Jogszabályfigyelő: A jogalkotási törvény módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2019. március 15-én lépett hatályba az Alaptörvény hetedik módosításával összefüggő jogalkotásitörvény-módosítás. Ennek keretében változtak egyebek mellett a jogalkotás alapvető követelményei, illetőleg változott a jogalkotási felhatalmazásnak, a jogszabály-módosításnak és a jogszabályok hatályon kívül helyezésének a szabályozása, valamint módosultak a jogszabály-előkészítésre irányadó előírások is. Az újdonságok közül kiemelendő, hogy a jövőben a Magyar Közlöny mellékletét képező Indokolások Tára tartalmazza majd a jogszabálytervezetek indokolásait „az igazságügyért felelős miniszter rendeletében meghatározott körben és módon”. A jogalkotási törvény felhatalmazása folytán 2019. március 15-ei hatállyal többek…

2019. március 15-én lépett hatályba az Alaptörvény hetedik módosításával összefüggő jogalkotásitörvény-módosítás. Ennek keretében változtak egyebek mellett a jogalkotás alapvető követelményei, illetőleg változott a jogalkotási felhatalmazásnak, a jogszabály-módosításnak és a jogszabályok hatályon kívül helyezésének a szabályozása, valamint módosultak a jogszabály-előkészítésre irányadó előírások is.

Az újdonságok közül kiemelendő, hogy a jövőben a Magyar Közlöny mellékletét képező Indokolások Tára tartalmazza majd a jogszabálytervezetek indokolásait „az igazságügyért felelős miniszter rendeletében meghatározott körben és módon”. A jogalkotási törvény felhatalmazása folytán 2019. március 15-ei hatállyal többek között az előzőekben említett változásokkal összefüggésben került sor a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet módosítására is, amely szerint a Nemzeti Jogszabálytár honlapján önálló felületet biztosítanak az Indokolások Tárában közzétett indokolások számára.

Joganyag: 2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról
Módosította: 2019. évi II. törvény
Megjelent: MK 2019/41. (III. 13.)
Hatályos: 2019. 03. 15.
Megjegyzés: közepes terjedelmű módosítás


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.