A BÜK is rendkívüli intézkedéseket vezetett be Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fokozódó járványhelyzetre való tekintettel a Budapesti Ügyvédi Kamara – a kollégák és a kamarai dolgozók, valamint családjaik egészségének védelme érdekében – 2020. március 16. napjától az alábbi intézkedéseket vezeti be:

  • a Szolgáltató Irodában (1055 Budapest, Szalay utca 7/A.) a személyes ügyintézés lehetőségét korlátozzuk, hetente kizárólag hétfői és csütörtöki napokon, 10 és 14 óra között fogadjuk a kollégákat,
  • a 1055 Budapest, Szemere utca 10/A. szám alatt lévő irodahelyiségeink ügyvédi tevékenység céljára történő igénybevételét határozatlan időre felfüggesztjük,
  • a kamarai pénztárban a készpénzforgalom szünetel [a kamarai tagdíjak megfizetése kizárólag átutalással történhet a Budapesti Ügyvédi Kamara UniCredit Banknál vezetett 10900011-00000007-20950113 számú bankszámlájára; a kirendelt védői díjakat – az 50.000 Ft alatti összegeket is – utalással fizetjük ki, az ehhez szükséges dokumentáció (díjjegyzékek, számla) személyes leadására a Szolgáltató Iroda korlátozott nyitvatartási idejében van mód; a szárazbélyegzők megrendelésére vonatkozó igényeket a penztar@bpbar.hu e-mail címre várjuk (a számlát e-mailben küldjük, és az összeg beérkezését követően megrendeljük a bélyegzőt, melynek átvételéről e-mailben értesítjük az érintett kollégát)],
  • a talárkiadás szünetel, és ezúton kérjük az érintett kollégákat, hogy szíveskedjenek visszahozni a már kibérelt talárokat,
  • a közönségszervezést (színház- és koncertjegyek értékesítése) határozatlan időre felfüggesztjük,
  • minden csoportos élőszavas oktatási esemény (ügyvédiskola, ügyvédakadémia, a más pályáról érkezett kollégák képzési programja, illetőleg egyéb konferenciák) megrendezését határozatlan időre felfüggesztjük.  

A Kamara a kollégák megértését és segítő közreműködését ezúton is köszöni!

(a Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Mit jelent a gyakorlatban a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli törvénykezési szünet? A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összefoglalja


Kapcsolódó cikkek

2020. március 16.

Mit tehet a munkavállaló, ha a gyermeke iskolája bezár?

Ha a köznevelési intézmények zárva tartását elrendelik, sok munkavállaló fog a munkáltatójához fordulni, hogy biztosítson neki lehetőséget gyermeke felügyeletére. A munkavállalók – a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve figyelembevételével – ezt akkor kérhetik, ha gyermeküket az intézményi bezárás érinti, a saját háztartásukban nevelt gyermek 18 éven aluli, és a kérelmező munkavállalón kívül a saját háztartásban nincsen olyan más cselekvőképes személy, aki a gyermek felügyeletét ellátja. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértőinek összefoglalója arról, milyen lehetőségei vannak a szülőknek iskolabezárás esetén.
2020. március 12.

A koronavírus megfelelő alapul szolgálhat-e a szerződés teljesítésének elmulasztására?

A koronavírus-járvány magyar kereskedelemre gyakorolt hatása már most is számottevő. A vállalkozásokkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy a koronavírus megfelelő alapul szolgálhat-e a szerződés teljesítésének elmulasztására, és milyen kártérítési következményekkel jár ez. Dr. Krisztián Alexandra és dr. Tamási Artúr, a Baker McKenzie vitarendezési csoport társvezető ügyvédje gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. március 13.

A koronavírus-járvány munkajoga

Egyre komolyabb készültségi helyzet van idehaza is a járvány miatt. De vajon milyen jogai vannak egy munkavállalónak, és milyen egy munkáltatónak karantén idején? Egyáltalán, mikor lehet karantént kihirdetni és ki viseli a költségeket? E kérdésekre igyekszik választ adni összefoglalónkban dr. Kricskovics-Béli Boglárka ügyvéd a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda munkatársa.
2020. március 2.

A koronavírust nem lehet megállítani az EU határain

Az Európai Bizottság szakértői megállapodtak abban, hogy a koronavírusos tünetekkel küzdő emberek határokon átnyúló szabad mozgásának korlátozása  kontraproduktív intézkedés lenne, ezért inkább a karantént kell alkalmazni – jelentették be eu-s tisztviselők.
2020. március 13.

Munkáltatói kisokos a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre

Milyen hatással van a vírus a munkaviszonyra? Milyen praktikus tanácsok adhatók? Melyek a munkáltatók és a munkavállalók alapvető jogai és kötelezettségei? Mik a vis maior munkajogi vonatkozásai? Melyek a hatósági zárlat esetén irányadó szabályok? Ezekre és sok más kérdésre ad választ a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összeállítása.
2020. március 2.

Nem nyújt mindenhol fedezetet az utasbiztosítás a koronavírus-fertőzésre

Ha valaki olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus-fertőzés kapcsán felmerülő kárigényekre – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a tagbiztosítók utasbiztosítási szerződési feltételei alapján hétfőn.