Munkahelyi álmok, álmok munkahelye


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Digitális nomádok – a home office terjedésével egyre inkább teret nyer ez az új kifejezés, mely alapvetően változtathatja meg jó néhány, a távmunkát választó életmódját, Budapesttől Madeiráig.

A koronavírus-járvány új helyzet elé állította mind a munkaadókat, mind a munkavállalókat. Szerencsére a szellemi foglalkozást űzők jó része otthonában is el tudja látni feladatát. Legfeljebb digitális eszköztárát kellett fejleszteni, az internet minőségét javítani. Kiderült, hogy sok-sok meeting, tárgyalás, a munkatársakkal a kapcsolattartás, az utazás kiváltható megannyi könnyen megtanulható programmal, letölthető applikációval, a közösségi média különböző csatornáinak ügyes használatával.

A pandémia elhúzódása miatt az ideiglenes home office hosszabb időszakra vált távmunkává. Bár a két fogalom munkajogi szempontból némiképp elkülönül egymástól, Életmód-rovatunkban kivételesen eltekintünk ennek részletes magyarázatától, hiszen a gyakorlatban e kettő úgy mosódik össze, ahogy telnek a munkával otthon eltöltött hónapok.

Home office

Hatékonyabb a munka az otthonokban (Fotó: Pixabay.com)

Hosszútávú home office

A jövőben a korábbinál sokkal nagyobb szerepe lehet a home office-nak. Már a nagy, gazdagabb cégek is kezdik belátni, hogy nincs szükségük az eddig használt hatalmas irodaterületre. A felmérések szerint a munka hatékonyabb, ha a dolgozók saját otthonukban végzik feladataikat. Ráadásul az utazási idő megtakarításával a munkavállalónak több szabadideje marad, kipihentebb lesz, vagy akár plusz feladatot tud vállalni. Igaz lehet ez azokra is, akik kényszer- vagy valódi vállalkozóként tevékenykednek.

A home office-szal tehát hosszabb távon is számolhatunk. Akkor is, amikor már lecsengett a nagyvilágban és Magyarországon is a járvány harmadik hulláma, és a beoltottság aránya is nagy lesz. A Microsoft és a Facebook máris bejelentette: támogatja, hogy alkalmazottjai a koronavírus-járvány elültével is többet dolgozzanak otthon, sőt az eredetileg svéd Spotify, a világ egyik legnagyobb zenestreaming-szolgáltatását üzemeltető vállalkozás arról értesítette dolgozóit, hogy 2021 nyarától minden munkavállalója eldöntheti, honnan és hogyan kívánja munkáját végezni. Megválaszthatja, hogy be akar-e járni irodába vagy sem. Ha nem, azt is meggondolhatja, melyik országból akarja feladatát ellátni. Csak az a kérés, ne legyen nagy az időeltolódás, hogy mindenki gond nélkül tudjon társaival kommunikálni. A Spotify helyi irodájába bárki bemehet, de ha olyan városban vagy országban él, ahol a cégnek nincs irodája, a vállalat állja a közösségi iroda bérleti díját. Feltéve, ha a kolléga nem kizárólag otthonról szeretne dolgozni.

Madeira

Madeira: nagyokat kirándulhatnak munka után a digitális nomádok (Fotó: Pixabay.com)

Európa első digitális nomád faluja

Erre éreztek rá a Portugáliához tartozó, az Atlanti-óceánban fekvő Madeira-szigetcsoport legnagyobbikán, ahol 2021 februárjában megnyitották Európa első digitális nomád faluját. Neve Ponta do Sol, mely a turisták számára ismerős lehet. A sziget e délnyugati, óceánparti településén közösségi irodát alakítottak ki azzal a céllal, hogy erős, ingyenes internet-hozzáféréssel rendelkező helyiségeket nyújtson azok számára, akiknek mindegy, hogy a világ mely pontjáról dolgoznak home office-ban. Valójában őket nevezik újabban digitális nomádoknak, vagyis azokat a munkavállalókat, vállalkozókat, akik helyfüggetlen módon, munkaadójuk vagy megrendelőjük központjától nagy fizikai távolságra élhetnek hosszabb ideig más településen, országban, akár más földrészen is. Ehhez nem szükséges tartósan letelepedniük, hiszen bármikor felkerekedhetnek és személyes holmijukkal, munkaeszközeikkel (laptopjukkal, tabletjükkel, mobiltelefonjukkal) elköltözhetnek, ahová csak szeretnének.

