Karanténszókincs 2021 Koronavírus

Új, vagy új értelmet nyert szavak, kifejezések százaival gazdagodott a magyar nyelv azóta, hogy a koronavírus-járvány más élethelyzetet teremtett mindannyiunk számára.


Covid–19, pandémia, virológus, első hullám, maszkviselés, beazonosított fertőzöttek, aktív fertőzöttek, esetszám, fertőzési lánc, kontaktkutatás, karantén, izolálás, mintavétel, tesztelés, tömeges tesztelés, gyorsteszt, PCR-teszt, járványkórház, operatív törzs, vásárlási idősáv, kijárási korlátozás, kijárási tilalom.

Mind ismerős szavak, fogalmak, melyeket korábban alig, esetleg más értelemben. vagy egyáltalán nem használtunk.  A koronavírus-járvány miatt viszont megszülettek, elterjedtek. Mind sűrűbben jelentek meg a híradásokban, váltak mindennapossá a közhasználatban, a köznyelvben. Akadt olyan szó, amely nemcsak hétköznapi szókincsünk része lett, hanem népszerűvé, divatossá is vált.

(Fotó: Pixabay)

Szociális távolságtartás, home office, távmunka, Zoom, digitális oktatás, karanténkoncert, vírushordozó, szuperfertőzött, átfertőződés, svéd modell, nyájimmunitás, fertőzési láncolat, hálózatkutatás, mutáció, plató, Johns Hopkins Egyetem, második hullám.

Teljesen megváltozott, felfordult az életünk. 2020 tavaszán szinte egyik napról a másikra találtuk magunkat olyan újszerű élethelyzetben, melyet korábban legfeljebb mesterkélt hollywoodi sci-fikben láthattunk. A nyelv sem volt felkészülve az új jelenségek megnevezésére, leírására, ezért is nyertek új értelmet rég, vagy alig használt szavak. Robbanásszerűen keletkeztek új szóösszetételek is, hogy kifejezzék azt az újfajta életmódot, melybe kényszerűen belecsöppentünk. A nyelv mindig a való életet tükrözi vissza, így volt (van) ez most is. A nyelvi lelemény, találékonyság, a kreativitás és játékosság ezúttal is utat tört magának. Megváltozott életmódunkból fakadóan sorra születtek humoros, gúnyos, ironikus szavak, szóösszetételek is, melyek hozzáállásunkat fejezik ki a történésekhez. Olyan izgalmas, érdekes szavakat alkothattunk, hallhattunk másoktól, melyekkel korábban még sohasem találkozhattunk sem írásban, sem a beszélt nyelvben, mégis egyből megértettük jelentésüket, értelmüket. Az internetes, digitális világ, a közösségi média szerepe is felértékelődött, és mindennél gyorsabban segített elterjedésükben.

(Fotó: Pexels)

Maszkszelfi, vírusgeneráció, fotelvirológus, koronadivat, trikini (háromrészessé bővült bikini), járványszett, maradjotthonka, kenyérszűz, covidinka. karantorna, nyuggertájm, banyasáv, operettörzs.

2020 nyarán Karanténszótár címmel jelent meg dr. Veszelszki Ágnes könyve. A nyelvész, közgazdász, újmédia-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense a 2020 januárja és júniusa között megjelent új magyar szavakat, úgynevezett neologizmusokat adta közre, szómagyarázattal. A szótárban különböző stílusrétegekből, nyelvváltozatokból összegyűjtött szókincselemeket találunk. Akad közöttük köznyelvi, a mindennapi használatba bekerült orvosi szakkifejezés, újságírói találmány, szlengszerű, játékos szó, de találhatók benne szavak a hivatali nyelv szókészletéből is. Gyűjtése során a nyelvésznek fontos forrást jelentett a közösségi média, sőt, felhívására online űrlapon is lehetett küldeni számára szavakat.

A szótárban vannak olyan vadonatúj kifejezések, melyek egyértelműek – ilyen például a karanténháj – de vannak olyanok is, amelyek magyarázatot igényelnek. Például, kenyérszűz az, aki a karanténkorlátozás során otthonában most először akar otthoni sütőgépével kenyeret készíteni. Vécépapír-bűnözés az, amikor az emberek nagy mennyiségben vásárolnak fel az üzletekben vécépapírt. Az elgyőrfipalosodik szó arra utal, hogy valaki az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének stílusában biztat másokat otthonmaradásra. Dr. Veszelszki Ágnes úgy látja, hogy bár a szókincs változása természetes jelenség, és új szavak folyamatosan jelennek meg a magyar nyelvben, így a digitalizáció elterjedésével (lájkolunk és szkájpolunk, újabban zoomolunk), ám a világjárvány idején hihetetlen mértékben terebélyesedett a magyar szókincs. A szótárban összegyűjtött kifejezések jó része alkalmi, idővel kikophat – ilyen lehet a karanténkovász –, de a koronavírus szó hosszútávra bevésődött az agyakba és a magyar nyelvbe.

A járvánnyal sajnos 2021-ben is együtt kell élnünk, így újabb szavak, szóösszetételek, születnek, tulajdonnevek válnak gyakran használttá. Érik tehát a Karanténszótár bővített kiadása…

(Grafika: Pixabay)

Átoltottság, vakcina-weboldal, vakcina-regisztráció, oltásigény, oltási terv, oltakozás, ellenanyag, antitest, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V, optimista forgatókönyv, védettség, harmadik hullám.

E szavaknak is helyük lehet a második kiadásban.

Néhány év múlva minden bizonnyal már csak múló emlék lesz a koronavírus-járvány időszaka, de az utókor számára egyszerre lesznek kór- és kordokumentumok ezek az újonnan született szavak, a koroneologizmusok.Kapcsolódó cikkek:


Vakcinakiváltság
2021. április 20.

Vakcinakiváltság

Jogi, etikai, egészségügyi és gyakorlati kérdéseket egyaránt felvet a beoltottak számára kiadott vakcinaigazolvány használata.

A karantévézés egy éve
2021. április 6.

A karantévézés egy éve

Alaposan megváltoztak televiziónézési szokásaink a koronavírus-járvány és bezártságunk idején, ami nem meglepetés, inkább az az érdekesség, hogy miként.

Hyundai Tucson 1,6 T-GDi HEV Executive – A nagy dobás
2021. március 31.

Hyundai Tucson 1,6 T-GDi HEV Executive – A nagy dobás

Azt kell mondjuk, a megújult Hyundai Tucson nem az előző generáció megfiatalítása, hanem egy igazi új modell, amely csak a nevét örökölte. Formavilága és műszaki felhozatala forradalmi jelentőséggel bír a Hyundai számára.

Klimttel nyit Ausztria
2021. március 26.

Klimttel nyit Ausztria

Újra Gustav Klimtre, a szecesszió nagymesterére irányul a világ figyelme: száz év után tér vissza Ausztriába egyik utolsó festménye, mely előtt Bécs két egymást követő tárlattal is tiszteleg.