Jogszabályfigyelő: E-akta – Digitális Bíróság Projekt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országos Bírósági Hivatal honlapján elérhető tájékoztatás szerint 2019. június 30-áig megvalósuló fejlesztés egyik sarokpontja a bírósági határozatok közzétételének és anonimizálásának a gyorsítása, melynek következtében a döntések egységes, könnyen kereshető határozattárban lesznek elérhetők az ügyfelek, jogkereső közönség számára. A fejlesztés másik fontos eleme az e-akta rendszerének a kialakítása a bírósági periratok elektronikus betekintésének megteremtése érdekében. A jövőben nemcsak a bírók, hanem az ügyfelek is bármikor megtekinthetik majd a bíróság előtt folyamatban lévő ügyük iratanyagát akár otthonról is. Végezetül megvalósul az…

Az Országos Bírósági Hivatal honlapján elérhető tájékoztatás szerint 2019. június 30-áig megvalósuló fejlesztés egyik sarokpontja a bírósági határozatok közzétételének és anonimizálásának a gyorsítása, melynek következtében a döntések egységes, könnyen kereshető határozattárban lesznek elérhetők az ügyfelek, jogkereső közönség számára.

A fejlesztés másik fontos eleme az e-akta rendszerének a kialakítása a bírósági periratok elektronikus betekintésének megteremtése érdekében. A jövőben nemcsak a bírók, hanem az ügyfelek is bármikor megtekinthetik majd a bíróság előtt folyamatban lévő ügyük iratanyagát akár otthonról is.

Végezetül megvalósul az elektronikusan elérhető közhiteles nyilvántartások bírósági szakrendszerekkel való online összekapcsolása, melynek következtében a bíróságok közvetlenül hozzáférhetnek az elektronikus közhiteles nyilvántartások adataihoz bármelyik ügyszakban, így „minimalizálható az ügyfelektől bekérendő adatok köre”.

A projekt részletes tájékoztatója >>

 Joganyag:
Módosította:
Megjelent: https://birosag.hu/orszagos-birosagi-hivatal-0
Hatályos:
Megjegyzés: digitális fejlesztési projekt


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.