13 év fegyház a villamosmegállóban szurkáló férfinak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék emberölés bűntettének kísérelte miatt 13 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2015 decemberében késsel nyakon szúrt egy szolgálton kívüli rendőrt egy kőbányai villamosmegállóban – közölte lapunkkal a Fővárosi Törvényszék.


Az ítélet szerint V. Krisztán vádlott ittas állapotban üvöltözött a villamosmegállóban, hogy az este folyamán „börtönbe rakja” magát, illetve valakit még „kirángat a kocsiból és agyonveri”. A megállóba érkező villamosról leszálló sértettet meg akarta ütni, azonban a szolgálaton kívüli rendőr ellökte magától. A vádlott kést rántott, újra a sértettre támadt és nagy erővel, öt centiméter mély sebet ejtve nyakon szúrta, átvágva a nyaki verőerét. A sértett észlelve a vérző sérülését menekülni próbált a helyszínről, de a vádlott utána futott és a késsel hadonászva megöléssel fenyegette. A sértett életét a kiérkező mentők mentették meg, de a szúrás miatt maradandó arcsérülést szenvedett.

Az eljárás során a vádlott tagadta garázda viselkedését, valamint azt, hogy szándékosan provokálta, illetve megszúrta volna a sértettet. Védekezése szerint a sértett fogott rá kést és a dulakodás közben a sértett saját magát vágta meg. A vádlotti védekezést cáfolták a BKK Zrt. megállóba telepített kameráinak felvételei és a villamosra várakozó utasok. A felvételek igazolták a vádlott megbotránkoztató magatartását, valamint azt, hogy rátámadt, majd késsel a kezében üldözte a már megszúrt és menekülő sértettet. Az orvosszakértő a sérülés jellegéből kizárta az önsértést, a nyomszakértő pedig a sértett ruházatán további késtől eredő vágásnyomokat rögzített. Ezek igazolták, hogy a vádlott szándékosan szúrta meg a sértettet.

 

A bíróság megállapította: azzal, hogy a vádlott köztudomásúlag életfontosságú szervekkel, erekkel, idegekkel zsúfolt nyakra mérte a szúrást, egyenes szándékkal akarta elkövetni az emberölést és csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a sértett nem halt meg.

A vádlott többszörös visszaesőként, büntetőeljárás hatálya alatt követte el a cselekményt, és ki kellett zárni a feltételes szabadság kedvezményéből is.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A törvényszék fenntartotta a terhelt előzetes letartóztatását, mert a szabadságvesztés tartama miatt tartani lehet a szökésétől, elrejtőzésétől, de a vádlott előélete miatt a bűnismétlés veszélye is fennáll. A vádlott és védője a kényszerintézkedésről szóló döntés ellen is fellebbezett.

 

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.