Sztárok fényképésze, fényképészek sztárja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

John Malkovich oldalán is csodákra képes Sandro Miller, akinek alkotásai a Műcsarnokban láthatók február 28-ától; az ünnepélyes megnyitón Miller személyesen volt jelen. 

 


Che Guevara jellegzetes loboncos haja kilóg fekete sapkája alól, és komolyan, merev arccal tekint jobbra.

Vagy mégsem ő figyel a távolba?

Nem!

Hiszen ő John Malkovich!

Alberto Korda 1960-ban készült alkotását idézi meg Sandro Miller fotográfus felvétele, melyen ugyanabban az öltözetben, ugyanabban a beállításban, ugyanazzal a komor képpel és tekintettel mereng a messzeségbe a neves amerikai színész, ahogy a fényképezőgép lencséje előtt annak idején Fidel Castro népszerű harcostársa tette.

Che Guevara (Fotók: Sandro Miller – Műcsarnok)

De lássunk egy másik fotót! Ezen Salvador Dalí pillant ránk kigúvadt szemekkel, jellegzetes hosszú, vékony bajsza szinte a szemöldökéig ér fel. Mintha Philippe Halsman 1954-ben készült világhírű fotóját látnánk.

De nem!

Mert az arc mégsem Dalíé, hanem a színészé! A fényképet pedig Miller alkotta, éspedig 2014-ben.

Mintha ez a két nagy művész játszana velünk.

És valóban, játszik is!

Salvador Dalí

Ezt a játékosságot fedezhetjük fel csaknem háromtucat fotográfián Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című sztárkiállításán, melyet a Műcsarnokban rendeznek. A Budapest Fotó Fesztivál ezzel a rendhagyó tárlattal nyílik meg 2018. február 28-án, és tart nyitva egészen május 13-ig.

A színész minden egyes felvételhez kaméleon módjára változik át: hol Alfred Hitchcock, Albert Einstein vagy John Lennon, hol Andy Warhol, és Jean Paul Gaultier, de magára ölti Marilyn Monroe vagy Meryl Streep arcvonásait is. Úgy, ahogy korábban ismertté, híressé vált fotográfiákon neves alkotók megörökítették őket. Például Irving Penn Truman Capote-t, Bert Stern Marilyn Monroe-t, Annie Leibovitz John Lennont és Yoko Onót. 

Meryl Streep

Sandro Millerre nagy hatást gyakoroltak ezek az ikonikus művek, ezért is gondolt arra, hogy elkészíti másolatukat, főszerepben az átváltozóművész Malkovichcsal. Vele még a kilencvenes évek végén találkozott először a színész alapította chicagói Steppenwolf Színházban, egy fotózás alkalmával. A jóbaráttá váló Malkovich pedig kiváló játékostársnak bizonyult. A képek persze jóval többek egyszerű másolatoknál: kifejezőerejükkel új alkotások tárulnak elénk.

Alfred Hitchcock

A most 60 éves Sandro Miller több mint harminc éve meghatározó figurája az amerikai fotográfiának. Reklámfotósként megrendelője volt többek között a Forbes, az Esquire, az American Express, a Coca-Cola, a BMW. Cégkampányok mellett fotózta a divatvilágot, sztárok álltak kamerája előtt, legjobb műveit albumok sora őrzi.

Színészbarátjáról így áradozik „John a legbriliánsabb és legproduktívabb ember, akit ismerek. Zsenialitása páratlan. Bármilyen hangulatot vagy ötletet pillanatok alatt magáévá tesz, és szinte a szemem előtt alakul át azzá a karakterré, akire gondoltam”. 

A kiállítás kurátora Szarka Klára így mesél a tárlatról: „Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy John Malkovich képes-e eljátszani egy kislányt, esetleg kettőt, vagy az amerikai mozi szexbombáját, Marilyn Monroe-t, méghozzá akt felvételen, a Műcsarnokban bemutatott kiállítást látva, felhagyhat a szkepszissel. A féktelen, de korántsem parttalan, a nagyon is komoly, de roppant szórakoztató művészi játékhoz, persze, legalább két varázsló szükséges: színész és fotográfus. Páratlan vállalkozás Sandro Miller amerikai sztárfotós és John Malkovich világhírű színész projektje… Végre a magyar közönség is találkozhat azokkal a fantasztikus fényképekkel, amelyeken színész és fotográfus korántsem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt.”

Sandro Miller személyesen volt jelen kiállítása 2018. február 28-ai, ünnepélyes megnyitóján a Műcsarnokban.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…

2023. november 17.

Megtorpanó magánegészségügy

Kik a magyar magánegészségügy legbefolyásosabb szereplői? E kérdésre is választ ad egy színvonalas kiadvány, mely a sokakat érintő, sajátos piac jelenlegi helyzetét is elemzi.