Testedzés a szabadban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hordós Márk öt éve látott a YouTube-on egy videót, amelyben amerikai fiatalok az utcán, parkokban kialakított vasszerkezeteken sportoltak, akrobatikus mutatványoknak is beillő gyakorlatokat végeztek. A tengeren túlról származó sport neve street workout, azaz utcai edzés.


A 24 éves informatikát, weblapkészítést tanuló Márk azelőtt napi rendszerességgel BMX-ezett, majd az új sportágnak szinte a rabjává vált, s elhatározta, hogy megala­pítja a műfaj hazai bázisát. Így jött létre a HunBars, azaz a magyar vasak nevű szervezet. „Egyből megtetszett és ki is próbáltam, persze nem ment minden rögtön olyan jól, mint a videón látható profiknak. Kezdetben egy tóparti futball kapun gyakoroltam egyedül, később csatlakoztak hozzám a barátaim, egyre többen lettünk és akkor jött az ötlet, hogy fogjuk össze a hazai street workout-osokat és népszerűsítsük a sportot itthon. Létrehoztunk egy komplex street workout parkot, amin már komolyabban lehetett edzeni. Konditermi bérlet nélkül, a szabadban, jó levegőn sportolni, izmosodni, jó társaságban lenni, erről szól ez a sport, amit próbálunk minél szélesebb körben terjesz­teni és nagyon örülünk, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk.”

A HunBars októberben országos talál­kozót tartott, amelyen több százan vettek részt, s már szervezik az első országos versenyt is. Bárki bármikor elkezdheti a sportot, idősek, fiatalok, fiúk, lányok, bár kétségtelen, hogy jóval több fiú műveli. Nem kell hozzá igazából semmilyen felszerelés, csak vasrudak, amelyeken húzódzkodni, tolódz­kodni lehet. Hordós Márk saját pénzéből hozta létre lakhelyén, Sukorón az első kül­téri edzőpályát. „Ezek össze­kötött elemek, négy húzódzkodóból, egy létrából és tolódzkodó elemekből áll. Közös edzéseket, ­beszélgetéseket is tartunk a komplex parkban és szervezzük az országos hálózatot, hogy minél több helyen épüljenek ilyen létesítmények. Tartom a kapcsolatot New York-i sportolókkal, rendelek olyan DVD-ket, amelyekből szintén sokat tanulok. A drog és az alkohol ellen a közösségi sportot próbáljuk népszerűsíteni a fiatalok körében. Ez egy ­önmegerősítő program is, amelyből a napi életben is tudunk profitálni.”

Az igazán elszántak télen is edzenek a szabadban, a hideg és a hó sem tántorítja el a leglelkesebbeket. Az eső az egyetlen ellenfelük. Az eszközöket ­itthon a Hard Body Hang csoport gyártja. A sza­badtéri street workout sporteszközök magyaror­szági műhelyének vezetője, Csepregi Szabolcs azért kezdett ilyen vasrudakkal foglalkozni, mert sze­retett volna magának egy húzódzkodót. „Hobbi­szinten űzöm a sportot, s amikor azt tapasztaltam, hogy egyre népszerűbb, akkor elkezdtünk ilyen ­rudakra specializálódni Erdélyi Tamás barátommal. A szabadtéri sportolási lehetőségek fejlesztésén dolgozunk, célunk, hogy a parkok, szabadtéri sportpályák újra az emberek találkozóhelyei legyenek. A Fiatalok lendületben nevű program keretében már négy, egyenként 30 négyzetméteres komplex parkot hoztunk létre: az ELTE Lágymányosi sport­telepén, Kispesten a Vas Gereben és a Nádasdy utca sarkán, valamint Békásmegyeren és a XIII. kerületi Röppentyű utcánál.” Az egyedi tervezésű ­eszközök minden szabványnak megfelelnek, a horganyzott acélcsövek nem rozsdásodnak, a saját testsúllyal való edzések és nyújtó gyakorlatok végzésére kiválóan alkalmasak. A kor igényeinek megfelelő, saját kézzel gyártott eszközök biztosításával újra „grund feelinget” akarnak kialakítani, hogy a közterületeken kulturált körülmények között ­bárki bármikor tudjon sportolni. Tavasszal egy kétmilliós összértékű parkot adnak majd át Budapesten, a pontos helyszín még titok, ahol a HunBars megtarthatná az első magyar street workout bajnokságot.

 

Az olyan gyakorlatokkal, mint a fekvőtámasz, fel­ülés, lábemelés, húzódzkodás, guggolás, hátsó híd, az iskolai tornaórán mindenki találkozik. A Calis­thenics a saját testsúllyal végzett tornagyakorlatok gyűjtőneve. Ehhez súlyokra, eszközökre nincs szükség, csak a saját testsúlyt használják, miközben különböző összetett akrobatikus gyakorlatokat ­végeznek a húzódzkodón és a tolódzkodón. Külföldön nagy sikere van a freestyle gyakorlatoknak, számos ilyen erőnléti versenyt is szerveznek, sőt világbajnokságot is rendeznek. Az alapvető gyakorla­tokon kívül a variációk számának csak az emberi fantázia szab határt. Ez az edzésforma az ókori időkig nyúlik vissza. A legenda szerint a thermopülai csatánál a perzsa felderítők azt látták, hogy a spártai katonák furcsa mozdulatokat végeznek. Majd a bizánci és arab katonai táborokból terjedt át a ­keresztes háborúk által Európába. A saját testsúllyal való edzés egyszerűsége folytán mindig is része volt az emberiség történelmének. Bár a XX. században a technikai fejlődés hatására az újabb mód­szerek és eszközök megjelenése kissé háttérbe ­szorította ezt az edzésformát. Ám a szertorna és a cirkuszi akrobaták világában mindig is jelen volt. A testsúllyal végzett gyakorlatok segítenek az egészséges testösszetétel kialakításában. Hájas ­pocakkal is képesek lehetünk nagy súlyokkal fekve nyomni, de például kézenállásban fekvőtáma­szozni csak akkor tudunk, ha a „felesleg” arányban áll izmaink erejével. Ezen edzésforma előnye az is, hogy a testünk mindig kéznél van, ráadásul alkalmas mindhárom készség arányos fejlesztésére, azaz az erő, az állóképesség és a hajlékonyság növelé­sére. Megerősíti az inakat és az ízületeket, ami ­elengedhetetlen a nagyobb terhelésű (pl. súlyzós), sérülésmentes edzésekhez. S azt mondják, aki a saját testét uralni tudja, az a legmagasabb testi-lelki összhangot valósítja meg.

(A cikk az Ügyvédvilág 2012. decemberi számában jelent meg.)


Kapcsolódó cikkek