A terrorista propagandát felfedezésétől számítva egy órán belül törölni kell


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament jóváhagyta szerdán este azt a jogszabályt, amely kötelezi az internetes platformok üzemeltetőit, hogy a terrorista propagandát felfedezésüktől számítva egy órán belül töröljék.

Az EP képviselői és a tagállami kormányok képviselői az Európai Unió Tanácsában már decemberben megállapodtak az elvben, a jogszabály mostanra készült el, az Európai Unió területén látható tartalmakra vonatkozik, és egy év múlva lép hatályba.

A platformok üzemeltetőinek nem kell majd folyamatosan figyelniük a megjelenő tartalmakat, és nem kell szűrőket sem alkalmazniuk, hanem abban az esetben kell egy órán belül eltüntetni a terrorista propagandát, ha valaki felhívja rá a figyelmüket. A terrorizmust tartalmazó, de művészi célú dokumentumok kivételt képeznek a törvényben.

Az egyórás elv ötlete 2018-ra nyúlik vissza, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke azt mondta: a terrorista propaganda terjedése szempontjából a megjelenés utáni első óra döntő jelentőségű.
A közösségi média nagy cégei azt állítják, hogy ők már eddig is perceken belül eltávolították a kifogásolható tartalmakat.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőmérföldkőnek nevezte a rendelet elfogadását a terrorizmus elleni küzdelemben, véleménye szerint ugyanis jelentős újításokat tartalmaz annak megkönnyítésére, hogy az erőszakos terrorista propagandát száműzze az internetről.

Kiemelte: a terroristák online jelenléte egyre erősödik, ezért kulcsfontosságú az interneten terjedő terrorista propaganda mielőbbi azonosítása és eltávolítása. Veszélyes jelenségről van szó, amely emberéletekbe kerül – figyelmeztetett. A javaslat elfogadása fontos lépés az európai emberek biztonságának növelésében – tette hozzá az EP-képviselő.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek