Melyik éttermet válasszuk?


A döntésben hasznos eligazítást nyújthatnak a különböző értékelések, kiérdemelt csillagok.

Étteremhét, extra programmal

A Dining City mérvadónak számító gasztronómia weboldal évente két alkalommal, tavasszal és ősszel hirdeti meg az Országos Étterem Hét programját, melynek részeként a jelentkező vendéglátóhelyek különböző árkategóriákban hirdetik meg háromfogásos, kedvezményes, minőségi menüsoraikat. Legutóbb 2023. október 5–15. között, tizenegy napon át látogathatták a vendégek az éttermeket, és próbálhatták ki a séfek meglepetéseit.

Ezúttal 161 hely között válogathattak az ínyencek, akiknek száma ismét sok ezer volt. Tapasztalataikat meg is oszthatták az étteremajánló oldal szerkesztőségével. Összesen 3526-an küldték el pontozásos véleményüket, és a beérkezett értékelések alapján hirdették ki az étteremhét közönségdíjas éttermeit.

A különböző kategóriákban összesen 9–9 budapesti (és környékbeli), országos, valamint 10 különdíjas vendéglátóhely bizonyult a legjobbnak. Az első három helyezett nevét böngészve hasznos tippeket kaphatunk, hová érdemes menni, ha ebédelni vagy vacsorázni szeretnénk otthonról kiruccanni, vagy épp üzleti ebéden látnánk vendégül tárgyalópartnerünket, üzletfelünket, munkatársunkat.

Gasztronómia, vendéglátás, Országos Étterem Hét 2023, Michelin-csillag, Michelin Guide, Dining City, leves

Aki lemaradt a finom falatokról, extra héten is pótolhatja lemaradását (Fotó: Falus Tamás)

Budapest és környéke 9900 forintos exkluzív kategóriában a Gundel Étterem Kávéház nyerte el az első helyet, melyet a Klotild Palotában lévő Matild Café & Cabaret étterem és a Tapassio követ. Terék László étteremvezető így köszönte meg a vendégek elismerését: „A Gundel megújulásának forrása a hagyományaiban és a múlt ikonikus ételeiben rejlik, miközben folyamatosan a jövő felé tekintünk. Állandó minőségre törekvéssel és személyes odafigyelésünkkel.”

Budapest és környéke 7900 forintos prémium kategóriában a The Station (Mercure Budapest Castle Hill) lett a győztes, a Macesz Bistro és a Manna Lounge & Étterem előtt.

Az 5900 forintos kategóriában a Buda Gourmet Bistro végzett az élen, megelőzve a Il Pastaio Ristorante and Bart és a Veres Pálné utcai Scrutont.

Az országos lista 9900 forintos exkluzív kategóriában a balatonszemesi Kistücsök Étterem – Food & Room**** kapta a vendégektől a legmagasabb értékelést, az a vendéglátóhely, amely az elmúlt években számos megmérettetésben szerepelt a legjobbak között, vagyis hosszú távon nyújtja a magas minőséget. A sarudi Sulyom Tájéttermet és a debreceni Szomszéd Bisztró és Közösségi tér vendéglátóhelyet előzte meg. Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonos-ügyvezetője büszke arra, hogy idén ősszel a vendégek egy része már a szállodájukban is aludt, így komplett élményt tudtak nyújtani.

A 7900 forintos prémium kategóriában az országban a Bistorant Restaurant Winebar (Szeged) kapta a legtöbb pontot vendégeitől, második az Echo Restaurant & Cafe (Tihany), harmadik a Porto Vino Ristorante (Székesfehérvár) lett. 5900 forintos kategóriában a miskolci Il Baffo by Avalon bizonyult a legjobbnak, második a Malomkert Sörház (Veszprém), harmadik az ugyancsak miskolci Malom Étterem.

A Legjobb Konyha különdíját az Urbán Betyár Étterem és Néprajzi Élményközpont érdemelte ki, a Legjobb új résztvevő a Sunhill Bistro & Skybar.

A nyertesek teljes listája és a győztesek nyilatkozatai itt olvashatók.

Aki netán lemaradt az étteremhét kedvezményes áru menüiről és a finom kóstolókról, mindent bepótolhat, mert a szervezők meghirdették az Országos Étterem Hét Extra programot. November 2–8. között az Országos Étterem Hét közönségdíjas éttermei ismét kínálatukba veszik a győztes, háromfogásos menüiket, az októberivel megegyező árakon.

Michelin-csillagok, ragyogjatok!

Akik igazán exkluzív, Michelin-csillagos étterembe szeretnének menni, azoknak már nem kell külföldre utazniuk, mert Magyarországon is találhatnak olyan vendéglátóhelyeket, amelyek kiérdemelték maguknak e világhírű elismerést, vagy a Michelin ajánlását. 2023 őszén jelent meg a Michelin Guide magyar kiadása, mely a következő egy évre ismét minősítette a magyar éttermeket. Öröm, hogy a korábbi díjazottak mind megőrizték minősítésüket, és újabbak is bekerültek az ajánlott éttermek közé. Összesen 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos, 7 úgynevezett Bib Gourmand étterem és 59 egyéb ajánlott vendéglátóhely szerepel a listán, utóbbiak közül 14 számít újnak. A listákon összesen 47 vidéki és 28 budapesti étterem található. Michelin-ajánlást 6 vidéki és 8 budapesti étterem kapott, fenntarthatóság iránti elkötelezettségükért 5 érdemelt Michelin Zöld Csillagot.

Gasztronómia, vendéglátás, Országos Étterem Hét 2023, Michelin-csillag, Michelin Guide, Dining City, Stand Restaurant, Széll Tamás, Szulló Szabina

Széll Tamás és Szulló Szabina fővárosi étterme, a Stand megőrizte két Michelin-csillagját (Fotó: Stand Restaurant)

A Stand Restaurant Budapesten, a Platán Gourmet Tatán tarthatta meg két Michelin-csillagját. Továbbra is egycsillagos lehet a magyar fővárosban a Costes, a Babel, a Borkonyha Winekitchen, a Rumour, az Essência és a Salt étterem. Esztergomban a 42 Restaurant viselheti e rangos címet.

A Big Gourmand-elismerés a csillag előszobája. Ide tudott beférkőzni újoncként a pécsi Morzsa étterem, a többiek megőrizték tavalyi tagságukat: az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Macok (Eger), a Mór24 és a Sparhelt (mindkettő Balatonfüred), valamint a Kistücsök (Balatonszemes), mely közönségdíjas lett az Országos Étterem Hét őszi megmérettetésén.

A magyar éttermeket a jövőben is szigorú ítészek keresik majd fel inkognitóban, és értékelik a konyhák eredetiségét, az ételek minőségét; a sütés-főzés tökéletességét, az ár-érték arány helyességét.

Már csak rajtunk múlik, hogy a bőséges minőségi kínálatból alkalmanként melyik éttermet is választjuk.


Kapcsolódó cikkek