A bíróság elrendelte a természetkárosítással gyanúsított nő bűnügyi felügyeletét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. június 16-án meghozott végzésében elrendelte annak a –természetkárosítás bűntettével gyanúsított – nőnek a bűnügyi felügyeletét, aki 2019. június 12-én az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket okozott a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik teknősének, közölte a Fővárosi Törvényszék.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a nő megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2019. június 12-én a Fővárosi Állat- és Növénykert szárazföldi teknős kifutójánál egy fokozottan védett hím görögteknősre egy kockakövet dobott, amely az állat pusztulásához vezetett.

Az ügyészség a gyanúsított bűnügyi felügyeletének elrendelését indítványozta, míg a védő annak elutasítását kérte.

A bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak, ezért a gyanúsítottat bűnügyi felügyelet alá helyezte, amely az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2019. október 16-ig tart.

A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, kamerafelvételek, a lefoglalásról készült határozatok és jegyzőkönyvek, valamint a kamerafelvételről készült jelentés, továbbá tanúvallomások támasztjákalá. A gyanúsított cselekménye természetkárosítás bűntette megállapítására lehet alkalmas.

A végzésben szereplő magatartási szabályok szerint a terhelt nem hagyhatja el Budapest közigazgatási területét, hetente két alkalommal meg kell jelennie a Budapesti XIV. kerületi Rendőrkapitányságon, valamint nem léphet be a Fővárosi Állat- és Növénykert területére. A bíróság
– az ügyészi indítvánnyal összhangban – azért tartotta szükségesnek látogatási tilalom előírását, mert a gyanúsított – az eljárás során – állatokkal összefüggésben tett nyilatkozatai, illetve magatartása, ezt erősen indokolta.

Amennyiben a nő a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait megszegi, rendbírsággal sújtható, míg a magatartási szabályok ismételt vagy súlyos megszegése esetén őrizete rendelhető el. A végzést a gyanúsított és az ügyész tudomásul vette, ellene a gyanúsított védője jelentett be
fellebbezést.


Kapcsolódó cikkek

2017. október 11.

Letöltendő börtönbüntetést kapott állatkínzásért

Állatkínzás bűntette miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a korábban kiszabott közérdekű munka helyett a Debreceni Törvényszék szerdán, jogerősen azt a férfit, aki tavaly nyáron egy vasrúddal bántalmazta két kutyáját Hajdúszoboszlón. Az állatokat végül a hatósági állatorvosnak el kellett altatnia – közölte a bíróság sajtószóvivője az MTI-vel.