Karácsonyi receptek – Válogatás a Vacsorakódexből I.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kellemes karácsonyi receptválogatás a Vacsorakódexből azoknak, akik még sütnének valamit a bejglin felül is.

Kedves Olvasóink!

Köszönjük, hogy ebben az évben is velünk tartottak. Ez az év sok kihívással, nehézséggel volt teli, mind magánéleti, mind munkahelyi szempontból. Idén a veszélyhelyzeti jogalkotás, jogalkalmazás, a járványügyi készültség és a digitális munkavégzés olyan plusz terheket rótt a jogászokra is, melyek embert próbálóak voltak.

A szerkesztőségben célunk volt, hogy minden veszélyhelyzetet érintő jogszabályról szinte a megjelenéssel egy időben hírt adjunk Önöknek már cikként, feldolgozott formában – ezzel segítve a legfrissebb, hiteles, pontos tájékozódást a sokszor napról-napra változó körülmények között. Reméljük, hogy az egészségügyi helyzet hamarosan rendeződik – mi továbbra is várjuk Önöket színvonalas szakmai cikksorozatainkkal, napi hírekkel, interjúkkal, céges kitekintőkkel.

Bár valószínűleg már kellő sütésen-főzésen vannak túl, ha még van kedvük, olvassák el, és készítsék el az alábbi recepteket, melyek a Vacsorakódex kiadványunkban jelentek meg.

Békés, meghitt, örömteli karácsonyi ünnepeket kívánunk Önöknek!

A Jogászvilág szerkesztősége

Pestós pulykával töltött fenyők

(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

  • 1 db fagyasztott levelestészta
  • 200 g darált pulykahús
  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • 15 g kesudió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 30 g petrezselyem
  • 20 g bazsalikom
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 evőkanál olaj a sütéshez
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

  • A pestóhoz a petrezselymet, bazsalikomot, kesudiót, fokhagymát és olívaolajat egy kisebb aprítóba tesszük, és krémesre turmixoljuk. Belekeverjük a reszelt sajtot és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
  • A darált pulykahúst forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.
  • A levelestésztát kinyújtjuk és 8 db egyenlő részre vágjuk. Mindegyikből fenyőfaformát vágunk.
  • 4 lapra teszünk a darált pulykahúsból, meglocsoljuk pestóval, majd befedjük a maradékot lapokkal. A széleit alaposan lenyomkodjuk egy villa segítségével.
  • A tésztákat megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Pestóval tálaljuk.

Mázas „zserbó” kocka

(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (6 személyre)

  • 250 g darált keksz
  • 100 g darált dió
  • 80–100 g baracklekvár (sűrűségtől függ)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál kókuszzsír

ELKÉSZÍTÉS

  • A darált kekszet, a diót, a lekvárt és a citromhéjat alaposan összekeverjük. Jól formázható masszát kell kapnunk. Ha úgy érezzük még morzsalékos a süteménymassza, akkor lekvárral javíthatunk az állagán.
  • Egy kisebb négyszögletes formát kibélelünk folpack fóliával és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Fagyasztóba tesszük egy órára.
  • A csokoládét a kókuszzsírral gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd ebbe megmártjuk a fagyasztóból kivett, egyenlő kockákra vágott süteményt.
  • A tetejüket darált dióval és liofilizált gyümölccsel díszíthetjük. Hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Jó étvágyat!


Kapcsolódó cikkek

2024. április 30.

Hogyan fogadd jól a visszajelzést – könyvajánló

Világszerte a vállalatok évente 825 millió munkaórát töltenek el a munkavállalók éves értékelések előkészítésével és lebonyolításával. A visszajelzés – a munkahelyi éves értékelésen túl is – elkerülhetetlen része társas életünknek, még akkor is, ha sokszor nem visszajelzésnek hanem megjegyzésnek, jó tanácsnak vagy baráti beszélgetésnek hívjuk.

2024. április 26.

Mi is az a Time Out Market?

Bő tíz évvel az első, lisszaboni gasztro-látványosság megjelenését követően, Budapesten is megnyílik az első, kulináris örömöket kínáló Time Out piactér.