Újdonságok a Jogtáron (2020. április 15. és április 21.)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Jogtár® 2020. április 15-i és április 21-i újdonságairól.

2020. április 15.

Veszélyhelyzet

A Kormány a veszélyhelyzetben – a 2020. évi XII. törvény felhatalmazása alapján – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.
A könnyebb eligazodás érdekében az eltérő szabályok alkalmazására figyelmeztető üzenetet helyeztünk el az érintett jogszabályoknál.

Én Jogtáram

A Kedvencek menü elnevezése „Én Jogtáram”-ra változott. Csak a menüpont elnevezése változott, továbbra is innen éri el a kedvenceit, könyvjelzőit és jegyzeteit.

Okosabb hivatkozásfelismerés a jegyzetekben

A Jegyzetekben már nemcsak a magyar jogszabályokra való hivatkozás lesz link, hanem az Európai Uniós joganyagok és a döntvények is.

2020. április 21.

Kúriai határozatok kereshetősége

2020. április 1-jétől a Kúria – a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 24. §-a alapján – már nem tesz közzé elvi bírósági határozatokat és elvi bírósági döntéseket, ugyanakkor az ítéletek jogi indokolásának tartalmaznia kell azokat az okokat is, amelyek miatt a bíróság jogkérdésben eltért a Kúriának a Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett határozatától.

A könnyebb kereshetőség érdekében az alábbi újdonságok érhetők el a Jogtáron:

  • Keresés után találati listáját egy mozdulattal leszűkítheti a „Kúria határozatai” mellett található négyzet kipipálásával
  • Döntvénykereső használata esetén rögtön kereshet a „Csak a Kúria határozatainak keresése” bejelölésével

Mindkét esetben a Kúria határozatain túl kilistázódnak a Kúria határozatokról szóló összefoglaló tájékoztatói is.

A Döntvénytár adatbázis tartalomjegyzékében és nyitóoldalán a Kúria dokumentumai között kiemelésre kerültek a Bírósági Határozatok Gyűjteményében publikált határozatok.


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.