E projektjét Madeira helyi kormányzata a Startup Madeira vállalkozás segítségével alkotta meg a John do Passos Kulturális Központban, ahol nemcsak az internet, hanem az íróasztal és a szék is díjmentesen áll az ideérkezők rendelkezésére. Emellett hozzáférést nyújtanak a Slack nevű online kommunikációs platformhoz, amely egyetlen alkalmazásban helyettesíti, valamint egy helyen tárolja a munkahelyek kommunikációját – ahogy erről az Euronews is tudósított. A központ egyelőre száz digitális nomádot fogad, de már a nyitás előtt háromezren regisztráltak, szerte a világból.

Madeira, e Marokkó partjaitól hatszáz kilométernyire fekvő szigetcsoport a járvány előtt turistaparadicsomnak számított, ahol örök tavasz uralkodik. Egész évben 18–25 Celsius-fokos a hőmérséklet, s az óceán kéksége, a természet megannyi szépsége nyugalmat árasztó. A hegyekben, az erdőségekben nagyokat lehet túrázni, színvonalas éttermei pedig felkészültek a turisták, a vendégek fogadására. Az 1500 méter magasan, egy fennsíkon fekvő Ponta do Sol falucskát alig nyolcezren lakják, ideális hely lehet munkavégzésre, pihenésre, a szálláshelyek között pedig válogatni lehet. Errefelé most is kevés a megbetegedés. Az érkezőknek 72 órával korábban végzett, negatív eredményű PCR-tesztet kell bemutatni. Ennek hiányában a jövetelkor kell tesztet végeztetni, majd az új szálláshelyen 12 órás karanténban várakozni az eredményig.

A világ legjobb szigetei között számon tartott Madeira önkormányzata összefogott a helyi vállalkozásokkal: a szállodák irányítóival, a szállást kínálókkal, az autókölcsönzősökkel, hogy kedvező feltételekkel tudják fogadni a digitális nomádokat. A turistákat pótló vendégeket, akik ráadásul hosszabb időre szeretnének berendezkedni.

Beszélgetés a neten

Néhány jogi kérdés még megválaszolásra vár (Fotó: Pexels.com)

Bármely térség célponttá válhat

Madeira mintájára a digitális nomádok célpontjává bármely ország, város, apró falu válhat, amely kedvező feltételeket tud teremteni azoknak, akik állandó lakhelyüktől és cégük székhelyétől távol akarnak dolgozni. Legyenek ők informatikusok vagy fordítók, grafikusok vagy írók, menedzserek vagy filmvágók, elméleti tudósok vagy marketingszakemberek. Vagy akár jogászok is, akiknek munkája nem kötődik nap mint nap személyesen egyetlen központi céghez, irodához.

Igaz, társadalombiztosítási és jogi kérdéseket vethet fel a digitális nomádia, de elvégre éppen azért dolgoznak jogászok a vállalatoknál az egyes országok államapparátusában, az Európai Unióban, hogy az élet adta szituációkhoz igazodó, egyértelmű szabályokat javasoljanak és alkossanak, amelyek mindenki számára iránymutatók lehetnek. Mert ma még a home office-szal összefüggésben számos kérdés vetődik fel, különösen, ha a munkát végző más országban dolgozik, mint amelyben éppen él. Például: mely országban kell társadalombiztosítási díjat fizetnie, az mire jogosítja fel, és mire nem a határokon túl, az EU-ban és azon kívül. Milyen ingyenes orvosi ellátást kaphat más országokban, és milyet nem? Hány külföldön eltöltött nap után, hol keletkezik adókötelezettsége a munkavállalónak, a vállalkozónak, és hol nem? Hogyan bonyolódik a helyzet, ha az unión belül vagy kívül vált otthont a távmunkás?

S ha már nomádia: miért ne választhatná egy világutazó, egy digitális nomád új munkahelyéül Magyarországot? Budapestet, Szentendrét, a Badacsonyt vagy épp egy tokaji kis falut? A fővárosban a jövőben vélhetően sok irodaépületben szabadulnak fel helyek, olykor egész emeletek, melyek központi közösségi irodaként működhetnének, ha valaki egyáltalán ahhoz ragaszkodik, hogy munkájához eljárjon valahová. De az Airbnb-szállások is a digitális nomádok tartós lak- és munkahelyeként szolgálhatnának. Budapest a nyugat-európaiak szemében olcsó város, kiépült infrastruktúrával, megannyi látványossággal, remélhetően hamarosan újranyíló vendéglátóhelyekkel, kulturális programokkal, ezernyi szálláslehetőséggel.

A járvány fokozatos visszaszorulásával bármely magyar település a digitális nomádok célpontjává válhat bel- és külföldről egyaránt. Csak némi helybéli összefogás, modern digitális és szálláskínálat – valamint jó marketingmunka kell hozzá.

Lehet, hogy a jövőben a turisták egy részét digitális nomádoknak fogjuk hívni?


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.