Legek nyertes városai Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippeket kaphatunk a különféle ranglistákból, hová, miért érdemes elutaznunk.

A világ legjobb, legnépszerűbb, legélhetőbb, legszebb városainak számtalan listáját állítják össze magazinok, weboldalak, szervezetek képviselői, a turizmus szakemberei. A legújabb, 2022 nyarán publikált listák között válogatunk, hogy ötleteket merítsünk, mi legyen a legközelebbi úti célunk, ha érdekes, különleges helyeket szeretnénk felfedezni a nagyvilágban.

Time Out, az 53 legjobb

A neves amerikai programmagazin, a Time Out évről évre 20 ezer városlakót kér meg, hogy értékelje városa főbb jellemzőit, ahol él, ahol ismeri a környezetét. Ez alapján rangsorolták a magazinszerkesztők a településeket, s így alakult ki a világ 53 legjobb városának 2022-es mezőnye.

Az elmúlt két évben a lista összeállítói kénytelenek voltak arra összpontosítani, hogy felmérjék: miként tudtak az adott településen megküzdeni a koronavírus-járvánnyal, és hogyan tették elviselhetővé az életet a bezárások alatt. Idén viszont már kinyitottak a vendéglátóhelyek, a színházak, a múzeumok, ezért a felmérés középpontjában már az állhatott, melyek azok a dolgok, amelyek szerethetővé tesznek egy várost, olyanná, hogy abban kényelmes, érdekes, öröm legyen élni, és amelyek révén a település egyben turistacélponttá is válhat.

A globális pillanatkép kialakítása során fontos szempont volt a kultúrával, művészettel összefüggő lehetőségek száma és minősége, a helyi ételek és italok színvonala, az éjszakai élet kínálata, de a biztonság, a tömegközlekedés, a fenntartható életmód is számított az összehasonlításban. Előnyt élveztek a nem túl drága, s nem túlértékelt városok is. Mindezek alapján született meg a világ 53 legjobb városának listája – a Time Out szerint.

Érdekesség, hogy a legjobbak között két skót település is szerepel: Edinburgh és Glasgow, az Egyesült Államokat pedig Chicago képviseli, nem New York. (Utóbbi 20. helyezett a listán.) Talán meglepetés Marrákes (7.), Fokváros (11.) és Mumbai (egykoron Bombay 14.) előkelő helyezése, valamint London (17.), Párizs (32.) és Róma (41. hely) lemaradása.

Edinburgh - A világ legjobb városa 2022 - Time Out-lista

Edinburgh látképe (Fotó: Pixabay)

A Time Out 15 legjobb városa 2022-ben, az 53-ból:

1. Edinburgh (Skócia, Egyesült Királyság)

2. Chicago (Egyesült Államok)

3. Medellín (Kolumbia)

4. Glasgow (Skócia, Egyesült Királyság)

5. Amszterdam (Hollandia)

6. Prága (Csehország)

7. Marrákes (Marokkó)

8. Berlin (Németország)

9. Montreal (Kanada)

10. Koppenhága (Dánia)

11. Fokváros (Dél-Afrikai Köztársaság)

12. Madrid (Spanyolország)

13. Manchester (Egyesült királyság)

14. Mumbai (India)

15. Melbourne (Ausztrália)

A legélhetőbbek

Ismét nyilvánosságra hozta a The Economist Intelligence Unit (The EIU) – a brit The Economist Grouphoz tartozó, kutatással és elemzéssel foglalkozó cég – legújabb vizsgálatának eredményét, mely a világ legélhetőbb városait állítja sorrendbe. A neves gazdasági hetilap, a The Economist testvérvállalata elemzéseket, előrejelzéseket, adatokat nyújt üzleti alapon vállalkozásoknak, pénzügyi cégeknek, kormányoknak a világ változásairól. A 2022-es EIU’s Global Liveability Index a világ 173 városát rangsorolta különböző tényezők alapján. Ilyenek például a politikai stabilitás, az infrastruktúra, az egészségügyi ellátás, az oktatás színvonala, a kultúra minősége, a bűnözés aránya, az ott élők hozzáférése a zöldterületekhez. Mindezek alapján ismét az osztrák főváros, Bécs bizonyult a legélhetőbbnek. (Bécs, a 15 perces város címmel nemrégiben írtunk a település fejlődéséről, klímavédelmi céljairól.)

Az előző években koronavírus-járvány befolyásolta a világ városainak életminőségét, így például az osztrák főváros háromévnyi vezető pozíció után 2021-ben kénytelen volt megelégedni a 12. hellyel. Az idei lista összeállításakor az egyik fő szempontnak itt is az számított, hogy a városokban mennyire tudott visszatérni az élet a normális kerékvágásba. Emiatt például a kínai települések igencsak lemaradtak a korábbi évekhez képest. Az orosz–ukrán háború értelemszerűen visszavetette az orosz városokat – Moszkva 15, míg Szentpétervár 13 helyet esett vissza –, míg az ukrán városokat ki kellett zárni a sajnálatos, nagyfokú létbizonytalanságuk miatt.

A legjobb tízbe három kanadai és két svájci város is be tudott kerülni. Tanulságos az is, mely települések kullognak a lista végén. Például Teherán (Irán), Harare (Zimbabwe), Karacsi (Pakisztán), Algír (Algéria) vagy Tripoli (Líbia).

Bécs - A világ legélhetőbb városa 2022 - EIU’s Global Liveability Index-lista

Bécs ismét az élen (Fotó: Pixabay)

 EIU’s Global Liveability Index 2022, a világ legélhetőbb Top 10 városa:

1. Bécs (Ausztria)

2. Koppenhága (Dánia)

3. Zürich (Svájc)

4. Calgary (Kanada)

5. Vancouver (Kanada)

6. Genf (Svájc)

7. Frankfurt (Németország)

8. Toronto (Kanada)

9. Amszterdam (Hollandia)

10. Osaka (Japán) és Melbourne (Ausztrália) – holtversenyben

TikTok, a legnépszerűbb 50

A Kínából származó TikTok ma már a világ legnépszerűbb alkalmazása és weboldala, mely az elmúlt években szinte berobbant sokak életébe. Mindössze öt év alatt érte el az egymilliárdos(!) felhasználószámot. A feltöltött szórakoztató videók milliókat vonzanak, ráadásul a szórakoztató platform már nem csak a fiataloknak szól.

A Bounce csomagmegőrző cég által végzett TikTok Travel Index 2022 kutatás során kielemezték, hogy 140 különböző város hány megtekintést kapott a TikTokon, majd ezt követően az 50 legnépszerűbb városra szűkítették a listát. A videómegosztások alapján Dubaj a világ legnépszerűbb utazási célpontja. Az appon használt desztinációs hashtageket megvizsgálva az Egyesült Arab Emírségek városállama megelőzte New Yorkot és Londont. A #Dubai hashtaget tartalmazó képes bejegyzéseket 81,8 milliárdan nézték meg, New York videóit 59,5, Londonét pedig 36,8 milliárdnyian. A hatalmas számok egyfajta vágyakozást fejeznek ki: ennyien voltak kíváncsiak az egyes településekre. Egy részük bizonyára idővel felkeresi majd őket, döntő többségüknek azonban csak álmaikban szerepel, hogy egyszer talán eljuthatnak oda.

Dubaj ma a gazdagság és a luxus szinonimája számtalan látnivalóval, attrakcióval, ezért is az egyik legkeresettebb úti cél a turisták körében. (Részletesen itt írtunk róla.) 2021 októberétől féléven át helyszíne volt a világkiállításnak, mely 22,9 millió látogatót vonzott.

Dubaj - A világ legnépszerűbb városa 2022 - TikTok Travel Index-lista

Dubaj: 81 milliárd megtekintéssel nyert (A szerző felvétele)

 A TikTok Travel Index 2022 Top 10 listája (zárójelben a megtekintések száma, milliárd):

1. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek (81,8)

2. New York City, Egyesült Államok (59,5)

3. London, Egyesült Királyság (36,8)

4. Isztambul, Törökország (34)

5. Párizs, Franciaország (33)

6. Miami, Egyesült Államok (24,6)

7. Los Angeles, Egyesült Államok (20,8)

8. Chicago, USA (17,9)

9. Kanada (17,1)

10. Madrid, Spanyolország (16)


Kapcsolódó cikkek