A német kormány szigorúbban lépne fel a jogsértő online tartalmak ellen

A német kormány szerdán jóváhagyta a törvényjavaslatot, amely kötelezi a nagyobb közösségi média platformokat, hogy a felületükön közzétett gyűlöletbeszédről értesítsék a rendőrséget.

A jelenlegi jogszabály, a 2018. évben elfogadott Hálózati Végrehajtási Törvény (NetzDG) ​​értelmében az olyan platformoknak, mint a Facebook, 24 órán belül el kell távolítaniuk az illegális tartalmakat, ellenkező esetben akár 50 millió euró összegű pénzbírsággal is sújthatók.

A törvénytervezet kibővítené a NetzDG-t, és összekapcsolná a törvénytervezetben szereplő „jelentéstételi követelményt” a jelenlegi szabályozással. A közösségi média platformokról továbbra is el kell távolítani az illegális tartalmakat, de azokat megjelölve továbbítani kell a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségnek (BKA). A jelentéstételi kötelezettség kiterjed a gyilkossággal fenyegetésére, a terrorista támadásokra való felbujtásra, a gyermekpornográfiára és bármilyen szélsőséges propagandára.

A közösségi médiaoldalakon közzétett átláthatósági jelentések szerint a törvénytervezet jelentős hatással lesz a tartalmakra. 2019 első fele óta például a 35.000 olyan videó jelent meg a YouTube-on, amelyet a törvénytervezet alapján el kellene távolítani.

Az európai jogrendszer alapján Németországnak egyensúlyba kell hoznia a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát az online jogsértés elleni védelemmel az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében. Sokan aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a közösségi médiacégek túlzásba vihetik a korlátozásokat a büntetések elkerülése érdekében. A hatóságok szerint azonban a szélsőséges viselkedés felszámolása elleni szigorú fellépés elengedhetetlen az online gyűlöletbeszéd csökkentése érdekében.

A törvényjavaslatot a német parlamentnek még jóvá kell hagynia.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Biomedicinák és az emberi jogok
2020. június 29.

Biomedicinák és az emberi jogok

Az Európa Tanács Bioetikai Bizottsága elindította az emberi jogokkal és az orvosbiológiai technológiákkal kapcsolatos új cselekvési tervét.

A koronavírus hatása az ingázó munkavállalókra
2020. június 25.

Az ILO becslései szerint világszerte 164 millió olyan munkavállaló van, aki a lakóhelyétől eltérő országban vállalt munkát. Nagy részük a koronavírus miatt elvesztette állását és haza kellett térnie.