Karácsonyi receptek – Válogatás a Vacsorakódexből I.


Egy kellemes karácsonyi receptválogatás a Vacsorakódexből azoknak, akik még sütnének valamit a bejglin felül is.

Kedves Olvasóink!

Köszönjük, hogy ebben az évben is velünk tartottak. Ez az év sok kihívással, nehézséggel volt teli, mind magánéleti, mind munkahelyi szempontból. Idén a veszélyhelyzeti jogalkotás, jogalkalmazás, a járványügyi készültség és a digitális munkavégzés olyan plusz terheket rótt a jogászokra is, melyek embert próbálóak voltak.

A szerkesztőségben célunk volt, hogy minden veszélyhelyzetet érintő jogszabályról szinte a megjelenéssel egy időben hírt adjunk Önöknek már cikként, feldolgozott formában – ezzel segítve a legfrissebb, hiteles, pontos tájékozódást a sokszor napról-napra változó körülmények között. Reméljük, hogy az egészségügyi helyzet hamarosan rendeződik – mi továbbra is várjuk Önöket színvonalas szakmai cikksorozatainkkal, napi hírekkel, interjúkkal, céges kitekintőkkel.

Bár valószínűleg már kellő sütésen-főzésen vannak túl, ha még van kedvük, olvassák el, és készítsék el az alábbi recepteket, melyek a Vacsorakódex kiadványunkban jelentek meg.

Békés, meghitt, örömteli karácsonyi ünnepeket kívánunk Önöknek!

A Jogászvilág szerkesztősége

Pestós pulykával töltött fenyők

(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

  • 1 db fagyasztott levelestészta
  • 200 g darált pulykahús
  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • 15 g kesudió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 30 g petrezselyem
  • 20 g bazsalikom
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 evőkanál olaj a sütéshez
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

  • A pestóhoz a petrezselymet, bazsalikomot, kesudiót, fokhagymát és olívaolajat egy kisebb aprítóba tesszük, és krémesre turmixoljuk. Belekeverjük a reszelt sajtot és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
  • A darált pulykahúst forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.
  • A levelestésztát kinyújtjuk és 8 db egyenlő részre vágjuk. Mindegyikből fenyőfaformát vágunk.
  • 4 lapra teszünk a darált pulykahúsból, meglocsoljuk pestóval, majd befedjük a maradékot lapokkal. A széleit alaposan lenyomkodjuk egy villa segítségével.
  • A tésztákat megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Pestóval tálaljuk.

Mázas “zserbó” kocka

(M. Szabó Éva receptje)

HOZZÁVALÓK (6 személyre)

  • 250 g darált keksz
  • 100 g darált dió
  • 80–100 g baracklekvár (sűrűségtől függ)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál kókuszzsír

ELKÉSZÍTÉS

  • A darált kekszet, a diót, a lekvárt és a citromhéjat alaposan összekeverjük. Jól formázható masszát kell kapnunk. Ha úgy érezzük még morzsalékos a süteménymassza, akkor lekvárral javíthatunk az állagán.
  • Egy kisebb négyszögletes formát kibélelünk folpack fóliával és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Fagyasztóba tesszük egy órára.
  • A csokoládét a kókuszzsírral gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd ebbe megmártjuk a fagyasztóból kivett, egyenlő kockákra vágott süteményt.
  • A tetejüket darált dióval és liofilizált gyümölccsel díszíthetjük. Hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Jó étvágyat!


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

„ABBA-tár”-koncerttel tér vissza az ABBA

Két szám már meg is jelent az új albumról, májusban pedig minden eddiginél különlegesebb digitális koncerten lesz látható 40 év után a legendás zenekar.

2021. szeptember 3.

Gorbacsov fogságban

Néhány nap történéseit eleveníti fel Az elnök szabadsága című, feszültségekkel teli darab, mely a Rózsavölgyi Szalon legújabb magyarországi bemutatója.