjuk a fagyasztóból kivett, egyenlő kockákra vágott süteményt.
- A tetejüket darált dióval és liofilizált gyümölccsel díszíthetjük. Hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Jó étvágyat!