Jogszabályfigyelő: 2019-es őszi törvényalkotási program


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az országgyűlési törvény által kötelezettségként előírt, június közepén benyújtott, törvényalkotási program mindössze egy tucat Kormány által tervezett törvénymódosítást tartalmaz (a nemzetközi szerződéseket nem számítva). Szeptember például kizárólag a tavalyi évi költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadási törvény benyújtása várható decemberi elfogadással tervezve. Októberben kerülhet sor egyebek mellett az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról szóló, nagy szabályozási terjedelmű törvényjavaslat parlamenti benyújtására a belügyminisztérium előterjesztésében. E javaslattal kapcsolatban ugyanakkor csupán általános információkat tartalmaz a Kormány által jegyzett tájékoztató, ugyanis kizárólag azt rögzíti, hogy a…

Az országgyűlési törvény által kötelezettségként előírt, június közepén benyújtott, törvényalkotási program mindössze egy tucat Kormány által tervezett törvénymódosítást tartalmaz (a nemzetközi szerződéseket nem számítva). Szeptember például kizárólag a tavalyi évi költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadási törvény benyújtása várható decemberi elfogadással tervezve.

Októberben kerülhet sor egyebek mellett az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról szóló, nagy szabályozási terjedelmű törvényjavaslat parlamenti benyújtására a belügyminisztérium előterjesztésében. E javaslattal kapcsolatban ugyanakkor csupán általános információkat tartalmaz a Kormány által jegyzett tájékoztató, ugyanis kizárólag azt rögzíti, hogy a szabályozás célja a bürokrácia és az adminisztrációs terhek csökkentése és az eljárások gyorsítása. Ugyancsak októberben kerülhet az Országgyűlés elé a törvényszéki végrehajtással (a törvényszéki végrehajtási ügyek adóhatóság részére történő átadásával) kapcsolatos törvénycsomag, valamint a cégtörvény nagy terjedelmű módosítása, amelyről egyelőre annyi tudható, hogy a fő cél a bírósági eljárások és az állami szolgáltatások haladó szemléletű átformálása, a cégbírósági munka súlypontjának a törvényességi felügyeleti eljárásokra való áthelyezése. Ezen felül az októberi tervek közül kiemelendő a tőkepiaci tárgyú törvények közepes szabályozási terjedelmű, jogharmonizációs célú módosítása is. Valamennyi fent említett, októberben benyújtandó törvényjavaslat elfogadását novemberre irányozták elő.

Novemberi benyújtással és decemberi elfogadással tervezik más javaslatok mellett a szakképzési törvény nagyterjedelmű és a foglalkoztatási törvények közepes terjedelmű (kisgyermekes anyák foglalkoztatásának a támogatása, nagyszülői gyed bevezetése érdekében szükséges) módosítását.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a törvényalkotási program szerint a közelmúltban elfogadott adómódosításokon felül további őszi adómódosításokkal egyelőre nem számol a Kormány.

A törvényalkotási program itt érhető el:
https://www.parlament.hu/documents/10181/87979/Tvalk_program_2019_%C5%91sz.pdf/81592fc6-2ff6-05e4-b217-58394eccd828

Joganyag:
Módosította: –
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos:
Megjegyzés: Kormány törvényi kötelezettség folytán teljesített tájékoztatása


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.