A Fővárosi Főügyészség közleménye az Átlátszó.hu Quaestor cikkével kapcsolatosan

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 29.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Átlátszó.hu internetes oldalon 2016. november 25-én “Az ügyészség nem zárolta a Quaestor értékes ingatlanprojektjét, a leendő olimpiai falut” címmel megjelent cikkben az ügyészség álláspontja szerint több valótlan állítás szerepel.


A cikkben megjelent állítás szerint: “Nem teljesítette a Fővárosi Főügyészség Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és vádlott-társai azon kérését, hogy a Quaestor károsultak kártérítési igényeinek rendezésére a végelszámolás alatt álló Duna City Budapest Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonában lévő ingatlanokat zár alá vegye… Furcsa módon nem az ügyészség, hanem a Quaestor-ügy vádlottjai kezdeményezték, hogy a hatóság bűnügyi zár alá vegyen olyan ingatlanokat, amelyeket eddig kihagytak a sorból a büntetőeljárás során…

[multibox]

Az ügyészség álláspontja szerint, T. Csaba a nyomozás során, illetve a vagyon-visszaszerzési eljárás során nem indítványozta a Quaestor csoport vagyonelemeinek zár alá vételét. Az ügyben a zár alá vételt az ügyészség indítványára a nyomozási bíró rendelt el. Az ügyészség megjegyezte, hogy a nyomozás során foganatosított zár alá vételek elrendelése ellen az érintett vádlottak és védőik fellebbezéseket jelentettek be, amelyeket azonban a bíróság rendre elutasított. A 2016. november 24-én megtartott tárgyaláson a vádlott és védője által előterjesztett zár alá vételi indítványt a főügyészség a törvényi rendelkezések alapján nem is teljesítheti, mivel az eljárás már bírói szakban van, ennél fogva az indítványokról kizárólag a bíróság jogosult dönteni.

  Az ügyészség kiemelte, hogy a nyomozás elrendelését követően elrendelt és később fenntartott vagyoni jellegű biztosítási intézkedések (lefoglalás, zár alá vétel) elsődlegesen a későbbi vádlottak magánvagyonát érintették. A Quaestor cégvagyonnak a zár alá nem vett része a felszámolási és végelszámolási eljárásoknak a büntető eljárás menetétől független, lehetőség szerinti leggyorsabb, a sértettek minél teljesebb kielégítésének célját szolgálta. Az ügyészség álláspontja szerint ezek bűnügyi zár alá vétele a felszámolási eljárást nehezítette volna és kitolta volna a sértetti igények kielégítését a büntetőeljárás jelenleg bizonytalan befejezésésig.

[htmlbox jogaszdij]

Az ügyészség kiemelte, hogy álláspontjuk szerint a hivatkozott cikkben valótlanul utaltak arra, hogy a főügyészség a “Quaestor tárgyi eszközeinek” értékénél nem vette figyelembe a könyv szerinti érték és piaci érték közötti különbséget. Ezzel szemben az ügyészség kifejtette, hogy az ügyész indítványában egyértelműen különbséget tett a könyvszakértői megállapítások, valamint az ingatlanforgalmi szakértői megállapítások között, vagyis a könyv szerinti érték és a piaci érték között.

Kapcsolódó cikkek:


Nem engedik szabadon az 1992-es gyilkosság elkövetőjét
2021. április 16.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírójának elsőfokú döntése szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.

Portugáliában tárgyalt Varga Judit
2021. április 16.

Az igazságügyi miniszter abból az alkalomból találkozott a portugál kollégájával, hogy az idei első félévben Portugália látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét.