Kertmozik előnyben

Sorra nyílnak az országban a kertmozik, melyek 2020 nyarán népszerűbbé válhatnak, mint az előző években.

Duplán előnyben lehetnek ezen a nyáron a kertmozik. Mindig is megvolt a varázsa a szabadtéri vetítéseknek, hiszen jó időben, a csillagos égbolt alatt, enyhén lengedező szélben hangulatosabb filmet nézni, mint egy zárt teremben, még akkor is, ha a légkondik hatásosan működnek. Ám ez a nyár talán más, mint a többi. A tavaszi bezártságot követően mindannyian vágyunk a szabadba, és bár örömmel tölt el bennünket, hogy megnyitottak a filmszínházak, manapság sokkal vonzóbban hangzik, hogy kertmoziba is mehetünk. Különösen annak tudatában, hogy a járvány ugyan szerencsére már elmúlt, de a vírusveszély még nem.

Budapest Kertmozi - grafika

Mozizás a zöldben, szabad ég alatt (Grafika: Budapest Kertmozi)

Július elején indult el a Budapest Kertmozi, a Budapest Film Zrt. kezdeményezése: a VIII. kerületben a Teleki téren, a VI. kerületben a Hunyadi téren lehet a szabad ég alatt játékfilmet nézni, ingyenesen. Terézváros zöld terén a Budapest Film a helyi önkormányzattal, valamint az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérrel együttműködve kezdte meg vetítéssorozatát: minden szombaton igényes művészfilmek láthatók. A program összeállításakor a minőségi szórakoztatás volt a szervezők elsődleges célja. A Józsefváros szívében, a helyi önkormányzattal együttműködve péntekenként látogatható a kertmozi. Füvön, padokon, az alkalmilag, lépcsőzetesen kialakított tribünön helyet foglalva lehet mozizni. A helyfoglalás ezúttal szó szerint is értendő, mivel az előadások látogatásához regisztráció szükséges, amit a Budapest Kertmozi weboldalán lehet megtenni (www.bpkertmozi.hu). Ugyanitt lehet tájékozódni arról, mely filmeket vetítik majd. A jelentkezéseket sorrendben fogadják és igazolják vissza. Érdekesség, hogy a vetítések többsége „silent mozi” üzemmódban zajlik, vagyis a nézők a helyszínen kapott fülhallgatóval hallhatják a hangot.

Ha ügyesek vagyunk, még számos szabadtéri vetítő helyet fedezhetünk fel a fővárosban. Például az Árpád-fejedelem útján a Budapest Garden csütörtökön, pénteken és szombaton, este 9 órától úgy kínál ingyenes mozizást, hogy homokos fövenyével, napozószékével strandhangulatot áraszt. Helyfoglalás nincs, így aki jó helyet akar magának, annak időben kell érkeznie. Részletek itt olvashatók.

A Mamut 2. bevásárlóközpont tetején, az ég alatt a Budapest Rooftop Cinema üzemeltet mozit, ahová jegyváltás után juthatunk be.

Szívesen írnánk az Egyesült Államokban egykoron igen népszerű autósmozik honi változatairól is, melyek sorra nyíltak kora nyáron a járványveszély mérséklődése idején, de bizony nem arattak osztatlan sikert. Így sorra bezárni kényszerültek, például az Árkád vagy a Westend bevásárlóközpontok tetején. A még vegetálókról csak azért nem írunk, mert félő, hogy mire írásunkat olvassák, már azok is bezártak.

Említsük meg inkább a vidéki kertmozikat, a teljesség igénye nélkül. Így Csopakon, a Forrás utcában, Vonyarcvashegyen, a Balaton egyik legszebb strandja, a Lidó mellett, Zamárdiban, Balatonudvari-Fövenyesen, vagy Zalakaroson.

Müpa Autósmozi

Müpa Autósmozi (Fotó: MTI – Mónus Márton)

Végül örömmel szólunk egy sajátos vállalkozásról, mely a kertmozi, az autósmozi és a koncert élményét együtt kívánja elénk varázsolni. A Müpa az épület melletti parkolójába egy óriás kivetítőt helyezett el, ahol július elejétől a hónap végéig élőben követhetők a koncerttermében zajló előadások. Jazz, folk, világzene, operett, opera – széles műfaji kínálatban válogathatunk. A vetítés hangját a járműben egy megadott FM-sávon lehet hallgatni, az autók rádióhangfalain keresztül. A parkolóban egyszerre 130 autónak jut hely. A 4000 forintba kerülő jegyet online lehet megváltani. A Müpa Autósmozi egyszerre kínál élményt a karantén időszaka alatt igényes zenére kiéhezett közönségnek, valamint fellépést a művészeknek, a kényszerpihenő után. Érdekesség, hogy az épületben eközben folyamatosan zajlanak a felújítási munkák, hogy ősztől már személyesen is láthassuk a művészeket.

Kapcsolódó cikkek:


2021: Mikor adhatunk szárnyakat vágyainknak?
2021. január 22.

2021: Mikor adhatunk szárnyakat vágyainknak?

A 2020-as tragikus év után ismét növekedhet a légi forgalom, de a járvány miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedésekkel hosszabb távon kell számolnunk.

Eladó Latabár Kálmán Munkácsy-festménye
2021. január 15.

Kétszázkilencvenmillió forintért várja új tulajdonosát a magyarországi galériás műtárgypiac történetének legdrágábban kínált, nyilvánosan meghirdetett magyar festménye.

Interjú Bencze János főigazgató-helyettessel, diakóniai igazgatóval, a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány munkatársával
2021. január 14.

Interjú Bencze János főigazgató-helyettessel, diakóniai igazgatóval, a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány munkatársával

A Wolters Kluwer Hungary dolgozói egy emberként álltak azon kezdeményezés mellé, hogy a vállalat a járványhelyzet miatt tavaly elmaradt céges karácsony teljes költségét a társadalmi felelősségvállalás jegyében nemes célt szolgáló szervezet javára ajánlja fel. A dolgozók a Bethesda Kórház Alapítványt választották. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy missziójukat szélesebb körben ismertté tegyük, ezért megkerestük Bencze János főigazgató-helyettes diakóniai igazgatót, hogy meséljen nekünk egy kicsit a Bethesda múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Eljött a cselekvés évtizede
2021. január 6.

Eljött a cselekvés évtizede

A 2021 januárjában indult új évtizedben már nem szabad visszatérni a járvány kitörése előtti „normális” élethez. Annak megváltoztatására, újfajta gondolkodásra, életmódváltásra, cselekvésre van szükség – vélekedik az emberek többsége.

Karanténszókincs 2021
2020. december 31.

Karanténszókincs 2021

Új, vagy új értelmet nyert szavak, kifejezések százaival gazdagodott a magyar nyelv azóta, hogy a koronavírus-járvány más élethelyzetet teremtett mindannyiunk számára.