Sztárok fényképésze, fényképészek sztárja

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

John Malkovich oldalán is csodákra képes Sandro Miller, akinek alkotásai a Műcsarnokban láthatók február 28-ától; az ünnepélyes megnyitón Miller személyesen volt jelen. 

 


Che Guevara jellegzetes loboncos haja kilóg fekete sapkája alól, és komolyan, merev arccal tekint jobbra.

Vagy mégsem ő figyel a távolba?

Nem!

Hiszen ő John Malkovich!

Alberto Korda 1960-ban készült alkotását idézi meg Sandro Miller fotográfus felvétele, melyen ugyanabban az öltözetben, ugyanabban a beállításban, ugyanazzal a komor képpel és tekintettel mereng a messzeségbe a neves amerikai színész, ahogy a fényképezőgép lencséje előtt annak idején Fidel Castro népszerű harcostársa tette.

Che Guevara (Fotók: Sandro Miller – Műcsarnok)

De lássunk egy másik fotót! Ezen Salvador Dalí pillant ránk kigúvadt szemekkel, jellegzetes hosszú, vékony bajsza szinte a szemöldökéig ér fel. Mintha Philippe Halsman 1954-ben készült világhírű fotóját látnánk.

De nem!

Mert az arc mégsem Dalíé, hanem a színészé! A fényképet pedig Miller alkotta, éspedig 2014-ben.

Mintha ez a két nagy művész játszana velünk.

És valóban, játszik is!

Salvador Dalí

Ezt a játékosságot fedezhetjük fel csaknem háromtucat fotográfián Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című sztárkiállításán, melyet a Műcsarnokban rendeznek. A Budapest Fotó Fesztivál ezzel a rendhagyó tárlattal nyílik meg 2018. február 28-án, és tart nyitva egészen május 13-ig.

A színész minden egyes felvételhez kaméleon módjára változik át: hol Alfred Hitchcock, Albert Einstein vagy John Lennon, hol Andy Warhol, és Jean Paul Gaultier, de magára ölti Marilyn Monroe vagy Meryl Streep arcvonásait is. Úgy, ahogy korábban ismertté, híressé vált fotográfiákon neves alkotók megörökítették őket. Például Irving Penn Truman Capote-t, Bert Stern Marilyn Monroe-t, Annie Leibovitz John Lennont és Yoko Onót. 

Meryl Streep

Sandro Millerre nagy hatást gyakoroltak ezek az ikonikus művek, ezért is gondolt arra, hogy elkészíti másolatukat, főszerepben az átváltozóművész Malkovichcsal. Vele még a kilencvenes évek végén találkozott először a színész alapította chicagói Steppenwolf Színházban, egy fotózás alkalmával. A jóbaráttá váló Malkovich pedig kiváló játékostársnak bizonyult. A képek persze jóval többek egyszerű másolatoknál: kifejezőerejükkel új alkotások tárulnak elénk.

Alfred Hitchcock

A most 60 éves Sandro Miller több mint harminc éve meghatározó figurája az amerikai fotográfiának. Reklámfotósként megrendelője volt többek között a Forbes, az Esquire, az American Express, a Coca-Cola, a BMW. Cégkampányok mellett fotózta a divatvilágot, sztárok álltak kamerája előtt, legjobb műveit albumok sora őrzi.

Színészbarátjáról így áradozik „John a legbriliánsabb és legproduktívabb ember, akit ismerek. Zsenialitása páratlan. Bármilyen hangulatot vagy ötletet pillanatok alatt magáévá tesz, és szinte a szemem előtt alakul át azzá a karakterré, akire gondoltam”. 

A kiállítás kurátora Szarka Klára így mesél a tárlatról: „Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy John Malkovich képes-e eljátszani egy kislányt, esetleg kettőt, vagy az amerikai mozi szexbombáját, Marilyn Monroe-t, méghozzá akt felvételen, a Műcsarnokban bemutatott kiállítást látva, felhagyhat a szkepszissel. A féktelen, de korántsem parttalan, a nagyon is komoly, de roppant szórakoztató művészi játékhoz, persze, legalább két varázsló szükséges: színész és fotográfus. Páratlan vállalkozás Sandro Miller amerikai sztárfotós és John Malkovich világhírű színész projektje… Végre a magyar közönség is találkozhat azokkal a fantasztikus fényképekkel, amelyeken színész és fotográfus korántsem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt.”

Sandro Miller személyesen volt jelen kiállítása 2018. február 28-ai, ünnepélyes megnyitóján a Műcsarnokban.

Kapcsolódó cikkek:


Az első ember
2018. november 8.

Az első ember

Izgalmas, látványos, érzelemdús, Oscar-várományos hollywoodi film készült az első Holdra lépő ember történetéről.

VW Touareg 3.0 V6 TDI Atmoshpere – A megtestesült nyugalom
2018. október 31.

VW Touareg 3.0 V6 TDI Atmoshpere – A megtestesült nyugalom

Komfort, minőség – érezhetően ezt tartották szem előtt a tervezők, de a digitális kor elvárásai alapján alkották meg a Volkswagen Touareg harmadik generációs modelljét, ami szép csendben felfejlődött a Cayenne és a Q7 szintjére.

Kész a Magyar Nemzeti Atlasz
2018. október 19.

Kész a Magyar Nemzeti Atlasz

Természeti környezet a címe a négyrészes sorozat első darabjának, mely esztétikus, informatív.

Abarth 595 Competizione – Olasz csábító
2018. október 16.

Abarth 595 Competizione – Olasz csábító

A kétszínű fényezéssel szélesített nyomtávhoz alkalmazkodó, domborított sárvédőkkel igazi olasz csábító az Abarth új modellje, az 595 Competizione.

A néma forradalom
2018. október 12.

A néma forradalom

Az 1956-os magyar forradalomhoz is kapcsolódik a mozikban látható színvonalas német játékfilm.